Fra Stiklestad til Trondheim – Pilegrimsvandring i Olav den Helliges fotspor

100 KM
7 dager
Pakketur
Bakketun folkehøgskole arrangerer kortkurs: Fra Stiklestad til Trondheim med Hildegunn Eggen og Kjartan Bergslid Pilegrimsvandring i Olav den Helliges fotspor.
Kr 9.650,- Bestill
Middels tur
Ligger langs og St. Olavsleden

Under dette kortkurset opplever vi pilegrimsvandringens åndelighet og historie. Vi vandrer gjennom fruktbart trøndersk kulturlandskap og besøker en rekke interessante historiske steder. Lokal matkultur får vi også oppleve. Som turleder har vi med oss prest Kjartan Bergslid, som tidligere har arbeidet som prosjektleder for Regionalt pilegrimssenter Stiklestad og vært med på å utvikle St. Olavsleden. I tillegg vil Hildegunn Eggen fra Verdal være med som turleder og historieforteller. Hun er godt kjent som skuespiller, og har i tillegg utdanning som pilegrimsveileder.

Last ned brosjyre her

Inkludert i prisen:

6 x middag, oppredd seng, frokost og lunsjpakke

Transport av ekstra bagasje

 • Båttransport fra Tautra til Trondheim
 • Olavsvaka, midnattsgudstjeneste i Nidarosdomen
 • Pilegrimsbrevet Olavsbrevet

Overnattingssteder:

 • Bakketun folkehøgskole
 • Munkeby herberge
 • Laberget leirsted
 • Valberg slektsgård
 • Klostergården på Tautra
 • Comfort Park Hotell Trondheim

Steder vi besøker:

 • Vuku kirke (1654)
 • Stiklestad
 • Spelet om Heilag Olav (prøve)
 • Klosterruinene på Munkeby (1100)
 • Munkeby kloster (2009)
 • Trehusbyen Levanger
 • Alstadhaug pilegrimskirke (1180)
 • Falstadsenteret
 • Tinghaugen på Frosta
 • Logtun kirke (1500)
 • Klosterruiene på Tautra (1207)
 • Mariaklosteret på Tautra (2006)
 • Nidarosdomen

Påmelding til Bakketun folkehøgskole, Volhaugveien 40, 7654 Verdal

Tlf. 74049100, Epost: adm@bakketun.fhs.no

Oppmøte:

Det vil være mulig med Bakketun folkehøgskole for overnatting med middag og frokost fra onsdag 22.07 til torsdag 23.07. Ta kontakt med skolen. Dette vil komme i tillegg til prisen for pilegrimskurset.

Vandringen dag for dag:

Dag 1: Vuku – Stiklestad (12 km): Oppmøte på Bakketun folkehøgskole kl.12.00. Det blir busstransport til Vuku kyrkje (1654). I kirken har vi en oppstartssamling. Vandring starter gjennom frodig Trøndersk jordbrukslandsskap. Langs leden går vi forbi minnesmerket etter en av Norgeshistoriens største raskatastrofe: Verdalsraset i 1893, som krevde 116 menneskeliv. Vi tar drikkepause i Smia fra 1700-tallet på Stiklestadgarden.

Når vi kommer til Stiklestad er det et yrende liv der fordi de årlige Olsokdagene er i gang, med bl.a. prøver på Spelet. Det blir kveldssamling i Stiklestad kirke (1180), som er bygd over det stedet der Olav den Hellige falt 29.juli 1030. Middagen får vi servert i gildehallen i Langhuset. (en kopi av et langhus slik man tror det var bygd på 900-tallet) og i gjesteloftet (en kopi av et middelalderhus fra 1200-tallet). Buss tilbake til Bakketun folkehøgskole for overnatting.

Dag 2: Stiklestad – Munkeby (20 km). Buss opp til Stiklestad. Første del av vandringen går nedover Stiklestad allè. Så følger vi den vakre elvepromenaden langs Verdalselva. Vi går i utkanten av Verdal sentrum og passerer kjøpesenter med all slags butikker. Ellers går leden gjennom variert landskap: Stier langs Verdalselva, grusveier gjennom jordbrukslandsskap og skogstier. Ved Halle kirkested får vi en fantastisk utsikt over Verdalen og Trondheimsfjorden. Mot slutten av dagen kan vi bade i en dyp kulp i Levangerelva. Munkeby herberge tilbyr overnatting i Stabburet på gården fra 1600-tallet. Herberget ligger 600 m fra en klosterruin fra 1100-tallet og 400 m fra Cistercienserklosteret på Munkeby. Her er de gode på kortreist lokal mat. Den som vil får mulighet til å delta i kveldsbønn sammen med de fire munkene i klosteret.

