Overnatting

Kvernes på Averøy

Ligger langs Kystpilegrimsleia

Foto: Ann-Kristin Sørvik

Kvernes på Averøy har opp i gjennom tidene hatt stor betydning som religiøst og kulturelt senter for store deler av Møre. Kvernes sin beliggenhet og unike historie er vel verdt et besøk!

Telefon

+47 95181111

Stempel

Du finner stempelet utendørs og nedenfor hovedinngangen til pilegrimsherberget Borgstua (nedenfor stavkirken).

Litt om Kvernes

Kvernes ligger praktfullt til langs leia. Her er flott utsyn til både fjell og fjord. Det er gjort rike arkeologiske funn som forteller om tidlig bosetting. Kvernesområdet har bevarte gravminner som viser gravskikker gjennom de siste 4000 år av vår historie. Håkon den Gode lot bygge en gildestue på Møre. Mye tyder på at denne lå her på Kvernes, på Gildevollen like ved kirkene. Kvernes er muligens et av de første kirkestedene.

Kvernes gamle stavkirke

Kvernes gamle stavkirke blir besøkt av tusener hvert eneste år.Kvernes gamle stavkirke blir besøkt av tusener hvert eneste år.Kvernes stavkirke er fra 1300-tallet og er en av de mest besøkte av stavkirkene i landet. Stavkirka har åpent for omvisning hele sommeren. Like ved stavkirka står Kvernes nye kirke fra 1893. Kvernes prestegård har vært bosted for flere prester som har satt spor etter seg i kirkehistorien. Her hadde bl.a. de omtalte 7-stjernene samlinger, her ble viktige skriv til kongen i København utformet.

Kvernes bygdemuseum

Kvernes har Nordmøres største bygdemuseum og med en rikholdig sjøavdeling har åpent for omvisning hele sommeren. Museet tar også i mot bestilling for servering og omvisning hele året. Mer informasjon om museet finner du her.

Vandresti i historisk område

Tar du turstien i området får du innføring i gammel historie og du vandrer ved godt bevarte gravminner. Hulveiene er av de best bevarte i fylket og forteller om tider da sleden var til helårsbruk der det ikke var veier. Kvernesområdet har de siste årene utviklet seg til å bli et «lokalt» pilegrimssted, som ulike personer og grupper oppsøker for å gjøre sine erfaringer med utgangspunkt i middelalderens pilegrimstradisjoner. Skoleklasser har hver vår sin faste «pilegrimsdag» med eget undervisningsopplegg. Konfirmantene har sin dag med pilegrimsvandring langs den gamle kirkestien over fjellet. Flere ulike reisefølger kommer innom for å gå sine «pilegrimsvandringer» gjerne med lokale turledere. For de ulike pilegrimsfølgene er pilegrimsmesse i stavkirka et naturlig innslag.

Klippen

Klippen er et tilflyttet hus fra 1927, ligger like ved kirkene og er et naturlig sted for enkel servering, da på forespørsel. Kvernes kirke har et rikt konserttilbud med inntil 9 -10 konserter gjennom året.

Pilegrimsovernatting

På Kvernes kan du overnatte i den nydelig restaurerte Borgstua som ligger i tunet på Kvernes prestegård. Stedet ligger rett ved museet og stavkirken.
Her finner du mer informasjon om herberget.

Borgstua pilegrimsherberge på Kvernes. Foto: Ragnhild Godal
Pilegrimsherberget Borgstua på nøkkelsted Kvernes (bygningen i rødt).

Foto: Ragnhild Godal