Kulturminne

Filip-koia og historiene om Filip skogfinne

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Filip-koia og historiene om Filip skogfinne

Adresse

2338 Espa

Avstand

Ved leden

På 1600-tallet var den store finneinnvandringen til de store skogene i grenseområdet mot Sverige. I dag er skogfinnene en av våre nasjonale minoriteter.

I området nord for Romsætra er det rester etter noe av historien etter datidens innvandrere. Her finner vi navn som Filiphaug-koia, Filiphaugen, Filipmyra, Filipbekken og Badstuberget. Dette er navn etter Filip finne, som holdt til på Prestvangen rundt 1660.

Da lot presten finnen Filip Andersen få lov til å slå seg ned her og drive sitt tradisjonelle svedjebruk i skogen. Men da Kongen i 1668 solgte Allmenningen til en trelasthandler i Christiania, ble Filip finne snart tiltalt for ulovlig hogst og bråtebrenning og måtte betale erstatning for skaden på skogen. Dette sier noen om konfliktene som kunne oppstå mellom det etablerte og datidens innvandrere fra øst.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.