Borgleden

Halden - Sarpsborg - Ås - Oslo
176 KM 9 dager
Borgleden gjennom Østfold og Akershus ligger som et vakkert perlekjede gjennom et variert og frodig kulturlandskap.

Gjennom et variert og frodig kulturlandskap kan du oppleve Borgleden fra riksgrensen i Halden, gjennom Østfold og helt inn til Oslo. Borgleden går igjennom frodig kulturlandskap og byr på både skog- og kulturlandskap. Borgleden egner seg både for dagsetapper, kort vandring eller som en del av en langvandring.

Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Borgleden?

På Borgleden kan man velge overnatting og bespisning på små – og store gårder, hotell i byene eller en leilighet/hytte på en campingplass. Langs leden kan du se Idylliske tettsteder, gårdsbruk, middelalderkirker, herregårder og flere museer samt tallrike kulturminner fra jernalder og bronsealder. Leden er godt merket, men ta gjerne med kart.

Borgleden gjennom Son. Foto: Hanne Huseby
Foto: Hanne Huseby
Borgarsyssel i Sarpsborg er et flott sted å besøke på pilegrimsvandringen.
En bør også få med seg skulpturen av unge Olav Haraldsson, senere Olav den hellige, som man finner i sentrum av Sarpsborg.
Rasteplass ved Aagardselva.
Guidebok for Borgleden

Kjøp boken her!

Guidebok for Borgleden har 10 innholdsrike etappebeskrivelser, der du får beskrevet leden men også mangfoldet av interessepunkter du møter på din vei.

Oversiktskart viser plassering av både overnattingssteder og kulturminner, og boken innledes med historien om Borg og Borgartinget.

Den er i et hendig og lett format som gjør den egnet til å ta med på turen, og du får ulike råd og tips, også for hvordan du kan bruke denne nettsiden som hjelp til å planlegge.

Mysteriespill på Borgleden med Pil og Grim

Bli med å løse gåter med Pil og Grim - og spill deg gjennom historien. Bli med Pil og Grim på en spennende reise! Vandre sammen med dem på Borgleden.

Underveis finner de mystiske symboler og tegn som er hugget inn i stein. De trenger din hjelp til å tyde det gamle, uforståelige språket og finne de tre hemmelige symbolene som skal hjelpe dem å komme trygt frem.

Du finner oppgavene ved Skjeberg kirke, Borgarsyssel og Tunesteinen. Mysteriespillet spilles på eget intiativ, når som helst og er en fin aktivitet for hele familien. Det eneste du trenger er en mobil med nettilgang. Start spillet her!

Ofte stilte spørsmål

Hvor får man tak i pilegrimspass?

Pilegrimspasset kan du kjøpe i nettbutikken: https://stolavsledenshop.se/ eller hos de regionale pilegrimssentrene.

Hvor overnatter man på Borgleden?

Langs Borgleden kan man velge overnatting og bespisning på små – og store gårder, hotell i byene eller en leilighet/hytte på en campingplass. Vi anbefaler at du reserverer overnatting et par dager før du ankommer overnattingstedet.

Er det åpne kirker langs leden?

Langs Borgleden ligger det flere vakre kirker, men dessverre er ikke alle kirker åpne når en pilegrimsvandrer er på vei. Om du skulle møte en lukket dør, sjekk om det er informasjon tilgjengelig i nærheten av kirken som sier noe om tilbud for pilegrimer. Mange menigheter stiller opp og åpner kirken utenom åpningstider for pilegrimer som ønsker det.

Hvordan er terrenget på Borgleden?

Borgleden går gjennom et variert og frodig kulturlandskap, som varierer mellom kjerreveier, stier og asfalt på lengre strekninger. Les mer om hvordan du kan forberede deg og velge riktig utstyr for din pilegrimsvandring.

Hvilket skotøy bør jeg velge?

Vi anbefaler pilegrimer å bruke inngåtte tursko, med god demping og stødighet. Noen velger fjellstøvler, noen velger Gore-Tex, noen velger tekniske løpesko med pusting og noen har med sandaler.

Er det lett å finne frem – er leden godt merket?

Leden er godt merket, men ta gjerne med kart. I området rundt Son går leden gjennom et område med hus der vi nå vurderer en justering. Vi anbefaler vandrere å følge Brevikveien istedet for Ishusveien.

Turforslag langs Borgleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.