Fortryllende «fjordtur» på Mjøsa

Vandringen fra Gjøvik til Lillehammer er lett å forelske seg i. Som bortskjemte gjester hos Mjøsas hvite svane, Skibladner, kan dere sette et blått og smakfullt punktum for turen.

Pilegrimsklassikeren Gudbrandsdalsleden snor seg nordover fra Oslo på to ulike leder. Ledene løper sammen ved Lillehammer, etter å ha gått på hver sin side av Norges største innsjø Mjøsa, som lokalt også omtales som «fjorden».

Gjøvik er en liten og sjarmerende by på vestsida av Mjøsa, hvor Pilegrimsbåten Skibladner hver dag legger ut og anløper om sommeren. På Norges eneste hjuldamper er det mulig å bestille bord for et romantisk måltid på dekk. Men vent med fjordturen til dere kommer til Lillehammer, så kan dere heller bli kjent med det fantastiske mjøsområdet til fots først.

Vandringen opp mot Lillehammer går i snilt terreng. Fra det urbane til et frodig kulturlandskap, gjennom skog, mark og langs bekkefar. Store deler av turen har dere utsikt til Mjøsa, hvor det det er mulig å fiske uten fiskekort. Eller kanskje frister det mer med et bad?

Pilegrimsvennlige overnattingssteder som Husmannsstuggua på Biri og Audenhus Pilegrimsherberge på Vingrom ligger i naturskjønne omgivelser ved leden. Eller hva med glamping, spa og massasje i skogen på Indal?

Ved ankomst i OL-byen Lillehammer er det mye å finne på. En opplevelse som får opp pulsen, er et besøk i Lysgårdbakkene hoppanlegg. Gågata i sentrum er en annen lokal severdighet verdt å få med seg.

Og til slutt gjenstår det bare å kaste loss.

Foto: Sigrid Lindstad

Tur fra Gjøvik til Lillehammer på Gudbrandsdalsleden

  • Passer for: Alle. Enkel og variert vandring på 50 km.
  • Varighet på tur: Turen fra by til by tar tre dager. Det er mulig å korte ned ved å reise kollektivt noen strekninger.
  • Startsted for turen: Gjøvik
  • Stoppested for turen: Lillehammer. Reis tilbake til Gjøvik med hjuldamperen Skibladner.
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Gjøvik, med buss siste strekk fra Lillehammer til Gjøvik (5 t 39 min), Oslo S – Gjøvik (1t 55 min). Buss: Vy, Innlandstrafikk og Nor-Way kjører til Gjøvik.
  • Parkering for reisende i bil: Ved Gjøvik stasjon finnes det 84 parkeringsplasser mot betaling. Ved Lillehammer stasjon kan du langtidsparkere inntil 120 timer på Strandtorgsiden mot betaling. Se mer info på banenor.no
  • Når er det finest å reise hit: Juni–september
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Granavollen

Turer i området

NB! Det anbefales å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene. Her kan dere bestille bagasjetransport på Gudbrandsdalsleden.

Foto: Ana Isabel Sauter

Gå til Lillehammer på østsida av Mjøsa

Mjøsområdet er herlig å utforske også på østsida av Mjøsa. Turen fra Hamar til Lillehammer er litt lengre (72 km), men gir enda bedre tid til å bli kjent med hverandre og ikke minst flere gjestfrie steder langs ruta, som Brumunddal, Moelv og Brøttum. Start turen med å trekke inn den friske fjordlufta ombord på Skibladner fra Gjøvik til Hamar, før severdigheter som Domkirkeodden utenfor Hamar, frodige landskap, kortreist mat og sommer tar dere imot med åpne armer.

Foto: Artūrs Umbraško, distribuert med CC BY-SA 4.0 lisens

Gjøvik jernbanestasjon – Stokke bru (13,7 km)

Første etappe er ut av Gjøvik og inn i kulturlandskapet langs Mjøsa. I Stokke er det mulig å velge blant flere overnattingssteder. En liten kilometer unna leden finner dere Indal Forest Retreat med glamping og spa.

Foto: Jan-Tore Egge, distribuert med CC BY-SA 4.0 lisens

Stokke bru – Biri kirke (10,8 km)

Vandringen fortsetter langs Mjøsa, før dere går mer innover i landet ved Moavika. Biri, kjent for travbanen, venter på slutten. Enkel og rimelig overnatting på Husmannstuggua, eller mer tradisjonelt på Vertshuset V-E6 eller Honne Hotell og Konferansesenter.

Biri Travpark.

Biri kirke – Vingrom kirke (19,9 km)

En lengre etappe i frodig landskap som igjen tar dere ned mot Mjøsa. Her er det kanskje på tide å prøve fiskelykken? To campingplasser ligger i området, i tillegg til herberget Audenhus.

Foto: Helge Høifødt, distribuert med CC BY-SA 4.0 lisens

Vingrom kirke – Lillehammer kirke (6,3 km)

Siste etappe inn mot OL-byen fortsetter langs Mjøsa. Her er det flere plasser hvor det er fint å bade. Framme i småbyen Lillehammer kan dere slappe av i historiske omgivelser. Retur til Gjøvik med Skibladner anbefales.

Opplevelser i nærheten av leden

Tur med Skibladner

Mjøsas hvite svane har seilt siden 1856, men fortryller fortsatt i dag. Få med dere en stemningsfull tur på sjøen med nydelig natur og mulighet til å nyte deilige måltider ombord. Bestill bord på dekk for en ekstra romantisk opplevelse.

Indal Forest Retreat

Mellom Gjøvik og Biri ligger Indal gård med utsikt over Mjøsa. Kos dere på glamping og utendørsspa med vedfyrt badstue og badestamp. Det går også an å bestille massasje.
Foto: Didrik Stenersen

Maihaugen på Lillehammer

Norges største friluftsmuseum er en tidsmaskin for sansene. Vakre bygninger i et naturskjønt område er spennende å utforske sammen. På Maihaugen ligger også Norges Olympiske Museum.
Foto: Eskil Roll

Middelalderkatedralen i Hamar

Om dere tar en tur til Hamar, er domkirkeruinene etter den gamle Domkirken fint å få med seg. Et nytt vernebygg i glass og stål er reist over ruinene – et anerkjent arkitektonisk bygg som gir en sakral stemning. Et populært sted å gifte seg.

Gode smaker underveis

Heim Gastropub

Finnes både i Gjøvik og på Lillehammer. Godt utvalg av øl og ujålete mat som serveres i trivelige lokaler med mye dekor på veggene. Her er det ofte quiz og andre arrangement.

Matbyen Hamar

En avstikker over Mjøsa gir god uttelling for de matglade. Den nye mathallen Matkvartalet ligger midt i Hamar sentrum, hvor dere kan handle gårdsmat fra hele regionen, men også spise internasjonal streetfood.

Bordet er dekket

Vi kommer heller ikke utenom Skibladner her. På båten er det mulig å reservere bord på dekk eller inne, og spise både frokost, lunsj og middag. For en sprudlende start på dagen, anbefales champagnefrokosten.

Fisk middagen selv

Prøv fiskelykken i Mjøsa, hvor dere ikke trenger å kjøpe fiskekort for å fiske. Kast ut i håp om storfisk på kroken – mjøsøretten kan bli opptil 15 kilo. Det er bålforbud sommerstid, så husk primus, samt garnityr fra lokal butikk for et komplett måltid!

Det er kjekt å vite at:

De fleste overnattingsstedene har frokost og middag.

Lokale matbutikker er likevel den viktigste matkilden når dere vandrer.

Kart over området