Pilegrimsleden | Eysteinkyrkja
Kirke

Eysteinkyrkja

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Foto: Hans-Jacob Dahl
Pilegrimskirke på Hjerkinn, Dovrefjell

Nettadresse

https://kirken.no/nb-NO/fellesrad/dovre_kyrkjelege/

E-post

dovre@kyrkja.no

Telefon

+47 61 24 00 36

Postadresse

Kongsvegen 22, 2662 Dovre

Avstand

Ved leden

Åpen 2020

20. – 27. juni daglig kl.15-19. 28. juni – 9. august kl.10-19. 10. – 30. august kl. 15-19.

Eysteinkyrkja ligger på Hjerkinn, Dovrefjell 965 moh. Den ble reist i 1969 som en kirke for pilegrimer og andre reisende over fjellet. Kirken

Eysteinkyrkja er bygget i betong. Det stusser mange besøkende på, skulle ikke en norsk fjellkirke være laget i tre? Det andre mange undrer seg over er kirkas utseende, de spesielle takvinklene, kirkerommet som smalner opp mot koret. Eysteinkyrkja er tegnet av Magnus Paulsson og utformingen er inspirert av fjellformasjonene i Snøhettaområdet. Betong som bygningsmateriale gav muligheter til å skape den særegne koråpningen og kuppelen over alteret.

Kirker har ofte fått navn etter en helgen eller en bibelsk person. Det gjelder ikke Eysteinkyrkja, som har fått navn etter en konge. Eystein Magnusson var konge i Norge i perioden 1103–1123 og i følge sagaen lot han bygge sælehus for ferdafolket over Dovrefjell. Det var hus som skulle trygge ferdselen over fjellet for pilegrimer og andre. Vi vet også at det i middelalderen sto en kirke her på Hjerkinn. Det var med et tilbakeblikk på disse tradisjonene at ideen om å reise Eysteinkyrkja kom. I våpenhuset er det et portrett av kong Eystein, en kopi av Norges eldste samtidige kongeportrett.

Eysteinkyrkja er hver sommer møtested, informasjonspunkt og kirke for pilegrimer og andre. Pilegrimssenter Dovrefjell betjener pilegrimene herfra og alle er velkommen innom for en stille stund, en samtale, et stempel eller for å få informasjon om leden videre inn mot Trondheim.

I juli hvert år arrangeres Pilegrimsdager på Dovrefjell her, men ikke i 2020.

Eysteinkyrkja har et vakkert rosevindu, en forsmak på rosevinduet i Nidarosdomen.
Foto: Hans-Jacob Dahl
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.