Museum

Hadeland Glassverk

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Hadeland Glassverk er Norges eldste industribedrift i kontinuerlig drift, og er en av Norges største turistattraksjoner. Museum, galleri og butikker. Restaurantene Kokkestua, Bakeriet, Mester Pizzeria, Pannekakehuset og Vaffelhuset tilbyr mat på området.  Kort avstand fra leden.

Adresse

Glassverksveien 9, 3520 Jevnaker

Telefon

+47 613 16 400

Merk

Varm/kald lunsj, middag, bakeri. Butikkutsalg.

Hadeland Glassverk ligger på Jevnaker, i naturskjønne omgivelser ved den sydlige enden av Randsfjorden. Glassverket ble grunnlagt i 1762 og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift.

Vi forvalter en betydelig historie og kulturarv, men satser samtidig på kontinuerlig utvikling og ny design, for å møte fremtidens behov. Hadeland Glassverk har de siste 20 årene gått gjennom en stor og positiv endringsprosess, og det er skapt ny dynamikk og fremtidstro.

Glassverket ble anlagt på grunn under gården Mo på Jevnaker i 1762 og produksjonen kunne starte i 1765. I den første tiden bestod produksjonen i hovedsak av flasker, apotekerglass, medisinglass og glass til husholdningsbruk. I 1852 overtok Ole Chr. Berg som bestyrer ved Hadeland og under hans ledelse gjennomgikk verket en rivende utvikling. Produksjonen ble lagt om til småglass som omfatter alt fra vinglass til boller, fat, blomsterglass og vaser. På 1800-tallet brukte man modeller av glass fra andre land i Europa. I 1920-årene begynte man med egen utvikling av modeller.

AS Hadeland Glassverk i dag et heleid aksjeselskap i konsernet 3 Norske, som eies av Atle Brynestad. I tillegg til AS Hadeland Glassverk består konsernet av Porsgrunds Porselænsfabrik AS. AS Hadeland Glassverk har søsterselskapene AS Christiania Glasmagasin, SeaDream Yacht Club AS, Hadeland Lys og Tinnstøperi AS.

Foto: John Erling Blad / Wikimedia Commons