Gå en solidaritets-pilegrimsvandring for Ukraina!

Pilegrimsvandre fra Kyiv til Lviv på Camino Ukraine de Santiago i solidaritet med Ukraina, men i Norge!

En gul og en blå tursko. Foto

531 km - så lang er pilegrimsleden Camino Ukraine de Santiago. Denne pilegrimsleden begynner i Kyiv og går til Lviv. Derfra fortsetter den videre mot Santiago de Compostela i Spania.

Camino Ukraine de Santiago er i dag ikke ryddet eller mulig å gå – og det er heller ikke anbefalt å reise til Ukraina.

Det vi ønsker å oppmuntre alle til er å gå en solidaritetsvandring for Ukraina lokalt der du bor. En solidaritetsvandring innebærer å gå en distanse og gi oppmerksomhet til situasjonen i Ukraina i tanker, bønner eller samtale med andre.

Camino Ukraine de Santiago følger den gamle Europeiske middelalders veien Via Regia. På Facebook-gruppen «Camino de Santiago in Ukraine» står det følgende om leden:

«Camino de Santiago, eller St. James-veien, starter ikke i Pyreneene eller i Paris. Historisk sett ble Kyiv ansett som det østligste punktet på denne ruten. Det er Kyiv som ble et utgangspunkt for Via Regia – The Royal Highway, hovedveien til middelalderens Europa» (https://www.facebook.com/CaminoUkraine)

I løpet av 2022 ble Ukraina del av Cultural Routes of the Council of Europe in Ukraine og på deres hjemmeside finner man denne informasjonen:

«Via Regia er navnet på den eldste og lengste landforbindelsen mellom Øst- og Vest-Europa. Dens lengde er 4500 km. Den har eksistert i over 2000 år og forbinder 8 europeiske stater» (https://www.via-regia.org/ukr/index.php).

Slik går du en solidaritets-pilegrimsvandring for Ukraina

Velg en eller flere av distansene på Camino Ukraine de Santiago og gå samme distanse her i Norge. Dere kan gå sammen i gruppe eller som enkelt person.

På Pilegrimssenter Oslos sin hjemmeside kan dere etter vandringen registrere distansen dere har gått og hvor mange som gikk den. Vi adderer kilometertallet slik at hver enkelt persons vandring teller (f eks om 10 personer har gått 25 km så registreres dere som 10 personer som tilsammen har gått 250 km). Vi adderer kontinuerlig alle distansene på hjemmesiden slik at det vises hvor mange kilometer vi har gått som et felleskap i solidaritet.

NB! Om du planlegger å gå alle de 531 km på Camino Ukraine de Santiago så si fra når du er klar så vil dette bli registret for seg.

Pilegrimsvandring er for alle. Derfor oppmuntres dere til å også lage vandringer med universell utforming og anpasset distanse så at alle får mulighet til å delta. En pilegrimsvandring går helt fint å gjøre med både rullestol, barnevogn, mobilitetsstokk etc.

Tips for dere som ikke liker å gå velig lange distanser og for dere som går med små barn: Lag vandringen slik at kilometerne regnes om til meter, f eks 2,5 km = 25 km. Slik muliggjøres det å symbolsk gå hele Camino Ukraine (f eks om dere gått 53,1 km over en tid så vil dette bli registrert som at dere gått hele leden Camino Ukraine). Meld fra om dere gått leden slikt.

Du velger selv hvor du ønsker å gå og trenger ikke å følge en Pilegrimsmerket led i Norge. Alle pilegrimsvandringer teller. Det går også bra å bruke Kystpilegrimsleia, med de ferdselsmidler som er aktuelle for den leden.

De mest kjente stedene i distanselisten er Kyiv, Bucha og Lviv og vi har alle kunnet følge med på nyhetene om hvordan krigen rammet plassene. Aller verst rammet av krigen er Bucha. Byene fra Bucha til Lviv er ikke like rammet.

Tips: Om en ønsker er det fint å søke informasjon om plassene i oppslagsbøker eller på nettet for du går.

Ønsker du en bønnebok med på vandringen så kan du ta med f eks Pilegrimsboka (IKO forlag; kan også kjøpes på Pilegrimssenter Oslo).

Distansene på Camino Ukraine

1. Kyiv – Bucha. 25 km
2. Bucha – Borodyanka. 24 km
3. Borodyanka – Piskivka. 27 km
4. Piskivka – Radomyshl. 24 km
5. Radomyshl – Korostyshiv. 27 km
6. Korostyshiv – Zhytomyr. 27 km
7. Zhytomyr – Bolyarka. 24 km
8. Bolyarka – Kurne. 25 km
9. Kurne – Zviahel. 34 km
10. Zviahel – Korets. 31 km
11. Korets – Braniv. 21 km
12. Braniv – Babyn. 23 km
13. Babyn – Rivne. 21 km
14. Rivne – Varkovychi. 23 km
15. Varkovychi – Dubno. 19 km
16. Dubno – Verba. 20 km
17. Verba – Radyvyliv. 29 km
18. Radyvyliv – Yaseniv. 25 km
19. Yaseniv – Yangelivka. 20 km
20. Yangelivka – Neslukhiv. 24 km
21. Neslukhiv – Mali Pidlisky. 23 km
22. Mali Pidlisky – Lviv. 15 km

Total: 531 km

Informasjon om Camino Ukraine de Santiago og dess distanser har vi fått av Maksym Bespalov fra Ukraina. Maksym er selv pilegrim og har akkurat lansert en bok om Caminoen i Spania.

