Eventyrlig på land og til vanns i Gudbrandsdalen

En tur på Gudbrandsdalsleden gir rom for fine og stille stunder sammen i naturen – men også action for dere som søker det.

Gudbrandsdalen er et enkelt valg for barn (og voksne) som er glad i eventyr – både de som fins mellom to permer – og de som man selv kan oppleve ute i det fri. Som familie er midtre og nordre del av leden et fint område å gå i, med mange overnattingssteder og mulighet til å gå korte strekninger.

Et opplagt besøk i forkant av denne vandringen er Hunderfossen eventyrpark, nord for Lillehammer. Her møter dere figurer og skikkelser fra kjente norske fortellinger som hver sommer trollbinder tusenvis av barn. Et lite eventyr før dere selv skal oppleve deres eget.

Naturen i Gudbrandsdalen er frodig og «fuktig» med elver, bekker og innsjøer. Fisking er derfor en aktivitet dere kan gjøre mange steder på turen. Eller hva med å finne deres egen usjenerte badeplass?

En heftig belønning venter ved den populære raftingelva Sjoa, nord for Otta. Familierafting, juving eller brupendling gir adrenalinkick ved reisens slutt.

Tur til Gudbrandsdalen

langs Gudbrandsdalsleden
  • Passer for: Familier med barn i alderen 7–14 år
  • Varighet på tur: 3–5 dager, etter hvor mye dere vil gå og oppleve
  • Startsted for turen: Hunderfossen nord for Lillehammer
  • Stoppested for turen: Otta
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Hunderfossen stasjon (4 t og 20 min), Oslo S – Hunderfossen stasjon (2 t 18 min). Buss: Innlandstrafikk, Nor-Way og Vy til Lillehammer. Fra Lillehammer går det tog og buss til Hunderfossen.
  • Parkering for reisende i bil: Ønsker du å reise med bil, anbefales det å sette igjen bilen ikke langt fra der dere planlegger å avslutte turen. Det er mulig å benytte seg av gratis langtidsparkering (maks 10 dager) på togstasjonene Otta og Vinstra.
  • Når er det finest å reise hit: Juni–august
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Dale-Gudbrand

Turer i området

NB! Hvis dere går en og annen pilegrimsstrekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene. Her kan du bestille bagasjetransport på Gudbransdalsleden.

Foto: Eskil Roll

Øyer - Tretten (15 km)

Turen starter med stor stigning først, før dere kommer høyt oppe i dalsiden med grønne beiter og smale stier. Rester etter gamle middelalderveier, kirker og trolsk skog. PS! På Tretten kan dere overnatte på Pilegrimsloftet Borkerud, med kort vei til den idylliske badekulpen Svarthølen.

Tretten - Ringebu (27 km)

En lengre tur som starter med nedstiging gjennom skogen, før det passer fint å ta en pust i bakken i Rolla naturreservat. Leden følger videre den gamle kongeveien nordover med flere flotte utsiktspunkt utover Gudbrandsdalen. Framme i Ringebu vil dere se flotte Ringebu stavkirke.

Kvam - Sjoa (16 km)

Fra Kvam sentrum går turen inn i et kulturlandskap opp mot Nordre Løfta. Ned igjen gjennom småskog og over elver og steinurer. Framme på Varphaugen tilbys rafting og andre villmarksopplevelser.

Opplevelser i nærheten av leden


Friskt bad for hele familien

Som liten er det ingenting som slår følelsen av å kunne kaste seg uti vannet når været er varmt og godt. Ikke langt fra leden på Tretten ligger badekulpen Svarthølen med en naturskjønn foss. En perle verdt å oppsøke for et forfriskende bad i det fri.

Fisk rugg i Lågen

Få ting er mer spennende for barn enn å hive ut snøret i håp om å få sin egen fisk. Gudbransdalslågen, eller bare Lågen, er en av innlandets beste fiskeelver og her kan hele familien prøve fiskelykken med markstang. Fiskekort kjøper dere enkelt på inatur.no
Kjøp fiskekort her!

Opplev adrenalinbruset i Sjoa

Rafting er en heftig opplevelse, men også barn fra 6 år kan delta på familierafting. Fossestryket i Sjoa er verdenskjent, og flere aktører tilbyr ulike former for rafting i elva. Men det er også mulighet til å gjøre andre aktiviteter i området, som fjellridning, moksussafari, brevandring på Bøverbreen.
Se mer

Opplevelser litt unna leden

Galdhøpiggen Klatrepark

Aktive barn og voksne vil stortrives i Galdhøpiggen Klatrepark i Jotunheimen som har åtte løyper og en egen barneløype. Åpent fra midten av juni til midten av august. Fra Sjoa tar det 1 time og 35 min å reise hit med bil.
Se mer

Kjør zipline over et heftig stryk

Prestfossen i Lom får det til å krible godt i mageregionen når du kjører over i zipline. Prestfosstraversen ble etablert i 2009 og er en «snill» zipline som passer de fleste. Fra Sjoa tar det 1 time og 10 min å kjøre hit med bil. P.S. Husk å smake de fantastisk gode bollene på bakeriet i Lom hvis dere tar turen hit.
Se mer

Spise og drikke på turen

Matkulturen står sterkt i Gudbrandsdalen og som familie på tur vil dere oppleve at mange av overnattingsstedene steller i stand deilige frokoster med lokale råvarer. Det er også mulig å få med seg nistepakker til turen.

Det er kjekt å vite at

  • De fleste overnattingsstedene har frokost og middag.
  • Lokale matbutikker er likevel den viktigste matkilden når dere vandrer.

Kart over området