Kulturminne

Erkebispegården

En av Norges største turistattraksjoner – et levende gudshus, populær konsertarena og skattet museum

Nett

www.nidarosdomen.no

E-post

postmottak.ndr@kirken.no

Telefon

+47 73 89 08 00

Adresse

Kongsgårdsgata 1, 7012 Trondheim

Åpent

Hele året

Pris

Gratis adgang til selve stedet, men fra 70,- for billetter til museene

Erkebispegården i Trondheim er et slottsanlegg i stein på 100 x 100 meter som ligger rett inntil Nidarosdomen mot sør. Anlegget var bygd som erkebiskopens residens og palladium, og kan ha vært påbegynt av erkebiskop Øystein Erlendsson fra 1161. Anlegget ble bygd ut i flere etapper gjennom middelalderen.

I Museet Erkebisegården kan du se utstilt noen av de fineste gjenstandene fra de arkeologiske utgravningene på plassen. I tillegg finner du Erkebiskopenes myntverksted som ligger i museets kjelleretasje. Erkebiskopen i Nidaros hadde rett til å slå egne mynter allerede på 1200-tallet, og disse kunne brukes i byen, parallelt med kongens mynter. Myntverkstedet er bevart akkurat slik det ble funnet.

I Museet er det modeller som viser hvordan Erkebispegården så ut i forskjellige perioder. Her er også 120 skulpturer fra middelalderen, blant annet flere originale vestfrontskulpturer.

I vestfløyen holder det militærhistoriske museet Rustkammeret og Nordenfjeldske hjemmefrontmuseum til, samt Kronregalieutstillingen.

I et av Vesthusets hvelvrom er det innredet et kapell.

Foto: Emmuhl at lb.wikipedia

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.