Hvordan starte pilegrimsvandringen i Oslo?

I Gamlebyen i Oslo, ved ruinene av St. Halvardskatedralen, står det en milestein med påskriften «643 km til Nidaros». Dette er starten på Pilegrimsleden til Trondheim, også kjent som Gudbrandsdalsleden.

Gudbrandsdalsleden var og er hovedruten pilegrimer velger å bruke på sin vandring til pilegrimsmålet Nidarosdomen i Trondheim. Er du klar for å gjøre din pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden? Flott, la oss hjelpe deg med å finne startpunktet i Oslo.

Hvordan finne startpunktet?
Den dagen du starter vandringen, drar du til St. Halvards plass. Det tar omtrent en halvtime å gå dit fra Oslo Sentralstasjon, og om du reiser kollektivt kan du gå av på busstoppet eller trikkestoppet som heter St. Halvards plass. Her, mellom Oslo ladegård og Bispgården, vil du se en steinmur med et pilegrimsmerke og en port. Når du går gjennom porten kommer du til ruinene av St. Hallvardskatedralen, og den første milesteinen hvor det står «643 km til Nidaros». Nå er du på startpunktet!

Sankt Hallvard holder tre piler over hodet. Freskomaleri

Section of fresco painting, Alf Rolfsen

Oslos skytshelgen

Sankt Hallvardskatedralen ligger i dag i ruiner, men i middelalderen var den Norges nest største kirke etter Nidarosdomen. Sankt Hallvard var i slekt med Olav den hellige, og ble kåret til helgen etter å ha blitt drept i 1043, da han forsøkte å beskytte en gravid kvinne mot overfall. Han er fortastt skytshelgen for Oslo.

Sikre deg stempel i pilegrimspasset

Når du starter vandringen fra milesteinen er det fint å gå gjennom ruinene av katedralen, og ut på den andre siden. Da er du i St. Halvards gate, og like til venstre for deg ligger det gule bygget til Oslo bispegård, som er bispedømmekontoret.

Vi anbefaler at du besøker bispedømmekontoret for å få stempel i pilegrimspasset ditt. Mange mener dette stempelet er det vakreste mellom Oslo og Trondheim, motivet er det gamle bispeseglet. Bygget er reist på ruinene av St. Olav-klosteret, her ligger det også et kapell.

Når du skal gå videre følger du St. Halvards gate og vandrer opp mot Galgeberg, byens gamle rettersted som lå ved inngangen til middelalderbyen.