Vinstra - Otta

39 KM
3 dager
En pilegrimsvandring tett på naturen. Her vil du vandre i småbebyggelse, småskog og gjennom gammel furuskog.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden

Dag 1: (14 km) Vinstra - Kvam

Ut av Vinstra og opp til Pilegrimsleden er det ca 3 km og starter med å gå gjennom småbebyggelsen og boligområdet. Ferden går videre gjennom variert landskap høyt over Vinstra før dalen vider seg ut mot Kvam. Kvam har attraksjoner som Gudbrandsdal Krigsminnesamling, fredsparken og Sinclairutstillingen. Se www.gudbrandsdalsmusea.no

Overnatting på Kvam:

Dag 2: (16 km) Kvam - Sjoa

Ut gjennom Kvam sentrum og inn i kulturlandskapet før det går oppover mot dagens høyeste punkt Nordre Løfta. En gapahuk er satt opp for at vandrere kan få raste etter en lang stigning. Ned bærer leden deg gjennom småskog og utfordrende passeringer av små elver og bratte steinurer. Dagens mål er Varphaugen. Her tilbys rafting og villmarksopplevelser.

Overnatting på Sjoa:

Dag 3: (9 km) Sjoa - Otta

Den siste etappen gjennom Gudbrandsdalen byr på variert terreng, barskog, lavskog og avsluttes med en kort asfaltstrekning inn mot Otta sentrum. På etappens høyeste punkt finner du utsiktstoppen hvor du ser ned mot Bræi – gården hvor Olav den Hellige overnattet på sin ferd fra Romsdalen nedover Gudbrandsdalen mot Hundorp i 1021 – og mot Prillarguritoppen. Budeia som varslet bondehæren når Sinclairs leiesoldater kom i 1612. Nedstigningen mot Otta går over små elve- og bekkefar. Vel nede i dalbunnen går følger leden hovedveien forbi hvor Sinclairs tropper møtte bondehæren og ble beseiret.

Otta er stasjonsby og her ender vandringen. Otta er kommunesentrum for Sel kommune som huser Jørundgård, en middelaldergard bygd opp etter Sigrid Undsets triologi om Kristin Lavransdatter.

Overnatting på Otta:

Anbefalt turperiode:


juni til september

Ankomst:

Avvreise:

Nyttig lesetoff

Foto: Eskil Roll

25 pakketips for pilegrimsvandring når du skal bo inne

Pilegrimsvandring kan handle om så mangt, men en ting man ikke slipper unna er hvordan pakke smart og funksjonelt.
Les mer

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.