Størst av alt er Dovrefjell

Det ville, vakre og åpne landskapet over Dovre gir rom for å kjenne på de store følelsene. Denne romantiske turen vil garantert bevege dere.

Før dere legger ut på vandringen over fjellet, anbefaler vi å ta en overnatting på Pilegrimsgården Budsjord, rett nord for jernbanestasjonen på Dovrefjell. Her kan dere spise lokal kvalitetsmat, sove godt på eget rom i ett av de 18 freda husene på gården, og på morgenkvisten tusle ut på gårdstunet omgitt av et mektig stykke Norge.

Finere start på en tur får dere ikke.

Med niste i sekken er dere klare for Dovrefjell. Det er lurt å pakke med seg klær som tåler litt ruskete vær. Men glem heller ikke håndkle, på Dovre finnes fjellvann som er herlige å ta et spontant bad i.

Dere vil få øye på noen av Norges mest kjente fjellformasjoner på turen. Snøhetta kan ses på Allmannsrøysa, det høyeste punktet på turen mellom Budsjord og Fokstugu, men også fra Hjerkinnhø, mellom Hjerkinn og Kongsvoll. Også Rondane og Rondeslottet kan ses fra Dovrefjell. Kanskje håper dere også på å se moskus – urdyret som Dovre er så kjent for.

Dovrefjell beskrives ofte som en nasjonalhelligdom med stødige fjell, rik flora og spennende dyreliv. Ta dere god tid til å se på alt som er rundt dere.

Framme på Kongsvold Fjeldstue kan dere avslutte slik turen startet – i flotte og autentiske omgivelser.

Men nå med sekken full av herlige minner.

Foto: Eskil Roll

Tur fra Dovre til Kongsvoll på Gudbrandsdalsleden

  • Passer for: Turvante og turglade. Dere vandrer i fjellet med stigninger og elvekryssinger i til sammen 53 km.
  • Varighet på tur: Fire dager gir god tid til å gå turen.
  • Startsted for turen: Dovre stasjon
  • Stoppested for turen: Kongsvold Fjeldstue på Kongsvoll
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Dovre (3 t 22 min), Oslo S – Dovre (3t 57 min). Buss: Vy og Innlandstrafikk kjører til Dovre.
  • Parkering for reisende i bil: 14 dager gratis parkering for togreisende ved stasjonene på Dovre, Dombås og Kongsvoll. Se mer info på banenor.no
  • Når er det finest å reise hit: Midten av juni – slutten av august
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Dovrefjell

Turer i området

NB! Det anbefales å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene. Her kan dere bestille bagasjetransport på Gudbrandsdalsleden.

Dovre – Budsjord (3,7 km)

Her får dere varmet opp til turen og de lengre strekningene – og ikke minst komme fram til et måltid og en god natt på den unike pilegrimsgården Budsjord.
Foto: Hans-Jacob Dahl

Budsjord – Fokstugu (13,2 km)

Starter med god stigning opp til et nydelig høyfjellandskap. Dere går langs den gamle Kongeveien forbi flere elver, før nedstigning mot Fokstugu.
Foto: Trine Neumann Larsen

Fokstugu – Hjerkinn (24,2 km)

Lengre vandring i et område med rikt dyre- og planteliv, gravrøyser og fangstgroper. Fjellstuer og turisthytter er fine stoppesteder underveis for pauser. Framme på Hjerkinn Fjellstue smaker det med et bedre måltid ved ankomst. På Hjerkinn finner dere også Pilegrimssenter Dovrefjell. NB! Etappen kan deles i to, med stopp på Dovregubbens hall etter 11 km.
Foto: Eskil Roll

Hjerkinn – Kongsvoll (11,8 km)

Rolig etappe med flott utsikt til Snøhetta og Rondane. Her er det sjanser for å se moskus. Leden passerer Porten, det gamle skillet mellom det nordenfjeldske og søndenfjeldske Norge. På slutten av etappen kan dere oppleve den fantastiske fjellhagen ved Kongsvold Fjeldstue.

Opplevelser i nærheten av leden



Hesteridning og moskussafari

Det er en unik opplevelse å se Dovre fra hesteryggen. Hos Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning kan dere booke alt fra halvdags- til flerdagsturer. Det er også mulig å bli med på moskussafari fra hesteryggen.

Se Snøhetta

Flere steder på turen kan dere se Snøhetta i det fjerne. På Viewpoint Snøhetta har dere spektakulær utsikt over Snøhettamassivet. Utsiktspaviljongen ligger bare 1,5 km fra parkeringsplassen på Hjerkinn og er et syn i seg selv.

Båttur på Hjerkindammen

Kjøp Snøhetta fellesfiskekort hos intur.no og prøv fiskelykken i fiskevannene. Ved Hjerkindammen er det mulig å ro ut i båt. Vær obs på at Avsjøen er privat og ikke kan fiskes i.

Gode smaker underveis





Frokostbord. Foto

Pilegrimsgården Budsjord

På Budsjord ytes Dovres rike mattradisjon rettferdighet med fyldige frokoster, nystekte rømmevafler og middager med delikatesser fra fjellet. Gården samarbeider med en vingård i Italia. Perfekt for en date!

Hjerkinn Fjellstue

Serverer frokost mellom kl. 07.30 og 09.30 og middag fra klokka 19.00. Tradisjonskost som smaker etter en dag på hesteryggen eller lengre vandring.
Foto: Eskil Roll

Kongsvold Fjeldstue

Har et godt utvalg av mat og drikke med mange lokale råvarer på menyen. Hver kveld serveres en treretters middag. Tilbyr også veganske retter.

Fisk middagen selv

Fjellørreten er feit og god i Hjerkinndammen. Det er bålforbud sommerstid, så husk primus, samt garnityr fra lokal butikk for et komplett måltid!

Det er kjekt å vite at:

De fleste overnattingsstedene har frokost og middag.

Lokale matbutikker er likevel den viktigste matkilden når dere vandrer.

Kart over området