Rasteplass

Utsikten | Feginsbrekka

Ligger langs Gudbrandsdalsleden

Foto: Nasjonalt Pilegrimssenter

"Utsikten" like bortenfor pilegrimsleden er det beste stedet å se byen i sin helhet.

Feginsbrekka, som kan oversettes til "Gledesbakken" var stedet der pilegrimene for første gang så synet av Nidarosdomen. Her falt de på kne, korset seg og bad som takk for å ha kommet trygt frem til målet. Det samme gjorde kong Sverre i 1179, da han kom hit med sin hær ved daggry før slaget på Kalvskinnet.

Utdrag fra Kong Sverres saga:

«Nu er det at fortælle om birkebeinerne, at de kom om natten ved daggry frem til Steinbergene. Da spurte lendermændene, hvorledes det hang sammen med hans færd; kong Sverre sa dem, at han vilde til byen imot jarlen. Og da han kom over aasen til Fegensbrekka, da steg han av hesten og faldt paa knæ og bad for sig.»

Nøyaktig hvor den historiske Feginsbrekka ligger er vanskelig og si. Trolig er middelalderes utsikt dekket til av moderne bygninger. Derfor tar pilegrimsleden en avstikker til Utsikten, for å få en fornemmelse av tilsvarende utsikt over byen som de fikk i middelalderen.

Man kan merke seg at alle moderne pilegrimsleder har en "Gledesbakke", et sted hvor man først får se Nidarosdomen. Feginsbrekka kalte nordmennene også det sted på Mons Fajani i Italia, hvor de først fikk øye på Roma, når de kom nordfra.

(Bildet er fra Utsikten)