Kulturminne

Gravfeltet på Steen-Tærud

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Skedsmo middelalderkirke og jernaldergravfeltet på Sten-Tærud

Adresse

Steen-Tærud skole, Skedsmo kommune

Åpent

Hele året

Skedsmo kirke ble innviet på 1200-tallet til St.Olav. Olav Haraldsson (St.Olav) skal ha reist en trekirke på samme sted som steinkirken i dag står allerede i 1022 da området ble kristnet. Denne trekirken kan ha vært en av de eldste opprinnelige kirker i Akershus. Steinkirken er i dag den eldste bygningen i Skedsmo kommune. Døpefonten er av kleberstein og kan føres tilbake til steinkirkens oppføringsperiode – ca. år 1200.

Den opprinnelige trekirkens tidlige alder, må ses i relasjon til det store jernaldergravfeltet som ligger ca. 250 – 300 m nord og nordvest for Skedsmo kirke, ved Sten-Tærud skole. Man vet i dag at gravfeltene i forhistorien også fungerte som arenaer for ritualer og sammenkomster av sosial og / eller religiøs art. Mulig valgte man å befeste den nye kristne troen nettopp på dette stedet hvor hedenske skikker og ritualer gjennom flere hundre år hadde vært praktisert. På det største gravfeltet er det i dag kjent 17 gravhauger, hvorav 13 er rundhauger og 4 er langhauger. Ca. 100 m sør for dette feltet er det registrert to rundhauger til.

I 1867 ble det foretatt undersøkelser av 15 av gravhaugene, og det ble da funnet en rekke gjenstander - blant annet hestebissel og skålformete spenner. Gravfeltet er i så måte antagelig fra yngre jernalder (ca. 600 – 1030). I 1958 skal det ha blitt funnet en branngrav her med varmepåvirket stein og brente bein. Dette gir en indikasjon på at det antagelig finnes flere flatmarksgraver på gravfeltet som i dag ikke er dokumentert.