Dag 3: Munkeby – Laberget (19 km). Dagen starter med en fredelig vandring fra Klosterruinen langs Levangerelva. Videre går vi gjennom trehusbyen Levanger der hele sentrum er fredet av Riksantikvaren på grunn av den unike trehusbebyggelsen fra begynnelsen av 1900-tallet. Videre går vandringen gjennom arboretet i Staupslia og kommer til den vakre pilegrimskirken Alstadhaug fra 1180. Mot slutten av dagen går vi langs Trondheimsfjorden til Laberget leirsted.

Dag 4: Laberget – Fånesbukta (23 km) Dagen starter med 6 km langs Trondheimsfjorden. Så kommer vi til Falstadsenteret. Stedet var en av de mest brutale fangeleirene i Norge under 2.verdenskrig. I dag er Falstad et senter for menneskerettigheter med museum i kjelleren. Pilegrimsleden går rett igjennom Falstadskogen med minnesmerke over 2-300 mennesker som ble henrettet og gravlagt her under krigen. Vandringen går videre langs asfaltvei gjennom dype skoger. Halvveis kommer vi til Sottjønna der det er fint å ta seg en dukkert. Mot slutten av dagen vandrer vi ut mot Frostalandet og Trondheimsfjorden igjen. Vi blir hentet med buss i Fånesbukta og kjørt til vakre Valberg slektsgård på Frosta. Stedet har spesialisert seg på «ureist» Gourmetmat. Kokken har komponert en 3-retters pilegrimsmeny til oss.

Dag 5: Fånesbukta – Tautra (22 km). Dagen starter med busstransport tilbake til Fånesbukta. Vandringen fortsetter langs Frostastien som går langs fjorden. Ved det pittoreske lille fiskeværet Småland går vi innover på halvøya. Leden går forbi Logtun kirke (1500) og Tinghaugen der Frostatingsloven ble håndhevet fra 400 e.kr. Videre går vi ut mot klosterøya Tautra. For å komme til øya går vi over en 2 km lang molo. Tautra er kjent for et unikt fugleliv. På øya ble det bygd et nytt nonnekloster for Cistercienserordenen i 2006. Klosteret har vunnet flere priser for sin arkitektur og klosterkirken har en helt spesiell atmosfære av stillhet og bønn. Vi overnatter på idylliske Klostergården som ligger vegg i vegg med ruinen etter Cistercienserklosteret som ble innviet her i 1207. Her får vi også oppleve Klostergården satsing på kortreist mat.

Dag 6: Tautra – Nidarosdomen (11 km) Denne dagen reiser vi med båt fra Tautra og over til Ranheim. Under turen vil vi få en innføring i Trøndelagskystens kultur og maritime historie. Vi går i land ved Grillstadkaia. Sammen går vi innover mot byen langs Ladestien. Ved Lade kirke (1190) slutter vi oss til en meditativ vandregudstjeneste som går fra kirke til kirke innover mot sentrum. I Vår frues kirke (1200) møter vi pilegrimene som kommer sørfra. Her dannes det et stort pilegrimstog som går de siste meterne oppover mot katedralen – målet for alle St.Olavsveiene i Norden. Der starter Olavsvaka når pilegrimene ankommer kirken. Etter gudstjenesten vil vi få utdelt våre Olavsbrev av en av pilegrimsprestene. Overnattingen blir på Comfort Park Hotell, som ligger i Trondheim sentrum i nærheten av Nidarosdomen.

Dag 7: Denne dagen kan brukes til Olsokfeiring i Trondheim. Olsokhøymessen starter i Katedralen kl.1100. Ellers foregår Olavsfestdagene i Trondheim og det er en sann overflod av konserter, markeder, kunstutstillinger som pilegrimene kan velge i.

Kjartan Bergslid.
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.