Guidet sykkeltur i Hamarregionen

60 KM
3 dager
Pakketur
Opplev kulturlandskapet i Hamarregionen fra sykkelsetet! Få med deg lokal historie og kulturarv, samt kortreist mat underveis. Ruta er lagt opp som en rundtur, hvor store deler følger Pilegrimsruta eller Pilegrimsleden.
Kr 5.120,- Bestill
Enkel tur
Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Bente Fekene

Dag 1: Hamar - Bryhni Søndre (20 km)

Dagen starter med sykkeltur fra Hamar sentrum mot Domkirkeodden. Like ved museet ligger Pilegrimssenter Hamar, hvor vi får servering og informasjon om Gudbrandsdalsleden, som senteret ligger langs.

Domkirkeodden er ett av landets største middelaldermuseer. Her skal vi bli nærmere kjent med museets middelalderhistorie, få omvisning i en av landets største økologiske urtehager og smake deres spesielle urtedrikk.

Vi sykler sørover langs Mjøsa igjen og videre inn i Stange-bygda til gjestegården Bryhni Søndre.

På Bryhni Søndre har det vært bosetning siden år 500 f. Kr. Verten forteller om gårdens historie, som i dag har restaurerte bygninger fra 1760. Kårboligen vi skal overnatte i, har fin utsikt over kulturlandskapet fra terrassen. Her skal sommeren feires med årstidens råvarer, urter og ville vekster. Vertinne Eva har brukt urter og lokale råvarer i matlagingen i alle år, og middagen vil bestå av smaksrike og sommerlige retter. Verten er utdannet vinkelner og gjestegården kan by på egenimporterte, prisbelønte viner.

Overnatting:

Dag 2: Bryhni Søndre- Fjetre gård (35 km)

I dag skal vi på rundtur i Stange Vestbygd. Få bygder kan oppdrive et slikt kulturlandskap, vakre gårdstun, små husmannsplasser og kulturminner som her.

På Røhne Nedre blir det omvisning i den restaurerte hovedbygningen, med sine ulike tidsepoker; tømmerstuen fra 1600-tallet, utvendig svalgang slik den var på 1700-tallet og en sal med unike veggmalerier ferdig malt i 1851. Napoleons gravferd i Paris er hovedmotivet. I gårdens ølbryggeri får vi en innføring i malting, røsting og brygging. Røhne Bryggerhus har gjort lokal suksess, med strålende anmeldelser for sitt øl. Etter omvisningen serverer vertinne Karoline jordbær med fløtemelk og kaffe.

Stange kirke er en av Norges eldste middelalderkirker, og her får vi høre om hvorfor dette stedet var et viktig stoppested for pilegrimer i middelalderen og om vikingtiden. Langs vesthellinga mot Mjøsa, ligger storgårdene tett i tett. Flere av dem er omtalt i Kongesagaen og området er også kjent for sin spesielle tilknytning til Olav Haraldsson (Olav den hellige).

Langs ruta blir det stopp hos gårdsbutikk- og kaféer, som kan by på kortreiste spesialiteter. Vi gjør også en avstikker innom Atlungstad Brenneri, som ligger fint til nede ved Mjøskanten.

Vi skal overnatte på Fjetre gård. I kårbygningen på denne tradisjonsrike gården er det 12 sengeplasser fordelt på seks rom. Det var på Fjetre at skøytelegenden Peter Sinnerud etablerte sin mesterbedrift av skøyteløpere, og i annen etasje på stabburet, finnes et lite skøytemuseum. I den trivelige stabburskafeen serveres middagen. Gården er også autorisert for norsk fatmodnet akevitt.

Overnatting:

Dag 3: Fjetre gård - Hamar (5 km)

Fra Fjetre er det kort vei til Hamar sentrum. Vi avslutter turen med et besøk hos Kirsten Flagstads fødested, som i dag er museum med utallige private gjenstander, rekvisitter, plater og fotografier. Bagasjen blir levert på et forhånd avtalt sted i sentrum.

Pris: Kr 5 120,- per person, som inkluderer:

  • Servering på Pilegrimssenter Hamar.
  • Omvisning på Domkirkeodden, urtedrikk.
  • Omvisning og servering på Røhne Nedre, servering.
  • Omvisning på Kirsten Flagstad museum.
  • Tre-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Bryhni Søndre.
  • To-retters middag, overnatting i dobbeltrom og frokost på Fjetre gård.

Drikke til måltidene er ikke inkludert.

Sykkelutleie: Vi formidler utleie av landevei/bysykler og el-sykler (Kalkhoff). Prisene inkluderer hjelm og lås.

  • Bysykkel: Kr 400,-. (Kalkhoff Agattu 8R, syv gir).
  • El-sykkel: Kr 800,-.

Antall deltakere: 6 - 10 personer. Ta kontakt hvis du ønsker en ekstra overnatting i Hamar.

Korona-situasjonen: Gjennomføring av turen vil skje iht. nasjonale eller lokale retningslinjer.

For informasjon og påmelding, kontakt Bente / Mat- og turglede tlf.. 912 41 229 post@matogturglede.no matogturglede.no

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.