En digital pause

Mange som går pilegrim ønsker å ta en pause fra den digitale hverdagen mens de vandrer. Samtidig er det et viktig for sikkerheten at du har med mobilen på tur. Slik får du en trygg og givende pilegrimsvandring med minst mulig skjermtid.

En kvinne sitter i en hengestol og ser mot solnedgangen

Foto: Helmet

Slå av varsler

Hvis du ønsker å bruke minst mulig tid på skjerm under pilegrimsvandringen, men ser en rekke varsler hver gang du tar opp mobilen for å sjekke kartet eller værvarselet, bør du ta noen grep.

Slå av varsler for de kanalene du ikke trenger å følge med på under vandringen. Det er også mulig å fjerne sosiale medie-apper midlertidig fra startskjermen uten å slette dem, dersom du vil unngå å bli fristet av å se app-ikonene. Avtal med dine nærmeste hvordan de kan nå deg på turen (for eksempel ved å ringe eller sende sms), så kan du koble deg av andre kanaler med god samvittighet.

Vi anbefaler å bruke det digitale kartet vårt når du er på pilegrimsvandring. Pilegrimsleden er stort sett godt merket med fysiske skilt, men det digitale kartet viser deg hvor du er i sanntid. Trykk på posisjonsmarkøren til høyre i bildet. Kartet viser også overnattingssteder i nærheten, og andre aktuelle stoppesteder.

Person med sekk på ryggen foran foss.

Foto: Helmet

Dropp selfies

Vi har blitt vant til å dokumentere reiser og opplevelser med mobilkameraet, for å kunne dele øyeblikket med kjente og ukjente i diverse kanaler. Dette fører til at vi ofte opplever ting gjennom mobilkameraet heller enn å bruke tiden på å se på utsikten og hverandre.

Hvis du vil være mer tilstede i øyeblikket, kan det være lurt å finne alternative måter å dokumentere reisen på. Mange skaffer et pilegrimspass i starten av vandringen, og samler stempel på pilegrimssenter, herberger og i kirker langs leden. En annen måte å ta vare på minnene på er å skrive dagbok hver kveld, eller å ha med skissebok og blyant.

Ta med gode vaner hjem

Når du er på vandring, omgitt av et tidløst landskap, kan det føles både riktig og naturlig med en digital pause. Det er en større utfordring å holde på de samme vanene når du kommer hjem, og mange opplever det som vemodig når vandringen er over og de skal tilbake til den travle, moderne hverdagen.

Dersom du ønsker å bevare følelsen av tilstedeværelse, kan det være en ide å gi deg selv en påminnelse litt fram i tid. Du kan for eksempel skrive et brev til deg selv, med en framtidig dato for åpning notert på konvolutten. Skriv ned hvilke innsikter vandringen har gitt deg, og hvordan du vil implementere dem i ditt daglige liv, om det så gjelder skjermtid, mental tilstedeværelse, eller et ønske om å tilbringe mer tid i naturen også i hverdagen.

Sikkerheten bør gå først

Selv om du ønsker en digital pause, er det viktig å ha mobilen oppladet og tilgjengelig i tilfelle du eller andre får problemer. Les mer om sikkerhet på Pilegrimsleden her.

Det er også viktig å ha mulighet til å ringe og gi beskjed dersom du har booket overnatting, men endrer planer eller ikke når fram til avtalt tid. Da unngår du at de som driver overnattingsstedet tror at det har skjedd deg noe.

Lykke til på ferden!