Pilegrim i sommer

En vandring langs pilegrimsleden er en personlig opplevelse i historiske fotspor. Uansett om målet med turen er tradisjonene knyttet til leden eller den rene naturopplevelsen, legger du ut på en reise som helt sikkert kommer til å berøre deg.

 • Berkåk - Trondheim

  Pilegrimsleden gjennom Melingsetra, Skaun

 • Berkåk - Trondheim

  Pilegrimsleden gjennom Langklopp, Rennebu

 • Berkåk - Trondheim

  Bygdetunet Meldal

 • Berkåk - Trondheim

  Pilegrimssko på tørk!

 • Berkåk - Trondheim

  Pilegrimsleden med fjordutsikt i Buvika

Berkåk - Trondheim

Denne pilegrimsvandringen tar deg de siste 100 kilometerne inn til Trondheim og Nidarosdomen. Når du har gått denne strekningen mottar du Olavsbrevet, som bevis på at du har gått pilegrimsleden til endepunktet. Naturen på strekningen er stort sett kulturlandskap, og underveis passerer du mange flotte kulturminner, bygdemuseer og kirker.

Dag 1: Tog til Berkåk – gå til Stamnan, 9,8 km.
Overnatting: Meslo Herberge

Etter å ha tatt toget til Berkåk, følger du gangveien langs E6 ned til torget for så å føle RV 700 ned til avkjørsel mot Eggan gård (ca 1,5 km) her finner du et skilt som viser veien til Pilegrimsleden. Dagens etappe går gjennom skog og mark, og ender på Meslo gård hvor du kan overnatte i et sjarmerende stabbur.

Dag 2: Stamnan – Hol, 22,3 km.
Overnatting: Segard Hoel

Denne etappen begynner med en stigning, før du trer inn i jordbrukslandskapet og stien som tar deg fram til Rennebu kirke og Gammelbua pilegrimsinfo. Ved kirka markeres 100-kilometersmerket, som er det siste punktet du kan koble deg på leden hvis du ønsker å kvalifisere til Olavsbrevet. Leden videre tar deg forbi gamle storgårder og flere trønderlåner, før du kommer fram til Segard Hoel, hvor det kan stå middag klar.

Dag 3: Hol – Gumdalen, 29,3 km.
Overnatting: Gumdal Gård

Dette er en lang og innholdsrik etappe, med flere kulturminner, kirker og husmannsplasser tett på leden, og to gode stigninger før du kommer fram. Meldal bygdemuseum og Gammelgruva i Løkken Verk forteller spennene 1600talls-historie, og det er i hele tatt mye historie å oppsøke på denne etappen, hvis du har lyst og interesse.

Dag 4: Gumdalen – Skaun, 18,1 km.
Her kan du overnatte enten på Skaun Menighetshus eller på Konstadtunet

Veien videre til Skaun går i stor grad gjennom barskog og over grønne beitemarker, på tydelige og gode stier. Midtveis i etappen må du en periode gå gjennom myraktig underlag, hvor du kan bli noe våt på beina. Etter hvert kommer du igjen inn på stier og veier med fast grunn, som tar deg fram til Skaun Menighetshus.

Dag 5: Skaun – Øysanden, 18 km.
Overnatting: Sundet Gård

Den nest siste etappen på veien mot Nidarosdomen går mye i og forbi åkerlandskap, i det historiske landskapet fra Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter. Du får også vakker utsikt over Skaun, før leden går ned mot elvedeltaet hvor Gaula møter Trondheimsfjorden. Etappen avsluttes med en rotur over Gaula og til Sundet Gård, hvor overnatting i stabbur venter.

Dag 6: Øysanden – Trondheim/Nidarosdomen, 20,9 km

Den siste etappen går gjennom frodig kultur- og jordbrukslandskap, gjennom den populære Bymarka og nedover bydelene Byåsen og Sverresborg. En gammel husmannsplass, den kjente Kongesteinen og severdigheter som Granåsen Skisenter og Sverresborg Trøndelag Folkemuseum er steder du passerer underveis.

Cover Pilegrimsleden

Guidebok

Vi anbefaler guideboken «Pilegrimsleden – en praktisk guide til vandringen» for korte og lengre turer på Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Løypeprofil

Avstander:

Dag 1: Berkåk - Stamnan, 9,8 km

Dag 2: Stamnan - Hol, 22,3 km

Dag 3: Hol - Gumdalen, 29,3 km

Dag 4: Gumdalen - Skaun, 18,1 km

Dag 5: Skaun - Øysanden, 18 km

Dag 6: Øysanden - Trondheim/Nidarosdomen, 20,9 km

Underveis:

Rennebu Kirke – 1669. Dette er en av fem Y-kirker som er igjen i Norge. Grunnplanen var formet som en Y, noe som var populært på 1700-tallet. Det var opprinnelig 10 slike kirker, og samtlige lå i Norge.

Gammelgruva ved Løkken verk. Her ble det startet utvinning av malm i 1654 og 333 år frem i tid. Det tilbys guidede turer ned i gruva og besøk til Orkla Industrimuseum.

Sundet Gård. Overnatting i stabbur på Sundet Gård, opprinnelig fra 1100-tallet og har vært skysstasjon med båt over elva Gaula, noe gården fortsatt driver med. Stedet ligger fredelig og naturskjønt til ved utløpet av Gaula, som er fredet på grunn av sitt rike fauna- og fugleliv. Det er også mulighet for ørret- og laksefiske rett ved gården.

Sverresborg Trøndelag Folkemuseum er et av landets største kulturhistoriske museer. Friluftsmuseet har mer enn 80 antikvariske bygninger, arkivmateriale og omfattende fotoarkiv. De fleste byggene er fra 17-1800-tallet, men du finner også Haltdalen stavkirke fra 1170-tallet.

XXX

Alternative turer

Dovre - Hjerkinn

Dovre - Hjerkinn

Denne pilegrimsvandringen går stort sett i et klassisk fjellandskap. Les mer

Oslo - Gjøvik - Hamar - Lillehammer

Oslo - Gjøvik - Hamar - Lillehammer

Denne delen av Pilegrimsleden tar deg gjennom eventyrskog, flott kultur- og jordbrukslandskap og godt bevarte middelalderkirker. Les mer

Pilegrimspasset

Det er laget et eget pilegrimspass for vandrere som følger leden mot Nidaros. Passet har plass til stempler som samles underveis.

Har du vandret de siste ti milene inn mot Trondheim og Nidarosdomen kan du be om å få Olavsbrevet som bekreftelse på at du har vandret pilegrimsvegen.