Bynær vandring og moro i Sommer-Hamar

På pilegrimstur til hamarregionen kan dere kombinere vandring med sommeraktiviteter som barna elsker.

Foto: Janna Opheim

Med klatrepark, lett tilgjengelige og flotte badestrender og en stor aktivitetspark er det mye å finne på i byen på østsida av Mjøsa.

Start gjerne turen på motsatt side av Mjøsa, i Gjøvik, hvor dere kan ta en byvandring før «pilegrimsbåten» Skibladner frakter dere over til Hamar.

Ved sentrum av Hamar følger leden Mjøsas bredd, der forholdene ligger til rette for lek og bading når sommeren har meldt sin besøkelsestid. Rekreasjons- og aktivitetsområdet Koigen har blant annet lekeområde, stupetårn, sandvolleyballbane og skatepark, og er et eldorado for de aktive.

Rundt Hamar er det relativt flatt og fint å vandre for barn. Og det er mulig å gå turer både sør og nord for sentrum.

  • Passer for: Familier med barn i alderen 3–12 år
  • Varighet på tur: 2–3 dager, etter hvor mye dere vil gå og oppleve
  • Startsted for turen: Gjøvik
  • Stoppested for turen: Hamar
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Gjøvik (5 t og 52 min, bytte til buss fra Lillehammer), Oslo S – Gjøvik (1 t 58 min). Buss: Innlandstrafikk, Nor-Way og Vy.
  • Parkering for reisende i bil: Ønsker du å reise med bil, anbefales det å sette igjen bilen ikke langt fra der dere planlegger å avslutte turen. Det er mulig å benytte seg av parkering på stasjonen både i Hamar og Gjøvik, men da mot betaling.
  • Når er det finest å reise hit: Juni–august
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Hamar

Turer i området

NB! Hvis dere går en og annen pilegrimsstrekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene. Her kan du bestille bagasjetransport på Gudbransdalsleden.

Hamar - Veldre (22 km)

Fra Hamar sentrum går dere nordover langs Mjøsa til Domkirkeodden, et av landets største middelaldermuseer. Like ved ligger Pilegrimssenter Hamar. Videre kan dere følge skogstiene inn i naturreservatet Furuberget, med rester etter en bygdeborg. De turglade og utholdende kan fortsette på veien mot Brumunddal, som går på asfalt og grusveier i et kupert kulturlandskap og skog. For de minste barna anbefales det barnevogn eller bæremeis. Framme på Veldre venter vakker utsikt over Mjøsområdet.
Foto: Sigrid Lindstad

Fjetre Gård- Hamar (6 km)

Sør for Hamar går en kortere etappe inn til sentrum. Fjetre gård i Stange er en gammel slektsgård som ligger i et rekreasjonsområde. Først går dere på stien i Mjøskanten mot Hamar, og senere på gang- og sykkelvei når dere nærmer dere Stangebrua. Her får dere utsikt mot Åkersvika, Vikingskipet og Hamar sentrum.

Opplevelser i nærheten av leden


Prøv dere i klatreparken

Klatreparken Domkirkeodden er en urban klatrepark med nærhet til byen og historien og kan utforskes av både liten og stor. Parken har ulike løyper for alle aldre, også de yngste som kan boltre seg i egne barneløyper for 3–6 år. Klatreparken har et unikt design som gjenspeiler historiske epoker og begivenheter.
Se mer her!

Tut og kjør i Norsk Jernbanemuseum

Tog og jernbane har alltid vært fascinerende for barn. Nord i Hamar sentrum ligger museet som forteller historien om jernbanen her til lands, hvor det også er mulig å kjøre Tertittoget. Selv om turen med lokomotivet bare er noen hundre meter lang, vil dere få et innblikk i hvordan det var å reise med tog før. I museumsparken kan hele familien delta i orienteringsleken «Helgeløypa».
Se mer her!

Fiske i Mjøsa

La barna prøve fiskelykken i Norges største innsjø! I Mjøsa er det fritt fiske, som betyr at dere ikke trenger å kjøpe fiskekort for å fiske der. Ta med fiskestang på turen og hiv ut snøret i håp om storfisk på kroken – mjøsøretten kan faktisk bli opptil 15 kilo tung!
Se mer her!

Opplevelser litt unna leden

Tangen Dyrepark

Cirka 25 km sør for Hamar ligger den lille dyreparken Tangen Dyrepark, hvor barna kan komme nært dyrene, samt leke og lære om naturen. Dette er en koselig familiepark med mange ulike nordiske og eksotiske dyr.
Se mer her!

Hunderfossen Eventyrpark og Barnas Gård

En drøy time nord for Hamar, forbi Lillehammer, ligger en populær attraksjon for barn, nemlig Hunderfossen Eventryrpark. Her møter dere figurer og skikkelser fra kjente norske fortellinger. Parken har karuseller, aktiviteter og forestillinger. Like ved finner vi Barnas Gård der barna kan mate dyrene vi kjenner fra norske forhold.
Se mer her!

Spise og drikke på turen

Hamarregionen kalles «Norges spiskammer» med masse matproduksjon og god mat, uansett hva dere måtte like. I Hamar by finner dere kafeer, restauranter, delikatessebutikker og en helt ny mathall – Matkvartalet.

Det er kjekt å vite at

  • på besøk i Norsk Jernbanemuseum er det artig for barna å spise ombord i restaurantvogna Kari-Sofie, hvor dere i tillegg til italienske oster får servert napolitansk pizza.
  • hos butikken LOKAL i Matkvartalet får dere kjøpt mat fra mange av gårdene i Hamar og omegn.

Kart over området