Oslo: Fra Middelalderparken til Gamle Aker Kirke

Nyt en dag i middelalderens Oslo, og la deg trollbinde av kulturelle minner fra gamle tider.

  • Foto: Roger Jensen

  • Foto: Roger Jensen

Man behøver ikke gå fra Oslo til Trondheim for å få en smak av pilegrimslivet. Hva med en tur langs leden gjennom middelalderens Oslo? Turen starter fra Middelalderparken i Gamlebyen, i kjernen av middelalderens Oslo og ender ved Gamle Aker kirke.

Til startpunktet: Ta trikk 19 (til Ljabru) eller buss 34 (til Ekeberg) fra Jernbanetorget/Oslo S, gå av på St.Hallvards plass. Når du går av trikk/buss står du ved Oslo Ladegård, på andre siden av gaten ligger Minneparken og ruinene av St.Hallvardskatedralen, her starter Gudbrandsdalsleden som går fra Oslo til Trondheim. Følger du trikkeskinnene videre, før du kommer til neste trikkestopp og før broen, tar du ned til høyre og kommer først til ruinene av St.Clemenskirken, Oslos tusenårssted, før du så kommer til vannspeilet og ruinene av Mariakirken.

I middelalderparken ligger det ruiner av monumentalbygninger fra middelalderens Oslo. Det kunstige vannspeilet i parken viser vannkanten slik den fremsto på 1300-tallet, da pilegrimsvandring hadde sin storhetstid i Norge. Fra denne stranden, som i middelalderen var bebygd med sjøboder og kaianlegg, kan man se over til Hovedøya, hvor restene etter Cisterciensernes kloster som ble påbegynt i 1147 fortsatt ligger. Går vi nordøstover fra vannspeilet treffer vi først på ruinene etter Mariakirken og ruinene av kongsgården fra slutten av 1200-tallet. Følg jernbanesporene som fører deg til Saxegården og videre til ruinene av Clemenskirken og Nikolaskirken. Fortsett til St. Halvardsplass hvor Oslo Ladegård er å finne. Både Saxegården og Ladegården tufter på middelalderruiner.

Når vi vandrer ut av middelalderparken møter vi den første milesteinen på leden mellom Oslo og Trondheim, som forteller at det er 643 km til Nidaros – det navn Trondheim hadde i middelalderen og fortsatt er navnet på bispedømmet i Midt-Norge. Her ligger også ruinene av Clemenskirken, hva man mener er Oslos eldste kirke. Et par steinkast herfra finner vi også Oslo Ladegård fra 1624, bygget på murene av Oslo bispeborg. Her ligger også restene av Oslos første domkirke Hallvardskatedralen og Korskirken. Olavsklostret, et av middelalder Oslos fire klostre, ligger også her og minner om at Olavsarven også finnes på konkret fysisk vis i hovedstaden.

Ut av Gamlebyen går vandringen mot den gamle arbeiderbydelen Kampen. Fortsett gjennom Tøyen med Botanisk Hage, Naturhistorisk museum og Munchmuseet. Ta gjerne en stopp på en av de mange hyggelige kafeene på Grünerløkka, før du vandrer over Akerselva og følger Kjærlighetsstien til den sjarmerende trehusbebyggelsen i Telthusbakken.

Turen avsluttes i gamle Aker kirke. I kirken kan du se ett av de eldste korsmerkene på Østlandet og etterligner Hallvardskatedralen i Gamlebyen. Utenfor kirkerommet, på Maria–kapellet, kan du se Midgardsormen som er hugget inn i veggen. Den representerer et sjeldent uttrykk for hvordan førkristen mytologi og virkelighetsforståelse ble brukt i et nytt kristent verdensbilde.

Ved Gamle Aker kirke ligger også Pilegrimssenter Oslo - ta en tur innom for mer informsjon om pilegrimsvandring og en hyggelig kopp kaffe på Pilegrimscafeen som er åpen gjennom sommerukene!

1 time