Pilegrim i sommer

En vandring langs pilegrimsleden er en personlig opplevelse i historiske fotspor. Uansett om målet med turen er tradisjonene knyttet til leden eller den rene naturopplevelsen, legger du ut på en reise som helt sikkert kommer til å berøre deg.

 • Dovre - Hjerkinn

  Dovrefjell

 • Dovre - Hjerkinn

  Pilegrimsgården Budsjord

 • Dovre - Hjerkinn

  Pilegrimssten på Dovrefjell

 • Dovre - Hjerkinn

  Pilegrimer på Allemannsrøysa, Hardbakken, Dovrefjell

 • Dovre - Hjerkinn

  Pilegrimer på vei til Fokstugu fjellstue, Dovrefjell

 • Dovre - Hjerkinn

  Hardbakken, Dovrefjell

 • Dovre - Hjerkinn

  Pilegrimsleden mot Fokstugu fjellstue

Dovre - Hjerkinn (Kongsvold)

Denne pilegrimsvandringen går stort sett i et klassisk fjellandskap. Flere av etappene følger den gamle Kongeveien, og tar deg til spennende kulturminner og utsikt mot flere kjente fjellformasjoner. Underveis er det også muligheter for å se både moskus og villrein.

Dag 1: Tog til Dovre, gå til Budsjord, 3,7 km.
Overnatting: Budsjord Pilegrimsgård

På turens første dag går turen til Dovre, primært med tog. Fra Dovre Stasjon er det så 3,7 kilometer å gå til Budsjord , for kveldsmat og overnatting.

Dag 2: Budsjord – Fokstugu, 13,2 km.
Overnatting: Fokstugu Fjellstue

Den første ordentlige etappen begynner med en god stigning, som tar deg opp i et nydelig høyfjellslandskap. Turen går langs den gamle Kongeveien, forbi flere elver, før du begynner nedstigningen mot Fokstugu. På den siste delen av etappen må du krysse to elver, før du kommer inn på grusveien som tar deg fram til Fokstugu Fjellstue.

Dag 3: Fokstugu – Hjerkinn, 24,2 km.
Her kan du overnatte enten på Hjerkinn Vandrerhjem eller på Hjerkinn Fjellstue

Denne etappen er turens lengste, men også den vakreste strekningen du skal gå. Langs leden kan du se både gravrøyser og fangstgroper mens du beveger deg gjennom natur som har spennende dyreliv og planteliv i rikt monn. Stigningen på denne etappen gjøres unna i starten, og siden passerer leden flere fjellstuer og turisthytter som egner seg godt for pauser.

Evt dag 4: Hjerkinn – Kongsvold, 11.8 km.
Overnatting: Kongsvold Fjeldstue

Har du lyst på en rolig avslutningsetappe, anbefales du å gå strekningen fra Hjerkinn til Kongsvold. Underveis har du utsikt mot både Snøhetta og Rondane, og sjansen for å se moskus er også til stede. Belønningen med denne etappen kan være et bedre måltid på Kongsvold Fjeldstue, etter å ha inspisert den fantastiske fjellhagen deres. Fra Kongsvold kan du ta toget videre, både sørover og nordover.

Cover Pilegrimsleden

Guidebok

Vi anbefaler guideboken «Pilegrimsleden – en praktisk guide til vandringen» for korte og lengre turer på Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Løypeprofil

Avstander:

Dag 1: Dovre - Budsjord, 3,7 km

Dag 2: Budsjord - Fokstugu, 13,2 km

Dag 3: Fokstugu - Hjerkinn, 24,2 km

Dag 4: Hjerkinn - Kongsvold, 11,8 km

Underveis:

Pilegrimsgården Budsjord har røtter tilbake til middelalderen og var i sin tid biskopgård under Nidaros. Gården har i dag 17 hus fordelt på inntun og uttun. Budsjord tilbyr enkel overnatting.

Kongeveien har navn av meget gammel opprinnelse. Det har i all tid vært en alminnelig betegnelse for ”den veien kongen reiste”, og langs store deler av strekningen Oslo - Trondheim sammenfaller dette med pilegrimsleden.

Kongsvold fjellhage ligger ca. 900 moh og er en naturhage på ca. 8 dekar, der stedets egen flora og vegetasjon er beholdt. Om sommeren kan man nyte blomsterprakten til mange av de vanlige fjellplantene i Sør-Norge, en del mindre vanlige planter og noen som særlig kjennetegner den rike floraen på Dovrefjell.

XXX

Alternative turer

Berkåk - Trondheim

Berkåk - Trondheim

Denne pilegrimsvandringen tar deg de siste 100 kilometerne inn til Trondheim og Nidarosdomen. Les mer

Oslo - Gjøvik - Hamar - Lillehammer

Oslo - Gjøvik - Hamar - Lillehammer

Denne delen av Pilegrimsleden tar deg gjennom eventyrskog, flott kultur- og jordbrukslandskap og godt bevarte middelalderkirker. Les mer

Pilegrimspasset

Det er laget et eget pilegrimspass for vandrere som følger leden mot Nidaros. Passet har plass til stempler som samles underveis.

Har du vandret de siste ti milene inn mot Trondheim og Nidarosdomen kan du be om å få Olavsbrevet som bekreftelse på at du har vandret pilegrimsvegen.