Sandefjord - Tønsberg

20 KM
1 dag
Gå fra hvalfanger og rederbyen Sandefjord, via kunstneriske Veierland og idylliske Nøtterøy til middelalderbyen Tønsberg med Slottsfjellet og kulturminner etter Nordens største borganlegg.
Enkel tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Tunsbergleden

Tunsbergleden går ut av Sandefjord bysentrum langs Gokstadveien 303 og forbi et av vikingtidens mest kjente kulturminner; Gokstadhaugen. Pilegrimsleden tar av inn Årøveien og videre på Engeveien til Engø brygge. Langs Engeveien ligger også Engøy gjestegård med pilegrimsherberge og gårdsbutikk. Enten kan man overnatte på Engøy og ta ferjen videre neste dag. Eller man kan planlegge og ta ferjen samme dag til Veierland eller videre til Tenvik der en kan gå til Tønsberg. Fra Engø brygge går en ti minutters ferjetur til Veierland og videre til Tenvik på Nøtterøy. Her kan en velge å ta turen gjennom Veierlands vakre øylandskap med skippervillaer. På kystledhytten til Oslofjorden friluftsråd kan man bestille overnatting i forkant. Tar man ferjen direkte til Nøtterøy kan man fortsette distansen til Tønsberg sentrum (14 km). Undersøk ferjetider før du planlegger turen din. https://www.veierland.org/ferg.

På Nøtterøy passerer man et gårdslandskap og edelløvskoger med mange vei- og eiendomsstrukturer fra middelalderen. Den store Mariakirken på Borgheim var viet til St. Maria og var et valfartsmål i seinmiddelalderen. På Borgheim kan man fylle vann og finne matbutikker. På den gamle prestegården etter kirken er det gårdsbutikk og kafe. Den siste strekningen frem til Tønsberg går gjennom boligstrøk og turområde med edelløvskog og rasteplasser med utsikt. Fra høyden ser en ned på Tønsberg brygge og middelalderby med Slottsfjellet. I Tønsberg er det to hoteller med pilegrimspris, Quality Hotel Tønsberg på brygga og Quality Hotel Klubben i Storgaten, og Tønsberg vandrerhjem ved Slottsfjellet.

Anbefalt turperiode:


Mai til oktober

Ankomst:

  • Fly til Torp flyplass
  • Tog til Sandefjord

Avvreise:

  • Tog fra Tønsberg

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.