Nasjonal pilegrimskonferanse - to dager fylt med inspirasjon

24. og 25. mars var hele 150 pilegrimsentusiaster samlet til den aller første nasjonale pilegrimskonferansen i Trondheim i regi av Nasjonalt pilegrimssenter.

Klappende og smilende publikum.
Foto: Amalie Holm

Første nasjonale pilegrimskonferanse i Trondheim

- Vi har i lengre tid hatt lyst til å samle aktører fra pilegrimsnettverket til en konferanse i Trondheim, sier leder for Nasjonalt pilegrimssenter Hans Morten Løvrød. I fjor ble den planlagte konferansen omgjort til et digitalt arrangement. Det er derfor utrolig hyggelig å samles fysisk nå.

- Ikke minst trenger vi å samles om de spennende utfordringene vi har foran oss, sier Hans Morten. Vi må bli enda bedre på bærekraft, for å best mulig ivareta naturen, kulturminner og miljøet langs pilegrimsleden. Og vi vil også benytte denne konferansen til å gi en klapp på skuldra til alle de frivillige, som gir mye tid og engasjement for å legge til rette for vandring langs pilegrimsleden. De to overordnede temaene på denne konferansen har derfor vært bærekraft og frivillighet.

Statssekretær i Kulturdepartementet, Gry Haugsbakken, har et stort engasjement for Pilegrimsleden.
Foto: Amalie Holm

Tema bærekraft

Konferansen startet torsdag med pilegrimsmesse i Nidarosdomen og velkomsthilsen fra statssekretær Gry Haugsbakken og fra artisten Moddi, som fortalte om sin pilegrimsvandring fra Oslo til Trondheim i 2021. Deretter fulgte en rekke inspirerende foredrag innen tema bærekraft og folkehelse.

Ett av flere høydepunkt var et foredrag av Line Samuelsen, reiselivssjef i Destinasjon Lofoten. Hun fortalte hvordan de har jobbet tett med lokalbefolkningen og lokale myndigheter for å lage en bærekraftig reiselivsstrategi.

For første gang ble pilegrimsprisen delt ut. Denne gikk til ekteparet Ingeborg og Sigmund Bø fra Lia gård i Østerdalen for sitt store engasjement for pilegrimsvandrere over mange, mange år.


Pilegrimsprisen ble delt ut til ekteparet Ingeborg og Sigmund Bø fra Lia gård i Østerdalen.
Foto: Amalie Holm
De fleste deltakerne hadde meldt seg på festmiddag i den ærverdige Herresalen i Erkebispegården. Det ble en magisk kveld med taler, kåseri, opera og nydelig treretters middag.
Foto: Amalie Holm

Tema frivillighet

Fredagens foredrag kretset rundt temaet frivillighet. Her var høydepunktet et foredrag med tidligere generalsekretær i Røde Kors, Svein Mollekleiv. Hans erfaring, visdom og genuine engasjement gjorde inntrykk.

Før hjemreise på fredag, kunne man delta på spesialomvisninger i Nidarosdomen intime kapell fra 1100-tallet, vandring til Klemenskirken eller bli med opp på stillaset på Nidarosdomens kongeinngang – et stort restaureringsprosjekt på sørsiden av nasjonalhelligdommen.

Lunsj og pausemat ble levert av Pilegrimsgårdens egen kafé, Streif.
Foto: Amalie Holm

Nasjonal pilegrimskonferanse 2023

Neste års pilegrimskonferanse vil bli arrangert i Trondheim 16. og 17. mars. Tema for konferansen 2023 er: Pilegrimsleden - børs og katedral