Pilegrimsleden | Utstein - Avaldsnes

Utstein - Avaldsnes

Buss 65 KM
2 timer
Avaldsnes har vært pilegrimsmål i seg selv og et naturlig stopp underveis for pilegrimer på vei til Nidaros. Alle de tre kristningskongene har vært på Avaldsnes.
Enkel tur
Ligger langs Kystpilegrimsleia
Cathrine Glette

Reisebeskrivelse

Lokal buss fra Utstein

Fra Utstein går veien videre til E39 med buss. Kolumbus har noen avganger om dagen, sjekk rutetider på https://www.kolumbus.no. Alternativt kan du gå til fots 7 km til E39.

Kystbussen har stoppested på E39 ved Mosterøyveien. Ta Kystbussen til Avaldsnes. Kjøp billett til Håvik, men ikke gå av bussen før den kommer til Avaldsnes sentrum, 4 km nord for Håvik bussterminal. Se rutetider på https://kystbussen.no/.

Gå av bussen ved Avaldsnes sentrum. Se informasjonsskilt ved bussholdeplassen.

Følg Kong Augvaldsvei ca. 1 km til Regionalt pilegrimssenter Avaldsnes, Olavskirken og Nordvegen Historiesenter.

Om nøkkelstedet Avaldsnes

Regionalt pilegrimssenter Avaldsnes er etablert i nærheten av Olavskirken og Nordvegen Historiesenter. Her vil du som pilegrim få hjelp. støtte og informasjon om nøkkelstedet, stempel i pilegrimspasset og muligheter til å treffe andre pilegrimer.

Nordvegen historiesenter, www.opplevavaldsnes.no/apningstider/, har en innholdsrik utstilling som forteller om ulike storhetstider her på Avaldsnes, Norges eldste kongesete. Her startet Nordvegen, og høvdingene på Avaldsnes hadde god oversikt over ferdselen i Karmsundet. Vikinggarden på Bukkøy er verdt et besøk. Fra Vikinggarden kan en følge den lokale pilegrimsløypa tilbake til Olavskirken med Jomfru Marias synål. Avaldsnes har vært pilegrimsmål i seg selv og et naturlig stopp underveis for pilegrimer på vei til Nidaros.

Alle de tre kristningskongene har vært på Avaldsnes. Per Hærnes mener at Håkon den gode trolig reiste en kirken her, men tradisjonen sier at det var Olav Tryggvasson som først bygde kirke på Avaldsnes. www.avaldsnes.info/informasjon/hakon-den-gode/

Vikinggarden på Bukkøy er verdt et besøk. Fra kaien på Bukkøy kan en følge den lokale pilegrimsløypa tilbake til Olavskirken og Jomfru Marias synål.

Overnattingsmuligheter

Avaldsnes: Haugesund Airport hotel, 1,7 km sør for Avaldsnes sentrum, tlf 52842500.

Haugesund: Flere ulike overnattingsmuligheter i byen 8,5 km nord for Avaldsnes.

Mat

Avaldsnes: Dagligvarebutikker.

Haugesund: All slags butikker og spisesteder i byen.

Sagnet sier at når Jomfru Marias synål berører kirkeveggen blir det dommedag.
Ørjan Iversen
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.