Venninner på pilegrimstur

Nordmenn er glade i å være ute i naturen, - vi går mer tur enn de fleste andre i Europa, og søndagsturer med kaffe og kvikklunsj er som grunnfestet i den norske folkesjelen. Stadig flere oppdager nå pilegrimsvandring som et flott alternativ til den tradisjonelle hytte til hytte turen i fjellet.

Foto: Nasjonalt Pilegrimssenter

I Norge har vi intet mindre enn ni pilegrimsleder, eller St.Olavsveger, som alle leder til Nidarosdomen. Gudbrandsdalsleden er den mest kjente. Her går du på de samme historiske stier som tusenvis av pilegrimer har gjort før deg. Ledene fører deg gjennom kulturlandskap med små og store gårdsbruk, forbi tettsteder, og opp til vakre seteranlegg. De går langs elver og vann, og over flotte fjellpartier, og ikke minst over Norges tak, - det majestetiske Dovrefjell.

Gå pilegrimsvandring i etapper

Pilegrimsledene i Norge er på strekninger fra 151 km til 643 km. Den korteste er Nordleden som går fra Grong til Stiklestad, den lengste er Gudbrandsdalsleden som går fra Oslo til Trondheim. Det vil ta rundt 5 uker å gå denne lengste leden, men hvem sier at du må gå hele veien i ett strekk? De fleste som går pilegrimsleden til Santiago de Compostela i Spania, en strekning på over 800 km, deler opp vandringen og starter opp neste gang der de avsluttet sist. På den måten blir det mange etapper og kanskje en vandring som går over mange år. Den samme tendensen ser vi også i Norge.

Korte og lange turer

Du kan legge opp til både kortere og lengre turer, og flere steder leden passerer er tilgjengelige med offentlig transport slik at du lett kan planlegge en uke eller en langhelg langs leden. Denne muligheten er det stadig flere som har oppdaget, og blant dem er pilegrimsvandrerne Mari Sveen Kvam og Anne Helseth Udal, som vi møter på det historiske overnattingstedet Budsjord Pilegrimsgård rett før de skal ta fatt på vandringen over Dovrefjell.

– Vi har vært venninner i over 30 år, helt siden vi møttes under studietiden, forteller de. De to startet vandringen i Oslo, og har nå tilbakelagt syv etapper. Den første vandringen var en dagstur, da gikk vi fra Middelalderparken i Oslo, gjennom Bærum og til Lommedalen.

Året etter startet de i Lommedalen, og brukte seks dager på å vandre gjennom Toten, Hadeland og til Gudbrandsdalen, for så å fortsette vandringen oppover dalen og opp til Dovrefjell.

– Vi går ca. 1,5-2 mil hver dag, avhengig av terreng og togtider, og synes det er fint å kunne starte og avslutte dagsetappene litt etter impulsmetoden, forteller de. – For oss har dette blitt en tradisjon vi setter stor pris på, og en unik mulighet til å oppleve natur og kulturlandskap langs leden.

De synes det er annerledes enn vanlig fjelltur fordi de opplever forskjellige stier og steders egenart både når det gjelder natur, kultur og historie, og at det er fint å se hvordan landskapet endrer seg fra de vide jordbruksområdene i sør til daler og fjellområder nordover.

Tett på natur og folk

– For oss er vandringen selvfølgelig en naturopplevelse, men vi setter også veldig pris på møtene underveis, både med vertskap og andre pilegrimer. Når man vandrer langs leden er møtet med andre pilegrimer noe spesielt. Vi har møtt mennesker fra mange land som går pilegrim, og blitt kjent med flere av dem.

Mindfullness

Anne og Mari har opplevd at ved å vandre med staver slik de gjør, så kommer man inn i en egen rytme, og at monotonien i stavtakene gir en slags mindfullness-effekt. – Da kan de 'store' tankene sige på; meningen med livet, lidelsens mysterium, Guds hånd over menneskene og lignende filosoferinger, sier Mari.

– Inntrykkfullt har det dessuten vært å møte andre pilegrimer som kan fortelle om livskriser, og som opplever vandringen som en slags terapi.

Samtalene kan dreie seg om alt fra gnagsår og mygg til filosofiske betraktninger når pilegrimer samles rundt bordet, i dette tilfellet på Budsjord historiske gård like sør for Dovre. Foto: Eskil Roll

Varmt og gjestfritt vertskap

De kan ikke understreke nok at vertskapet på mange av overnattingsstedene har vært veldig gjestfrie og varme mennesker.
– Vi blir møtt på en så fin måte som pilegrimer, og det gjør det til en makeløs opplevelse. Vi har bodd på mange fine steder, og vil gjerne nevne Fokstugu på Dovre som en spesiell opplevelse. Der holder de på de gamle pilegrims-tradisjonene med morgenmesse og kveldsmesse.
Det var også veldig godt å komme til Engelshus gård helt nord i Gudbrandsdalen. De er det hyggeligste og mest omsorgsfulle vertskap man kan tenke seg. Det er en utrolig vakkert restaurert gammel gård, vi fikk god mat servert i familiens stue og der var det vakreste soverom jeg noen gang har sovet i, sier Anne.

Mari og Anne har prioritert å sove og spise godt underveis. De har ikke med seg mer enn det de er komfortable med å bære, og har valgt ikke å ha med telt og sovepose.
– Vi tar med minst mulig, man får tak i det man trenger av mat underveis. Og skulle været bli veldig dårlig kan man alltids ta første buss eller tog hjem, det er ingenting man må rekke, sier de.

En flott tradisjon for venner

– Vi kommer nok frem til Trondheim og Nidarosdomen til slutt, ler de. – For oss er det selve vandringen og opplevelsene underveis som er det viktigste, men vi gleder oss selvfølgelig til å komme til byen vi studerte i!

De anbefaler gjerne pilegrimsleden som venninnetur, og sier at for dem har dette blitt en årlig tradisjon de ikke ville vært foruten.

Tips!

  • Å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim i flere etapper er perfekt for både familie- og venneturer.
  • Flere overnattingssteder serveres både tallerkenretter og 3-retters middag basert på lokale matvarer, samt frokost og muligheten til å smøre matpakke.
  • Det arrangeres også organiserte vandringer med guide, og det finnes pakketurer som inkluderer mat, overnatting og bagasjetransport fra overnattingsted til overnattingsted. Nærmere info finner du under Turforslag på pilegrimsleden.no
  • Gudbrandsdalsleden er 643 km lang, og egner seg godt for å gå i flere etapper, fordi leden fører deg forbi mange tettsteder. Det gjør det lett å planlegge turer i kombinasjon med offentlig transport som buss og tog.
  • Du kan planlegge å gå et par dager eller flere. Uansett vil Pilegrimsleden gi deg flotte naturopplevelser.
  • Test ut turplanleggeren på pilegrimsleden.no. Her kan du planlegge din tur, laste ned kart, få oversikt over severdigheter, og se hvilke overnattingsteder som finnes underveis.