25 pakketips for pilegrimsvandring når du skal bo inne

På pilegrimsvandring tilbringer du mesteparten av dagen ute i naturen, ofte i varierende vær. Selv om du kan leie innendørs overnatting underveis, er det viktig å pakke riktig. Her får du pakketips fra vår ekspert!

Sekk, turklær og annet turutstyr. Foto

Ria Warmerdam fra Nederland har blitt en meget erfaren pilegrimsvandrer etter å ha tilbakelagt over 4000 kilometer til fots. I tillegg har hun skrevet en nederlandsk guidebok om Gudbrandsdalsleden. Hun har flere gode råd for hva du trenger når du skal bo på overnattingssteder og pilegrimsherberger, men det viktigste rådet er enkelt: Pakk så lite som mulig!

Hun veier alt, og pakker om sekken flere ganger. Hver gang er det en ny ting som ryker ut, og er hun i tvil om hun virkelig trenger det, lar hun det heller bli igjen hjemme. Sekken veier rundt 10-11 kg, og det mener hun er mer enn nok for henne.

Foto: Eskil Roll

Test sekken på forhånd

Ria Warmerdam er en erfaren pilegrimsvandrer som også har skrevet en nederlandsk guidebok om Gudbrandsdalsleden. – Test gjerne ut hvor mye du kan bære før du starter. Gå noen dagsetapper (8-9 timer) i nærområdet ditt med sekken på ryggen. Er du sliten når du kommer hjem, kan du jo tenke litt over at du skal gå en tilsvarende etappe hver dag så lenge turen varer. Da skjønner du fort at det er enkelte ting du helt fint klarer deg uten, smiler Ria.
Rias pakkeliste for pilegrimsvandring i Norge:

1. Ryggsekk med regntrekk
2. Vanntette, stødige (fjell)sko og slippers til kveldsbruk
3. 2 t-skjorter og 1 langermet tynn ulltrøye (gjerne merionoull)
4. 3 sett undertøy
5. 3 par ullsokker (to par tynne, et par mellomtykke)
6. Turbukse
7. Vindtett fleecejakke
8. Vanntett jakke
9. Vanntett bukse
10. Tynt håndkle (velg gjerne et som er utvasket)
11. Lakenpose
12. Toalettsaker i små pakninger (såpe, tannkrem/tannbørste, fot/hud/solkrem, myggspray etc.)
13. Notisbok og penn
14. Kart (i vanntett kartmappe) og kompass
15. Kontanter og kort
16. Vannflaske og liten termos med kopp
17. Lommekniv og spork (skje og gaffel i ett)
18. Kompakt kamera med lader
19. Mobil med lader
20. Staver
21. Lite førstehjelpsett
22. Guidebok
23. Hatt/caps
24. Proviant for en dag
25. Gaffatape og strips (reparerer alt..)

Et godt tips er å legge frem alt du skal ha med på turen, og å prøvepakke flere ganger, sier den erfarne vandreren Ria Warmerdam. Foto: Eskil Roll

Tips!

Pass på at sekken passer til deg, sitter godt, og har polstrede seler og magebelte. Skoene må være inngått. Nye sko er fy-fy! Velg gjerne merionoull i undertøy, stillongs, T-skjorte og langermet trøye. Skal du gå over fjellet må du ha med vanntette votter, lue og buff/skjerf og stillongs i ullkvalitet. Mikrofiberhåndkle er utmerket å ta med. Det absorberer mye fuktighet og tørker fort.