Finn ro i naturen
Du har sikkert opplevd at en tur i skogen kan dempe stress. En ny studie bekrefter at dette stemmer. Her er noen av grunnene til at naturopplevelser er bra for deg, og tips til hvordan du kan komme deg oftere ut.
Naturen VS byen
En times tur i naturen er nok til å redusere stress, viser en studie publisert i tidsskriftet Molecular Psychiatry i 2022. Man har lenge visst at det var bra for helsen å tilbringe tid i naturen, men denne studien er den første til å påvise det gjennom MR-scan av hjernen. Undersøkelsen viste også at en tilsvarende tur i en travel bygate ikke har samme positive effekt på stressnivået.
Det som konkret skjer når du kommer ut i naturen, er at velværehormonene dopamin og seratonin utløses, og gjør deg gladere og mer avslappet. Effekten kommer trolig av flere ulike grunner.
Bevegelse
Det er godt
dokumentert at bevegelse er bra for både fysisk og psykisk helse. Ved å komme deg ut og bruke kroppen regelmessig er du bedre rustet til å takle
utfordringene du møter ellers i hverdagen. Det er også påvist at fyskisk
aktivitet har positiv effekt for de som sliter med avhengighet,
depresjon, angst og andre sammensatte plager.
Naturlig lys
Kommer du deg ut midt på dagen når sola står høyt på himmelen, kan det både bidra til godt humør og mer energi. I tillegg kan det gi bedre nattesøvn, fordi dagslys gjør det lettere å finne en god døgnrytme slik at du blir trøtt til rett tid om kvelden.
Sola er også den mest effektive kilden vi har for å få vitamin D. Vitamin D er viktig for alle cellene i kroppen, og trengs for å bevare et sterkt skjelett.
Alle sanser aktiveres
Det er grunn til å tro at fargene i naturen gjør oss gladere. Grønt har en beroligende effekt på mange, og vi vet ikke om dette er forankret i genene våre eller handler mer om positive assosiasjoner. Vi kjenner ofte også glede når vi hører lyden av fuglekvitter, en sildrende bekk eller et knitrende bål, og de fleste elsker lukten av skog. Derfor er det viktig å bruke alle sansene når vi er ute, for å få god uttelling for turen.
Neste gang du er i skogen, kan du forsøke å være bevisst på alle sansene, fra lyd og lukt til farger og følelsen av gress eller bark mot håndflaten. I psykologien kalles denne formen for bevissthet rundt sanseopplevelser for oppmerksomt nærvær, eller "mindfullness". For mange hjelper denne teknikken mot stress og tungsinn.
Menneskemøter
Naturen kan være en sosial arena for den som vil. Vi hilser oftere på folk vi møter i naturen enn i byen, og det kan føles mer naturlig å slå av en prat på en serveringshytte enn en bensinstasjon. Mange synes dørstokkmila blir kortere av å lage en turavtale med en venn.
Det finnes også gruppeturer man kan melde seg på gjennom ulike organisasjoner. Du kan for eksempel finne ulike pakketurer langs Pilegrimsleden. De som går pilegrim trekker ofte fram møtene med både lokalbefolkning, vertskap og andre pilegrimer underveis som noe av det beste med turen.
Det oppstår ofte gode samtaler når vi er sammen i naturen. Praten blir gjerne mer uformell og avslappet når vi er i bevegelse, og tidløse omgivelser gjør det lettere å løfte blikket og reflektere sammen over store og små ting i livet. Derfor kan en tur også være en god anledning til å ta en alvorlig samtale, eller dele noe som er vanskelig å fortelle. Naturen er en utmerket arena for å bli bedre kjent, og gode relasjoner er, som vi vet, viktige for livskvaliteten.
Alenetid
Har du derimot mer enn nok interaksjon i hverdagen, kan naturen gi rom for etterlengtet alenetid. Da kan tankene vandre fritt, uten forstyrrelser. Noen kvier seg for å gå på lengre turer alene i naturen, men i realiteten er det trygt å vandre i norske skoger og fjell, så lenge du følger noen forhåndsregler.
Det kan også være fint å sku mobilen på lydløs, slik at du slipper at skogens ro blir avbrutt av plingelyder og varsler. Siden smarttelefonen og sosiale medier ble en del av hverdagen for rundt 15 år siden har angst og depresjon har økt betydelig blant unge. Det er usikkert hvor mye av problematikken som faktisk skyldes ny teknologi, men mange som sliter føler seg bedre når de forlater skjermen og trekker ut i naturen.
Men husk at du ikke trenger å legge igjen telefonen hjemme for å få fred, det er smart å ha den i bakhand på tur i tilfelle det oppstår en nødsituasjon. Det holder å dempe unødvendige varsler.
Tur i arbeidshverdagen
Pauser og kontakt med naturen gjør oss mer effektive på jobb, fordi selv små turer utendørs har stor effekt på energi og konsentrasjon. Og i et land hvor vinteren er lang og mørk er det ekstra viktig å komme seg ut midt på dagen når det endelig er lyst. Derfor kan det være smart å ta en tur ut i pausen på jobb.
Mange bedrifter ser nytten i at de ansatte har mulighet til å få et avbrekk fra arbeidslokalet, og tilrettelegger for at lunsjen kan spises utendørs, eller at man kan ta uformelle møter mens man går tur sammen. Mange legger også jobbsamlinger til naturskjønne omgivelser, hvor en felles gåtur eller annen fysisk aktivitet står på programmet. Dette bidrar til at mange av oss får tilbragt mer tid i naturen også på jobb, ikke bare på fritiden.
Tips
Ikke alle har tid og mulighet til å dra på tur så ofte som de vil, derfor har vi samlet noen tips til hvordan du kan komme deg ut i naturen oftere, og få maksimalt utbytte.
- Senk terskelen, og utnytt mulighetene til å komme deg ut i hverdagen. Kan du gå gjennom en park på vei til jobb? Eller gå av bussen noen stopp tidligere, og ta beina fatt? Kan du møte en venn på en serveringshytte istedet for en kafe i byen?
- Gå ut midt på dagen. Da får du maksimalt med dagslys, som er godt for både nattesøvnen og humøret. Dersom du er på jobb kan kanskje lunsjpausen utnyttes til en kort tur, eller du har kanskje fleksitid som gjør at du kan komme deg ut litt tidligere på ettermiddagen.
- Bruk sansene. Dropp headset når du er ute, og fokuser heller på lydene og luktene i skogen, og fornemmelsen av vind, regn eller sol.
- Tenk over om du får best utbytte av turen ved å gå sammen med noen eller alene. Her er det lurt å tenke over hvilken av delene som gir størst motivasjon for å komme seg ut regelmessig, og hva du har mest behov for.
- Sett deg mål. Dersom du ønsker å bruke mer tid i naturen, konkretiser det gjennom å legge det i kalenderen som plan for neste ferie, langhelg eller fridag.
- Undersøk om det finnes turstier i ditt nærområde som du ikke er kjent med fra før. I Pilegrimsledens turplanlegger finner du kart over de 9 pilegrimsveiene i Norge. Pilegrimsleden slynger seg gjennom by og bygd, i mange kommuner, og du trenger ikke følge den helt til Trondheim, men kan bruke den som en lokal turvei.