Kronprinsesse Mette-Marit reiser langs Kystpilegrimsleia

Kongefamilien har lang tradisjon for å gå pilegrim, og våren 2024 reiser Kronprinsesse Mette-Marit langs Kystpilegrimsleia.

Kronprinsesse Mette-Marit

Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Vandringen startet fra Egersund kirke den 23. april.

- Fra dette utgangspunktet vil Kronprinsessen fortsette sin reise gjennom landskap og på stier som har vært vandret i gjennom generasjoner, og oppleve de historiske, kulturelle og naturskjønne skattene som finnes langs ruten, skriver Kongehuset i en pressemelding.

I denne videohilsenen fra Kongehuset i forbindelse med Nasjonal Pilegrimskonferanse forteller kronprinsessen hvorfor hun finner det så meningsfullt å følge de historiske rutene.

Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

- En pilegrimsvandring har en ekstra dimensjon ved seg. Den forener oss med mennesker som har levd før oss, som har vandret mot det samme målet – i håp og bønn, i fortvilelse eller takknemlighet. Det er dypt meningsfullt – og det minner oss om at vi alle er del av noe større enn oss selv. At vi står i en lengere linje enn våre egne liv, sier Kronprinsessen.

Denne gangen endte vandringen ved Hå gamle prestegård, i Hå kommune. Herfra fortsetter pilegrimsleia helt opp til Nidarosdomen, men de resterende etappene får muligens spares til en senere anledning, melder kongehuset.

Familietradisjon

Kongefamilien har lang tradisjon for å gå pilegrim. Prinsesse Ingrid Alexandra gikk siste del av Pilegrimsleden inn mot Nidarosdomen sammen med sin far, Kronprinsen, i 2019. Vandringen var en del av forberedelsene til konfirmasjonen.

Kongen har tidligere nevnt Pilegrimsleden i sin nyttårstale, hvor han uttalte følgende:

- Kanskje er det viktig at vi søker tilbake til våre åndelige og kulturelle røtter i en tid preget av oppbrudd og forandring.

Dronning Sonja har også hatt stor interesse for Pilegrimsleden, og sto blant annet for åpningen av Kystpilegrimsleia på Selja i 2018.