Gudbrandsdalsleden på sykkel

Nederlandske Gea er en ivrig syklist, som har syklet i mange land verden rundt. Hun ble oppmerksom på Pilegrimsleden for noen år siden da hun hjalp til med utvikling av en nettside om pilegrimsledene i Norden. Nå har hun laget en guidebok for sykling langs Gudbrandsdalsleden sammen med Ria Warmerdam og Øyvind Wold i Syklistenes Landsforbund.

Skilt med teksten Tour de Dovre og bilde av en sykkel
Foto: Gea Van Veen

Sykkelruten

Ruten er delt i 7 etapper, og veilederen inkluderer også tre ekstraruter: Sykling i Oslo, Nes og Helgøya, og Tour de Dovre. I tillegg til hovedruten, har alle etappene alternative ruter for steder som enten er for bratte eller på annet vis for vanskelig å sykle. I veilederen kan du lese når det kan være lurt å velge en alternativ rute.

Som vandreruten har også sykkelruten en østrute og en vestrute mellom Oslo og Lillehammer. Valget kan være vanskelig, de er begge vakre, og har forskjellige utfordringer. Den østre ruten er hovedsaklig en naturrute med fjell, skoger, innsjøer og dyrket mark. Du passerer også regelmessig gjennom landsbyer og småbyer. Imidlertid er også den vestre ruten en naturrute. Her stiger du mer, og sykler gjennom “Nordens Toscana”. Det er færre fasiliteter enn på østruten, som gjør det nødvendig med litt mer planlegging.

Kart hvor pilegrimsveien fra Oslo til Trondheim er markert med en rød strek.

Distanse, tid og vanskelighetsgrad

Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim er 632 km. Vær forsiktig med å planlegge for lange dagsetapper. Ruten er utfordrende, men også fantastisk vakker.

Gea anbefaler å planlegge et par hviledager underveis. Totalt vil man trenge et sted mellom ti dager til to uker for å fullføre reisen til Trondheim og pilegrimsmålet Nidarosdomen.

Del av en gammel bygning med blomsterkasser foran og en sykkel i bakgrunnen.
Foto: Gea Van Veen

Guideboken

Guideboken er kun tilgjenglig på nederlansk for øyeblikket, men en engelsk oversettelse er under utvikling. Hvis du ikke vil vente på en oversatt guide, er den nederlandske guiden også en utmerket hjelp på grunn av de klare kartene og høydeprofilene.

Kartene viser hovedsykkelruten, de alternative sykkelrutene, de ekstra sykkelrutene, og den offisielle vandreruten. Fasilitetene er også synlige på kartet. For eksempel innkvartering, dagligvarebutikker, sykkelverksteder, sportsbutikker, togstasjoner osv.

Per etappe er det angitt hvor mange kilometer den gjeldene etappen er, hvor høyt du må klatre, og hvor mye ruten korresponderer med den offisielle Olavsleden. Du kan også se høydeprofilen og vil vite hva å forvente med tanke på klatring.

Bakerst i guiden vil du finne en oversikt over innkvarteringene og sykkelverkstedene.

Om du vil lese mer informasjon (på engelsk), ta en titt på https://viagaia.nl/en/bicycle-routes/olav-way eller send an email til gea@viagaia.nl.

God tur!

Benk med mat og drikke, sykkel og telt på et gårdstun med gamle bygninger.

Obs.

Deler av Pilegrimsleden er uegnet eller for sårbar for sykling. Derfor avviker sykkeltraseen delvis fra den offisielle Pilegrimsleden. Syklister anbefales å unngå smale eller bløte stisegmenter og sykle utenfor nasjonalparker, verneområder og villrein eller beiteområder. Gamle huleveier bør også unnvikes.
stivettreglene
Sykkel med bagasjevesker parkert foran Nidarosdomen.
Pilegrimsmålet Nidarosdomen
Foto: Gea Van Veen