Nidarosdomen - Pilegrimsmålet
Olav den helliges skrin i Nidarosdomen har vært et viktig pilegrimsmål siden vikingkongen Olav Haraldsson ble helgenkåret i 1031. Men hvordan er opplevelsen av å komme til Nidarosdomen etter å ha gått en pilegrimsvandring i moderne tid?

Foto: Knut Aage Dahl
Det nordiske pilegrimsmålet - et mektig syn
Nidaros domkirke, eller Nidarosdomen, er et viktig pilegrimsmål som hvert år tar imot besøkende fra hele verden. Kirken, som hadde sin spede start som et trekapell, bygd over Olav den helliges grav, har utviklet seg til å bli en storslått katedral. Her har norske monarker har blitt kronet og signet, og katedralen regnes som Norges nasjonalhelligdom.
Nidarosdomen er et arkitektonisk praktbygg med intrikate steinskulpturer og unik glasskunst. Den er resultat av imponerende håndverk fra generasjoner av steinhuggere, murere, glassmestere og smeder. Tenk så mange mennesker som i århundrer har levd sine liv, besøkt, jobbet i og opplevd denne nordiske katedralen. Hvilke historier ligger i disse veggene?
Pilegrimsritualer ved målet
Nidarosdomen er plassert på en naturlig odde ved Nidelven midt i Trondheim. Erkebispegården ligger like ved, og et steinkast lenger sør ligger det store parkområdet Marinen, hvor det er en Olavskilde. Den skal ha sprunget fram der Olav den helliges kiste ble gravd opp i året etter hans død, og kilden ble derfor et pilegrimsmål i seg selv i middelalderen.
Det sies at du som pilegrim skal nærme deg sakte når du er fremme ved Nidarosdomen. Historiske pilegrimsritualer sier at du bør gå rundt katedralen tre ganger, for deretter å gå inn.
Inne i kirken blir du møtt av vakre glassvinduer omkranset av gotiske og romanske buer. Innerst i kirken, i motsatt ende av det runde rosevinduet, finner du den åttekantede "oktogonen" med alteret i midten. Du kan følge en smal gang rundt oktogonen, til et lite kapell hvor du kan se en kopi av Olavsfrontalet. Dette er et maleri fra første halvdel av 1300-tallet som viser tiden før og etter Olav den helliges død. Det originale alterfrontalet finnes i Museet Erkebispegården, som ligger ved siden av Nidarosdomen.
I midten av oktogonen ser du et høyalter med en form inspirert av Olav den helliges skrin. Det er her man tror Olav er begravd, og når du når dette stedet har du fullført pilegrimsvandringen.



Foto: Øystein Moe/Helmet
Nordens eldste katedral
Nidarosdomen er bygget i kleberstein, i gotisk stil. Når du går rundt kirken vil du legge merke til detaljrikdommen, med skulpturer og ornamenter i ulike høyder. Spiret i grønnirret kobber med den gyldne kuppelen er et landemerke som er synlig i hele Trondheim.
Vi anbefaler at du setter av god tid til å oppleve Nidarosdomen, og det anbefales å bli med på en omvisning med guide.

Foto: Øystein Moe/Helmet
Fakta om Nidarosdomen
- Norges nasjonalhelligdom og Nordens eldste middelalderkirke.
- Olav Kyrre startet byggingen av steinkirken i 1070, etter å ha revet kapellet som sto der.
- Erkebispesetet ble opprettet i 1153.
- Erkebikop Eystein Erlandsom endret byggingen av katedralen fra romansk til gotisk stil etter inspirasjon fra kirkebyggene han så på en reise i England i 1183.
- Grunnen til den mektige Vestfronten ble lagt i 1248, og senere ble skipet bygget i høygotisk stil.
- Flere branner har rammet domkirken, den første i 1328 og senere i 1432 og i 1531.
- Spiret på hovedtårnet blåste ned i 1689, og både i 1708 og 1719 ble kirken igjen rammet av branner.
- Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider ble etablert i 1869 og gjenoppbyggingen av kirken startet.
- Restaureringen har pågått i over 130 år, og pågår ennå.
- Kirken er 50 meter bred, og 100 meter lang. Spiret er 91 meter høyt.
- Vestfronten har 76 statuer og mange relieffer. Det store Rosevinduet i sentrum av veggen er 8 meter i diameter. Antagelig var dekoren og statuene på Vestfronten opprinnelig malt i sterke farger.