Pilegrimsleden | Hamardomen
Kirke

Hamardomen

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Hamardomen er navnet på den gamle Domkirken på Domkirkeodden. Kirken ble bygd på 1100-tallet etter at bispesetet ble opprettet i 1152.

Her lå også biskopens borg, munkenes urtehage, hospital og skole inntil landets eneste innlandsby; Hamarkaupangen ble angrepet av svenskene, gikk til grunne og store deler av domkirken ble ødelagt av brann på 1500-tallet. I 1985 var forfallet kommet så langt at Riksantikvaren konkluderte med at det var nødvendig med et vernebygg over ruinene av kirken. Vernebygget sto ferdig i 1998.

Hamardomen er en økumenisk kirke; både den lutherske og katolske kirken kan bruke Hamardomen til gudstjenester og seremonier, som bryllup, barnedåp og konfirmasjon. Hver morgen i sommersesongen, unntatt søndager og tirsdager, kan pilegrimer komme til morgenbønn i Hamardomen. Den skjer før museet åpner, fra kl. 08.30 - 09.00. Tilbudet er et samarbeid mellom Pilegrimssenter Hamar, prestene i Hamar Domprosti og pilegrimspresten på bispekontoret

Pilegrimer får egen rabatt i museets utstillinger ved fremvisning av pilegrimspass. Besøk i Hamardomen er gratis dersom du har med pass.

Utsendelse/morgenbønn før museet åpner kan bestilles på forhånd. Kontakt Pilegrimssenter Hamar på telefon 474 78 266.


Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.