Overnatting

Kongsvold Fjeldstue

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Kongsvold fjeldstue får nytt vertskap i 2020. Fram til nytt vertskap er på plass kan pilegrimer henvende seg til Pilegrimssenter Dovrefjell. Tlf: 924 83 147 eller e-post: hajada@online.no

Nett

www.kongsvold-fjellstue.no

E-post

hajada@online.no

Telefon

92483147

Adresse

Dovrevegen 3663, Dovrefjell, 7340 Oppdal

Pris

Åpent

Sesongen 2020 er ikke avklart pr 1/4

Avstand

Pilegrimsleden går gjennom Kongsvoldtunet

Merk

Pilegrimsovernattingen er åpen for vandrere med pilegrimpass.

Kongsvold Fjeldstue er et historisk hotell med tradisjon fra 1100 tallet. De eldste bygningene på stedet er fra 1720. Kongsvold har 32 gjesterom, flere møterom, hyggelige salonger og peisestue og en spisesal der det har vært servert mat hvert år siden 1720. Frokost, lunch og middag serveres i spisesalen på fjellstua. Den berømte eplekaken får du i salongene.

Alt på 1100-tallet ble det etablert sælehus, den tids selvbetjeningshytter, på fjellovergangene for å gjøre turen over fjellet tryggere for vegfarende.

Sælehusene ble utviklet til fjellstuer og Kongsvold fikk status som fjellstue i 1670.

Opprinnelig lå Kongsvold to km lenger nord i Drivdalen , men etter at et ras skadet ett av husene i 1701 ble Kongsvold flyttet til dagens plassering. Navnet ble gitt av Fredrik lV i 1704, da han besøkte Kongsvold på sin kroningsferd mot Nidaros.

Under den Store Nordiske Krig ble Kongsvold og de andre fjellstuene over Dovrefjell brent ned til grunnen av norske soldater i 1718. Ved dette skulle de hindre at general Armfeldt og Karolinerne å komme seg over fjellet. Kongsvold ble bygd opp igjen i 1720 og de eldste husene på stedet regnes å være fra denne tiden. Mye har skjedd siden den gang og Kongsvold er utviklet fra å være en enkel skysstasjon til å bli en komfortabel fjellstue.

Kongsvold tilbyr i dag overnatting i 32 rom med dusj og wc. Fjellstua har spisesal til 72 gjester, peisestue og salonger. Kjøkkenet er kjent for sin gode mat og Kongsvold Fjeldstue har fått flere utmerkelser for matstellet sitt, og er representert i flere matbøker, bl.a «50 beste spise- og overnattingssteder i Skandinavia»

Kongsvold innehar en rekke utmerkelser som blant annet Norsk Kulturarvs Olavsrose, og er håndplukket av Innovasjon Norge som et av de mest særegne kurs og møtesteder i Norge.

Kongsvold har nå fått egen pilegrimsovernatting. To 4-sengsrom med dusj og WC på korridoren og med et lite kjøkken pilegrimene kan benytte.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.