Registrering

Når pilegrimsvandringen er klar sender dere en e-post til Pilegrimssenter Oslo

oslo@pilegrimssenter.no

Den info som trengs er:

1) Hvor mange gikk pilegrimsvandringen?
2) Hvor langt gikk dere, hvor mange kilometer?
3) Har du gått alle de 531 km?
4) Om dere gått i en gruppe f eks en menighet eller pilegrimsfelleskapet, så kan vi skrive namnet deres på hjemmesiden (om dere ønsker).

Registrerte kilometre for Ukraina!

Juni, 2023
112 km – Daglig leder/ Pilegrimsprest Anna Runesson ga informasjon og guidet oss fra Pilegrimssenteret ved gamle Aker kirke og til Fåbro ved Lysakerelva. En gruppe på 14 vandret sammen med et ukrainsk ektepar som har vært her i litt over 1 år og som deltar i Vestheim Rotarys flyktning mentorprogram. Vi hadde korte stopp underveis hvor pilegrimspresten ba for Ukraina. Ved Skøyen kirke stoppet vi for lunsj og etterpå samlet vi oss rundt lysgloben inne i kirken, tente lys og ba en bønn. Det var en sterkt gripende stund...

720 km Solidaritetsvandringen ble en stor suksess! Vi var ca. 90 pilegrimer som vandret fra Lian til Trondheim via Sverresborg folkemuseum. Det ble ca 8 km vandring, hvor det var ca. like mange ukrainske deltakere som norske. Arrangementet var et samarbeid mellom Nidaros Pilegrimsgård, Pilegrimsfellesskapet St. Olav – Nidaros og den Ukrainske foreningen i Trondheim. Øystein Ekroll stilte som historisk guide, og fortalte om byens historie og knyttet Trondheims historie og kulturarv som vi deler med det gamle kyiv-riket i dagens Ukraina. Det var mye kommunikasjon i vikingtiden mellom disse rikene. Den ukrainske foreningen stilte med tolk som oversatte det Øystein Ekroll formidlet på Norsk til ukrainsk.

80 km – Pilegrimsvandring i Mokleivra Hylskaret via StoraMyra til Mokleiv, 14 personer x 5,7 km.

Total antall km i juni: 912 km

Mai, 2023
31 km - dette er distansen fra Zviahel – Korets.
De som gikk var 12 damer i Sjømannskirkeforeningen i Hole.
Program:

  1. Oppmøte kl. 18.00 ved Skomakerstua (rasteplass for pilgrimer).
  2. Andakt (vandringens tema introdusert og bønn for vandringen).
  3. Vandring med spirituelle øvelser underveis, med fokus på vandringens tema.
  4. Ved vandringens ende, spiste vi suppe og brød.
  5. Foredrag om krigen i Ukraina i Norsk kunst. Gravity and Grace - Kunstprosjekt og her kommer informasjon om arrangementet: Gravity and Grace - Ringebu prestegård
  6. Avslutning med bønn.

320 km – 80 personer gikk 4 km hver i forbindelse med Oslo bys dag og pilegrimsvandring fra Gamle Aker kirke til St.Hallvardskatedralen i Minneparken. Med inspirasjon av St.Hallvards rettferds-patos laget vi vandringen i solidaritet for Ukraina og andre sted som lever med krig og konflikter.
304 km
- DNT Lillehammer, 19 personer gikk 16 km hver.
204 km - To søster gikk 120 km på Birgittaleden i Sverige - fra Jönköping til Vadstena. I Vadstena møtte de en flyktning fra Ukraina, som de fortalte om solidaritetsvandringen for og hun ble tydelig rørt over det.

Total antall km i mai: 859 km

April, 2023
140 km - enkelt personer
70 km
- enkelt personer
240 km
- 40 stk konfirmanter fra Haug menighet.
"Konfirmantene fikk informasjon om solidaritetsvandringen før oppstart. Underveis ble det stoppet flere ganger for å reflektere, be, gjøre noen spirituelle øvelser/oppgaver i solidaritet med Ukraina. En av oppgavene som var planlagt på forhånd var å legge en stein i en varde som står ved leden, men når vi kom ditt var varden dekket med hvitt slør da det hadde snødd noen dager før vandringen. Vi tillot oss å se på det som et tegn om fred, et nådens slør. I stedet for å legge steiner i varden, la vi våre bønner på den ved å si de opp høyt rundt varden. Det var en sterk opplevelse. Vandringen gikk fra Haug kirke til Ringkollen kapell."

Total antall km i april: 450 kmMap created by By Maximilian Dörrbecker
Cultural Routes of Europe: Camino Ukraine