Spisested

Hadeland Folkemuseum, Tingelstad

Et levende museum med Hadelands historie samlet på et sted. Friluftsmuseum etablert 1913 på historisk grunn under sagagården Tingelstad. Her har man samlet gamle bygninger i en kulturell kontekst, og dessuten to utstillingshaller/arkiv. Administreres i dag under Randsfjordmuseene. Her finnes en kopi av Dynnasteinen, en runestein med tidlig kristent motiv, ca. 1050 e.Kr.. Spesiell er også Halvdanshaugen, som etter sagnet inneholder innvollene av Halvdan Svarte som druknet i Røykenvik. Sommeråpent, omvisninger og en rekke arrangementer gjennom året; se museets hjemmeside. http://www.randsfjordmuseene.no/museene/hadeland-folkemuseum/

Nett

http://bit.ly/11TX7Ad

Telefon

+47 613 13 280

Adresse

Kongevegen 92, 2770 Jaren

Pris

Fra 50 kr

Åpent

2. juni - 25. aug. Stengt mandager.

Merk

Kioskvarer. Enkel kafé (lør. og søn. i sommersesongen)

Friluftsmuseet har mer enn 30 bygninger fra 1600–tallet til 1900–tallet. Bygningene er tematisk innredet og gir innblikk i dagligliv og tradisjoner på Hadelandsbygdene. Her er blant annet gårdshus, seterhus, fargeri, skolestue, snekkerverksted, veveri og mekanisk verksted. Sagnet forteller at vikingkongen Halvdan Svarte ligger hauglagt i gravhaugen midt i museumsområdet.

En kopi av Dynnasteinen står inne på museet. Denne steinen er en av Norges første kristne billedsteiner med runeinskripsjon og markerer skillet mellom hedensk og kristen tid.

Dokumentasjonssenter for Hadeland er åpent hele året og inneholder blant annet arkiv, bibliotek og en stor fotosamling.

Foto: Anders Einar Hilden / Wikipedia Commons / Public Domain

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.