Pilegrim i sommer

En vandring langs pilegrimsleden er en personlig opplevelse i historiske fotspor. Uansett om målet med turen er tradisjonene knyttet til leden eller den rene naturopplevelsen, legger du ut på en reise som helt sikkert kommer til å berøre deg.

 • Fra Åre til Trondheim på sykkel

  Pilegrimsleden gjennom Sul

 • Fra Åre til Trondheim på sykkel

  Elven Inna, ved Sul

 • Fra Åre til Trondheim på sykkel

  Pilegrimsleden gjennom Munkeby

 • Fra Åre til Trondheim på sykkel

  Pilegrimsherberget på Munkeby gård

Fra Åre til Trondheim på sykkel

St. Olavsleden passer fint for dem som liker å sykle. Med sykkelen får du en fartsfylt opplevelse hvor du kan tilbakelegge store avstander på kort tid. Og, du kan koste på deg lengre pauser hvis det er noe du virkelig har lyst til å se. Turen går for det meste på grusveier, brede stier og mindre asfaltsveier.

Dag 1: Åre – Medstugan, 54 km.
Overnatting: Medstugan

Tog til Åre. Leden fra Åre i retning Duved går langs den gamle vegen som kalles Sotargränd, forbi Tegefjell og Tegefossen og fram til Millestgården, hvor det er passende å ta en pause. Turen fortsetter i et terreng som er forholdsvis flatt og lett å ta seg fram i, og på godt oppmerkede stier og skogsveier. Underveis passerer du flere restaurerte steinbroer som ble bygget på 1800-tallet. Overnatting skjer på Medstugan, som er en av Sveriges største private eiendommer, og som på slutten av 1800-tallet blant annet var meieri og bryggeri.

Dag 2: Medstugan – Stiklestad, 58 km.
Overnatting: Stiklestad Hotell

Den 2. etappen går til historiske Stiklestad, mest kjent som stedet hvor Olav Haraldsson falt i slaget i 1030. Vegen går først langs med Medstugusjøen, videre forbi Skalstua og inn i Norge. Leden går på denne strekningen langs Karl Johans veg, som sto ferdig i 1835. Etter å ha krysset elven Kverna, går leden videre til Vuku med vakre Vuku kirke fra 1655. Vel framme på Stiklestad kan du få deg en bedre middag og overnatte på Stiklestad Hotell.

Dag 3: Stiklestad – Markabygda, 45 km.
Overnatting: Markabygda kirkestue

Fra Stiklestad går turen videre til Markabygda. Etappen går gjennom flotte kulturlandskap. Underveis passerer du Munkeby gård, som ligger ved en kirkeruin fra 1180. Før du drar videre anbefales du å prøve lokalprodusert øl og ost, laget av munkene i Munkeby Kloster. Turen fortsetter i lett terreng, for det meste på grusveg, og du passerer Tomtvatnet før du kommer fram til Markabygda, hvor du overnatter i kirkestua. Her er det også mulig å få seg en enkel middag.

Dag 4: Markabygda – Ersgard, 40 km.
Her kan du overnatte på enten Ersgard eller på Konstadtunet

Starten på den nest siste etappen går for det meste på grusveger gjennom marka. Etter hvert kommer du inn på smalere stier på vei ned til Værnes og videre til Ersgard. Vel framme er det fint å ta et bad i elva som ligger like ved. På Ersgard serveres kveldsmat i det trivelige vandrerhjemmet for pilegrimer, og overnatting skjer i dobbeltrom i gammeldags stil.

Dag 5: Ersgard – Trondheim, 55 km.
Overnatting: Nidaros Pilegrimsgård

Med Nidarosdomen i Trondheim som mål, tar du fatt på den siste etappen. Turen mot byen går langs grusveger og passerer blant annet Hommelvik. Du både hører og ser elva Homla, som du følger et stykke, før du tar vegen langs Trondheimsfjorden. Ved Saksvikskorsen står et kors, og dette er det første punktet hvor du har utsikt mot Trondheim og Nidarosdomen. De siste kilometerne går gjennom tettbebyggelse og Trondheim sentrum, før du omsider kommer fram til selveste Nidarosdomen.

Avstander:

Dag 1: Åre - Medstugan, 54 km

Dag 2: Medstugan - Stiklestad, 58 km

Dag 3: Stiklestad - Markabygda, 45 km

Dag 4: Markabygda - Ersgard, 40 km

Dag 5: Ersgard - Trondheim, 55 km

Underveis:

Medstugan. Oppført i 1897 av Carl Fredrik Liljevalch, som jaktvilla for velstående herrer og kjendiser, som på sensommer og høst egnet seg for jakt og fiske. Eiendommen Medstugan står på omfatter hele 15000 hektar.

Karl Johans veg. Veien strekker seg fra Skalstufjellet i Jämtland til Ådalsvollen i Verdal, og var i sin tid riksvei mellom Norge og Sverige. Veien ble bygget av den svensk-norske kongen Carl Johan og sto ferdig i 1835 og var lenge en viktig forbindelseslinje for ferdsel og varetransport. Vegen er en helhetlig og godt bevart vegstrekning der det også er bevart flere tidstypiske steinhvelvbruer.

Stiklestad. Stedet er mest kjent for slaget på Stiklestad 29. juli 1030, da den kristne vikingkongen Olav den hellige ble drept. Slaget representerer innføringen av kristendommen i Norge. Som en konsekvens av denne hendelsen, fikk man en betydelig pilegrimstrafikk i middelalderen, først og fremst til hans gravsted i Nidaros/Trondheim, men også til hans dødssted på Stiklestad.

Saksvikkorsen. Stedet har etter all sannsynlighet fått navnet sitt etter at det stod et kors her i Middelalderen. Her så pilegrimene Trondheim for første gang, her kunne de falle på kne og takke sin Gud for at Han hadde bevart dem så langt. I dag står det et kors der man tror det opprinnelige korset stod.

Ersgard. Et 250 år gammelt tun, der det i 10 generasjoner har blitt servert tradisjonsrik bondekost til alle gjester som har kommet innom opp gjennom tiden. Storstuggu som sist ble pusset opp i 1870 årene, danner en flott ramme rundt måltidene. Ersgard ligger 30 km fra Trondheim.

Munkeby Gård. Gården ligger ved pilegrimsleden, mellom ruinene av Munkeby kloster og det nye Munkeby Mariakloster. Her kan også ruinene av Munkeby kloster besøkes. Klosteret ble trolig oppført av engelske munker i siste halvdel av 1100-tallet og tatt i bruk før 1180. Før ferden går videre kan det anbefales å smake på lokalprodusert øl og ost, laget av munkene i Munkeby Kloster.

XXX

Alternative turer

Berkåk - Trondheim

Berkåk - Trondheim

Denne pilegrimsvandringen tar deg de siste 100 kilometerne inn til Trondheim og Nidarosdomen. Les mer

Dovre - Hjerkinn

Dovre - Hjerkinn

Denne pilegrimsvandringen går stort sett i et klassisk fjellandskap. Les mer

Pilegrimspasset

Det er laget et eget pilegrimspass for vandrere som følger leden mot Nidaros. Passet har plass til stempler som samles underveis.

Har du vandret de siste ti milene inn mot Trondheim og Nidarosdomen kan du be om å få Olavsbrevet som bekreftelse på at du har vandret pilegrimsvegen.