Pilegrim i sommer

En vandring langs Pilegrimsleden er en personlig opplevelse i historiske fotspor. Uansett om målet med turen er tradisjonene knyttet til leden eller den rene naturopplevelsen, legger du ut på en reise som helt sikkert kommer til å berøre deg.

 • Vakker stemning på Granavollen og Søsterkirkene - foto: Anna Furu

  Vakker stemning på Granavollen og Søsterkirkene.

 • Kulturlandskapet i Gran området innbyr til vandring! - foto: L. K. Lyngstad

  Kulturlandskapet i Gran området innbyr til vandring!

 • Kulturlandskapet i Gran - foto: L. K. Lyngstad

  Kulturlandskapet i Gran.

 • Dagens pilegrimer kan følge Pilegrimsleden vannveien over Mjøsa med dampbåten Skibladner

  Dagens pilegrimer kan følge Pilegrimsleden vannveien over Mjøsa med dampbåten Skibladner.

 • Mange fine pusterom på Pilegrimsleden i Mjøsregionen! - foto: Aslaug Sikveland Haugen

  Mange fine pusterom på Pilegrimsleden i Mjøsregionen!

 • Hamardomen ved Domkirkeodden, et flott startpunkt for mange pilegrimsvandringer.

  Hamardomen ved Domkirkeodden, et flott startpunkt for mange pilegrimsvandringer.

 • Opplev Urtehagen ved Domkirkeodden med fargerik flora med røtter helt til middelalderen.

  Opplev Urtehagen ved Domkirkeodden med fargerik flora med røtter helt til middelalderen.

Oslo - Gjøvik - Hamar - Lillehammer

Denne delen av Pilegrimsleden tar deg gjennom eventyrskog, flott kultur- og jordbrukslandskap og godt bevarte middelalderkirker. Her får du også muligheten til å nyte «den langsomme reise» på pilegrimsbåten Skibladner.

8 dager

Dag 1: Sundvollen - Klækken Hotell
Forslag overnatting: Klækken Hotell

Lengde: ca. 22 kilometer.

Turen starter ved Mariakirkens ruiner i Gamlebyen i Oslo før man tar buss til Sundvollen Hotell, Herfra er det 10 km å gå til Bønsnes kirke, som tradisjonen sier var reist av Olav Haraldson. Du passerer Norderhov kirke og flere hulveier, før du kommer til Klækken Hotell hvor første overnatting kan finne sted.

Dag 2: Klækken - Jevnaker kirke
Forslag overnatting: Thorbjørnrud hotell

Lengde: ca. 14 kilometer.

Fra Klækken vandrer du nordover forbi Haug kirke, en middelalderkirke reist på et område knyttet til førkristen tro og storgården Mo på Jevnaker. Besøk også Kistefos-museet, med eget industrimuseum, galleri og skulpturpark og Hadeland Glassverk i Jevnaker. Leden går opp til Jevnaker kirke.

Dag 3: Jevnaker kirke - Granavollen
Forslag overnatting: Sanner hotell

Lengde: ca. 25,5 kilometer

Vandringen går gjennom et rikt kulturlandskap hvor du følger Randsfjorden, Norges fjerde største innsjø til Granavollen som i før-kristen tid var midtpunkt i det gamle Hadafylket. Fra Granavollen kan du lett komme deg til Gran sentrum, hvor det går tog tilbake til Oslo. Herfra kan du også velge å ta toget til Gjøvik for å ta Skibladner over til Hamar.

Dag 4: Båt over Mjøsa til Hamar

Fra Kapp eller Gjøvik kan du nyte ”den langsomme reise” på Skibladner, verdens eldste hjuldamper i rutefart. Skibladner er også pilegrimsbåt og vi anbefaler deg å oppleve det vakre kulturlandskapet rundt Mjøsa fra sjøsiden. På Hamar er det flere gode overnattinger å velge mellom:
- Pilegrimsherberge – Pilegrimssenter Hamar
- Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
- Clarion Collection Hotel Astoria
- Seiersted Pensjonat
- Hedmarkstoppen

Dag 5: Hamar – Veldre
Forslag overnatting: Konfirmantsalen

Lengde: ca. 24 km

På Hamar fortsetter du din vandring via Domkirkeodden og Hamardomen. Følg Pilegrimsleden over museumsområdet, før den fortsetter forbi Norsk Jernbanemuseum og over Furuberget til Furnes. Furuberget er et skogområde med naturreservat, og på toppen ligger det rester etter en meget gammel bygdeborg. Snart er du i Ringsaker kommune. Her har det vakre kulturlandskapet fortsatt tydelige spor av kulturpåvirkning også fra eldre tid. Leden følger både bygdeveier, skogsveger og mindre gutuer, og flere steder på vegen er det flott utsikt over Mjøsa og omland. På Furuberget kan du se utover Furnesfjorden - mot Helgøya og Neslandet.

