Pilegrimsleden | Smøla - Hitra

Smøla - Hitra

Hurtigbåt + Buss + Vandring 30 KM
3 timer
En kort reise mellom nøkkelstedet Smøla og Nøkkelstedet Hitra med Dolmsund middelalderkirke og Handelsstedet Hopsjø. Hitra er en kommune med mer enn 2500 øyer, holmer og skjær, og de fleste er ubebodde. Et moderne kystsamfunn med lange tradisjoner og flotte opplevelser.
Enkel tur
Ligger langs Kystpilegrimsleia

Reisebeskrivelse

Hurtigbåt og buss

Turen foregår med hurtigbåten fra Edøy til Sandstad på Hitra. Se rutetider på atb.no.

Fra Sandstad går det buss over Hitra og Frøya. Se rutetider på atb.no.

For å komme til Dolm kirke kan en ta buss et stykke og så gå til fots.

Det går noen ganger buss til Kjerringvåg. Da er det ca 5 km å gå til Dolm kirke. Ellers er det buss til Dolmsundet og ca 9 km vandring, og så må en gå tilbake til bussforbindelsen.

Om nøkkelstedet Hitra med Dolm middelalderkirke og Handelsstedet Hopsjø

Dolm middelalderkirke er en av de eldste bygningene som fortsatt er i bruk på Trøndelagskysten og er en del av nøkkelstedet Hitra. Her kan du få ditt pilegrimspass stemplet.

Utforsk det historiske kulturlandskapet på Dolm og nyt stillheten under de over 200 år gamle løvtrærne i den frodige og vakre prestegårdshagen.

Like overfor Dolm kirke, på Dolmvarden, ligger ei gravrøys fra bronsealderen. Fra røysa har man et fantastisk rundskue over ytre deler av Hitra og ut mot Frøya. Stien opp til røysa starter ved parkeringsplassen, der finnes tavler som forteller om det historiske området.

Les mer: kystmuseet.no/dolm-historikk

Handelsstedet Hopsjø er verdt et besøk. Det ble etablert i 1730 og var i drift med få avbrudd frem til 1953. På høyden sent på 1800-tallet bestod stedet av 41 eiendommer og fire kirker med jordegods, deriblant Fillan og Dolm kirke. Handelsstedet var lenge det største på Trøndelagskysten, med skjenkestue, gjestgiveri og skysstasjon og var sentral i jektefarten med transport av tørrfisk og klippfisk til Bergen. Restene av bygningsmassen ble i 1989 overtatt av Hopsjøstiftelsen, som har restaurert og gjenreist bygningene og driver helårs virksomhet. Hopsjødagene arrangeres i uke 29 hvert år.

Les mer:

https://www.hopsjo.no/

.


Overnatting

Dolmsundet hotel Dolmsundveien 1, Melandsjø dolmsundet.no

Hjorten hotell Skolegata 10, Fillan hjortenhotell.no

Hitra Camping og Kro tlf 97138401

Se også visithitra.com

Mat

Sandstad: Dagligvarebutikk og kafé

Fillan: Flere butikker og spisesteder

Melandsjø: Nærbutikk https://narbutikken.no/Finn-butikk/Narbutikken-Melandsjo

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.