Nøkkelsteder

Frøya med Sula

Ligger langs Kystpilegrimsleia
Foto: Haakon Ruud
Sula er vakkert året rundt, og den idylliske beliggenheten gir gode kår for indre ro og refleksjon.

Adresse

Postboks 14, 7261 Sistranda

Telefon

+ 47 97512773

Stempel

Stempel er på utsiden av kirken, til høyre for hovedinngangen.

Sula er Frøyas eldste kirkested. Det antas at det har vært kirke her siden 1400-tallet, men de første skriftlige kildene som omtaler kirken er Reformatsen av 1589.

Fra Sula fyr er det en spektakulær utsikt i alle himmelretninger. Fyret ble bygd i 1909, sammen med fyrvokterboligen, uthus og naust. Fyrstasjonen ble automatisert og avfolket i 1974. Fyrvokterboligen brukes i dag til utleie og som kunstnerbolig.

Terna Brygge - "Smaken av Sula" er verdt et besøk.

Byen i havet

Det lille fiskeværet Sula, langt ute i havet utenfor Frøya, kalles også «byen i havet» fordi husene ligger nesten like tett som i en by. Her bor det kun 40 fastboende, så stillheten råder, og du vil finne en egen sjelero på denne maleriske øya.

Det er også en "puls" her ute med samfunnsaktiv kolonial, flere gallerier, restaurant, mm. Øya går også under "Kunstnerøya". Flere utøvende kunstnere har bosatt seg her hele eller deler av året.

Havna på Sula, brygger og hus tett i tett. Foto: Ragnhild Godal

Sula fyr

Oppe på fyrhaugen, der fyret og fyrvokterboligen er plassert, kan du hvile øynene ved å la blikket flyte ut i det endeløse rommet som åpner seg. Og du kan kjenne på elementene. Lyset er helt spesielt, noe billedkunstnere har lært seg å sette pris på.

Oppe på fyrhaugen

Lys og luft

Lyset her ute er for mange en uoppdaget perle der det ligger som et bakteppe langt ute i horisonten. Det er som en illusjon som trer fram fra en guddommelig kilde. Samtidig kan du lytte til naturlige lyder fra vinden, bølgene som bryter mot svabergene, og fra et rikt fugleliv.

Vakker solnedgang
Foto: Per Hojem

Kirken og museet

Sula kirke er alltid oppvarmet og åpen, slik at du i ro og fred kan sette deg ned for en stille og fredelig stund i det sakrale rommet. Kirkegården, som ligger lunt til oppunder fyrhaugen, er helt spesiell med graver i tre etasjer. Du har mulighet for en guidet omvisning i og rundt kirken samt i fiskeværsmuseet. På ytterveggen med hovedinngang finner du postkasse med stempel til pilegrimspasset.
(http://www.sulakultur.com/vi-tilbyr/historisk-vandring/)

Sula kirke med det helt spesielle gravstedet i 3 etasjer. Foto: Ragnhild Godal

Kontaktperson for nøkkelstaden Frøya

Ved spørsmål om nøkkelstaden Frøya, ta kontakt med:
Frøya sokn v/ Lene Dahlø Skarsvåg
Telefon: 72 46 33 90/97 51 27 73
post@froya.kirken.no

Postadresse
Postboks 14, 7261 Sistranda

Besøksadresse
Kommunehuset, Rådhusgata 25, 7260 Sistranda