Dag 6: Veldre – Ringli
Forslag overnatting: Ringli

Lengde: ca. 20 km

Fra Veldre følger leden delvis Prestvægen, gjennom Prøysenland, et landskap med kulturminner på rekke og rad. Etter 12 km kommer du til Ringsaker kirke, som er en kjent Olavskirke. Den vakre middelalderkirken er viet til den hellige Olav, og har ennå noe igjen av sitt interiør fra middelalderen; et praktfullt alterskap fra 1520–årene. Ved kirken finner du også en milestein som markerer at det er 455 km til Nidaros! I Moelv kan det være lurt å proviantere, for neste mulighet er ikke før Brøttum.

Dag 7: Ringli – Johannesgården
Forslag overnatting: Johannesgården

Lengde: ca. 18 km

Fra Ringli går leden oppover i terrenget før den videre følger høydedraget mot Kløvstadhøgda naturreservat. Her er det storslått utsikt utover Mjøsa og omland. Etter Brøttum, der du kan proviantere, vandrer du langs en kultursti frem til du kommer til Johannesgården som er dagens overnattingssted. Johannesgården tilbyr hyggelig overnatting i flotte omgivelser og stedet har også to kapeller til bruk for meditasjon eller bønn.

Dag 8: Johannesgården - Lillehammer

Lengde: ca. 12 km

Fra Johannesgården følger du Pilegrimsleden videre nordover. Her går vandringen langs høydedraget før den svinger nedover i terrenget, på små bygdeveger ned mot Mjøsa. Her passerer du Olavskilden som ligger like i veikanten. Turen går videre mot Hindklev hvor leden forlater Ringsaker og du er fremme i Lillehammer, som er knutepunkt for tog og buss.

Merk: Det kan være noe avstand mellom steder for innkjøp og spisesteder, så husk å ta det med i planleggingen. Naturlige stoppesteder for proviantering vest for Mjøsa er Oslo og Sundvollen. Øst for Mjøsa er tettstedene Hamar, Brumunddal, Rudshøgda, Moelv og Brøttum. Vann kan fylles på bensinstasjoner og ved kirkene underveis.

Cover Pilegrimsleden

Guidebok

Vi anbefaler guideboken «Pilegrimsleden – en praktisk guide til vandringen» for korte og lengre turer på Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Avstander:

Dag 1: Sundvollen - Klækken Hotell, ca. 22 km

Dag 2: Klækken - Jevnaker kirke, ca. 14 km

Dag 3: Jevnaker kirke - Granavollen, ca. 25,5 km

Dag 4: Båt over Mjøsa til Hamar

Dag 5: Hamar – Veldre, ca. 24 km

Dag 6: Veldre – Ringli, ca. 20 km

Dag 7: Ringli – Johannesgården, ca. 18 km

Dag 8: Johannesgården – Lillehammer, ca. 12 km

Underveis:

Søsterkirkene på Granavollen
På Granavollen finner du to kirker bygd rett ved siden av hverandre, henholdsvis Mariakirken, som er eldst og Nikolaikirken. Begge kirkene ble bygd på 1100-tallet i romansk stil og senere utvidet i gotisk stil.

Skibladner
Dagens pilegrimer kan følge Pilegrimsleden og ta vannveien over Mjøsa med dampbåten Skibladner. Den er ikke bare verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, den er også pilegrimsbåt - vernet av Riksantikvaren. Skipet skovler seg fram med i et behagelig tempo og på pilegrimsvis får du tid til å suge inn naturinntrykk og landskapet rundt deg.

Domkirkeodden
I forbindelse med bispesetes opprettelse i 1152/53 ble tidligere domkirke på Hamar reist på Domkirkeodden. Beliggenhetens gjorde domkirken til et mektig landemerke som var godt synlig for seilende på Mjøsa. I dag kan du besøke ruinen, som er dekket av et vernebygg av glass og stål, for å bevare en av Norges viktigste og mest spektakulære ruiner.

XXX

Alternative turer

Dovre - Hjerkinn

Dovre - Hjerkinn

Denne pilegrimsvandringen går stort sett i et klassisk fjellandskap. Les mer

Berkåk - Trondheim

Berkåk - Trondheim

Denne pilegrimsvandringen tar deg de siste 100 kilometerne inn til Trondheim og Nidarosdomen. Les mer

Pilegrimspasset

Det er laget et eget pilegrimspass for vandrere som følger leden mot Nidaros. Passet har plass til stempler som samles underveis.

Har du vandret de siste ti milene inn mot Trondheim og Nidarosdomen kan du be om å få Olavsbrevet som bekreftelse på at du har vandret pilegrimsvegen.