Ikke noe sjansespill å dra til Hamar

Med «Nye» Hamar som destinasjon kan du vandre på vakre stier og nyte både lokalmat og mat fra ulike verdenshjørner.

Hamarregionen har mye fint for deg som ønsker en pilegrimstur med fokus på nytelse og kulturelle opplevelser. Besøk i middelalderkatedralen «Hamardomen», flotte badestrender og ulike museum er bare noe av det man kan oppleve i regionen.

Det er ikke uten grunn at Hamar-regionen kalles «Norges spiskammer». En årsak til det er den komplette verdikjeden innen mat og matproduksjon som du finner her. Mange gårder selger egenprodusert mat, og samtidig er det kort vei til byliv med kafeer, restauranter, delikatessebutikker og en ny mathall.

I området både sør og nord for Hamar er det flotte områder å vandre i – også i selve byen. En tur på «pilegrimsbåten» Skibladner anbefales for deg som vil se hva som fins rundt Mjøsa.

Foto: Eskil Roll

Tur til Hamar-regionen på Gudbrandsdalsleden

  • Passer for: Turglade voksne som også ønsker å kombinere vandring og natur med byliv
  • Varighet på tur: 2–5 dager, etter hvor mye dere vil gå og oppleve
  • Startsted for turen: Hamar
  • Stoppested for turen: Hamar
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Hamar (5 t og 24 min), Oslo S – Hamar (1 t 16 min). Buss: Innlandstrafikk, Nor-Way og Vy.
  • Parkering for reisende i bil: Ønsker du å reise med bil, anbefales det å sette igjen bilen ikke langt fra der dere planlegger å avslutte turen. Det er mulig å benytte seg av parkering på stasjonen både i Hamar og Gjøvik, men da mot betaling.
  • Når er det finest å reise hit: Juni–august
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Hamar

Turer i området

NB! Hvis du går en og annen pilegrimsstrekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene. Her kan du bestille bagasjetransport på Gudbransdalsleden.

Hamar – Brumunddal/Veldre (17 km/22 km)

Fra Hamar sentrum går dere nordover langs Mjøsa til Domkirkeodden, et av landets største middelaldermuseer. Like ved ligger Pilegrimssenter Hamar. Videre kan dere følge skogstiene inn i naturreservatet Furuberget, med rester etter en bygdeborg. Er du turglad og utholdende kan du fortsette på veien mot Brumunddal, som går på asfalt og grusveier i et kupert kulturlandskap og skog. Her kan du overnatte i verdens høyeste trebygg Mjøstårnet. Fortsett eventuelt til Veldre for vakker utsikt over Mjøsområdet.
Bente Fekene

Fjetre gård – Hamar (6 km)

Hva med å ta en «siste indre» inn til Hamar? Sør for Hamar ligger en kort pilegrimsetappe inn til sentrum. Fjetre gård i Stange er en gammel slektsgård som ligger i et rekreasjonsområde. Først går du på stien i Mjøskanten mot Hamar, og senere på gang- og sykkelvei når du nærmer deg Stangebrua. Her får du utsikt mot Åkersvika, Vikingskipet og Hamar sentrum.

Tangen – Fjetre gård (24 km)

Ønsker du en enda lenger tur sør for Hamar, kan du gå strekningen Tangen – Fjetre gård. Først på grusvei gjennom barskog forbi gårder og beitemark, før det vrakre og frodige kulturlandskapet åpner seg mot Stange. Fra Norges eldste middealderkirker, Stange kirke, går leden på asfalt langs Vestabygdaveien. Ned mot Mjøsa vil du finne to sjarmerende herberger, nemlig Herkestad Gård og Husmannsplassen Møyrud. Når du nærmer deg Fjetre gård, kan du besøke Atlungstad Brenneri, her kan du spise og smake på akevitten som lages der.

Opplevelser i nærheten av leden


Fotoavd. Domkirkeodden

Besøk Middelalderkatedralen på Domkirkeoddden

Over domkirkeruinene etter den gamle Domkirken er det reist et vernebygg i stål og glass – et spesielt bygg som må oppleves. At det er glasset inn, gjør at Hamardomen kan fungere som en kirke i dag. Hit kan du lett vandre fra sentrum, velge å bli med på omvisning, oppleve gregoriansk sang eller besøke utendørsmuseet.
Se mer

Spis godt i Mathallen

Matkvartalet Hamar ligger midt i sentrum på innsiden av et vakkert, nyrenovert hus fra 1910. På butikken LOKAL kan du plukke med deg gårdsmat fra hele regionen. I den lune bakgården serveres eksotisk streetfood fra ulike deler av verden både til lunsj og middag.
Se mer
Oplandske Dampskipsselskap

Reis med dampskipet Skiblander

En tur på Mjøsa med «pilegrimsbåten» Skiblander hører med når du er i disse traktene. Verdens eldste hjuldamper i drift går forskjellige ruter etter hvilken dag det er. Du kan besøke Moelv, Lillehammer, Brumunddal, Atlungstad, Kapp, Evjua, Nes og Gjøvik.
Se mer

Opplevelser litt unna leden

Ta en natt i verdens høyeste trebygg

Om du bygde trehytte som barn, vil du trolig finne deg godt til rette i Wood Hotel i Brumunddal. Verdens høyeste trebygg er 85 meter høyt og har 18 etasjer og 72 hotellrom. Mjøstårnet, som det kalles, har fantastisk utsikt over Mjøsa, er innredet i moderne design og hotellet har et godt utvalg av mat og drikke.
Se mer

Besøk Bjørnstjerne Bjørnson

I Gausdal, om lag 20 km fra Lillehammer, ligger Aulestad – hjemgården til Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson. Aulestad holder åpent for publikum i sommerhalvåret og er et europeisk byhjem på landet 100 år tilbake i tid. Her kan du studere hjemmet til forfatteren og nasjonsbyggeren som blant annet skrev teksten til nasjonalsangen.
Se mer

Spise og drikke på turen

Hamar-regionen har i senere tid blitt en spennende matdestinasjon. Med egen mathall og mange lokale produsenter, kan du smake både lokalt og internasjonalt.

Det er kjekt å vite at

  • på vandring er det lurt å ha med seg nistepakke, så smør deg noen skiver under frokosten på overnattingsstedet ditt.
  • like ved Fjetre gård i Stange, sør for Hamar, kan dere smake lokal akevitt ved Atlungstad Brenneri.

Kart over området