Dagstur fra Kløfta til Jessheim

Ha du lyst på en utfordrende tur med historiske og kulturelle småbiter på veien? Ta dagen fri og gå på en spennende vandring langs Gudbrandsdalsleden.

Til startpunktet: Ta toget til Dal (L13) fra Oslo S og gå av på Kløfta stasjon. Turen tar 33 minutter. Fra Kløfta stasjon tar du til høyre og følger Ullersmovegen inntil den går over i Ilevegen. Langs Ilevegen er du straks over på pilegrimsleden som følger broen over E6.

Begynn din vandring på Kløfta og gå mot Ullensaker kirke, også kalt Romeriksdomen. Den første kjente kirken på dette stedet ble reist på 1200-tallet og var viet St. Olav og døperen Johannes. Fra kirken fortsetter du på veien nordover.

Fra Ulleren til Hovin kirke følger du et av de eldste kjente veifarene mellom Oslo og Nidaros. Du passerer gården Bjørke, hvor det er gjort flere spennende gravfunn fra århundrene rett etter Kristi fødsel. Gårdsnavnet Hovin kommer av at det var et gammelt maktsenter og kultsted fra førkristen tid. Dette er hjertet av jernalderens Romerike – eller stammegruppen Raumenes rike. Etter at kristendommen var innført ble den første kirken reist på Hovin. Dagens kirke er en tømret korskirke, som ble innviet i 1695.

Etter å ha passert Hovin kommer du til Raknehaugen, et av de mest spektakulære kulturminnene fra jernalderen i Nord-Europa. Gravhaugen er bygget opp av jord, sand og 75 000 tømmerstokker. Trolig har arbeidet med haugen krevd innsats fra 500 mann i et halvt år. Gravhaugen ligger ved Ljøgottjern og området er et naturreservat. Tjernet er en av de unike grytehullsjøene som finnes i området.

Pilegrimsleden følger etter hvert en markant hulvei opp mot gården Haug. Her har hovedveien over Romerike gått i nesten 2000 år. På gårdstunet tar du av fra pilegrimsleden og beveger deg mot Jessheim sentrum. Følg Haug Allé, til det gamle veifaret Gropaveien som krysser under toglinja og motorveien. Denne tar deg til Gardermoveien, hvor asfalten begynner igjen. Følg Storgata til Jessheim jernbanestasjonen.

Informasjon

 

  • Dersom du ønsker å forlenge turen kan du vandre hele veien fra Oslo og ta en overnatting i stabburet på Arteid Vestre.
  • Pilegrimsledene i Akershus egner seg godt som utgangspunkt for sykkelturer.
13-14 km 1 dag
Arteid Vestre

Arteid Vestre

E-post:dag@arteid.no
Telefon:+47 922 30 044
Adresse:Arteidvegen 214, 2040 Kløfta
Les mer
Ullensaker kirke, Romeriksdomen

Ullensaker kirke, Romeriksdomen

Telefon:(+47) 639 26 520
Åpent:Gudstjeneste hver søndag kl. 11.00. Kirketjener arbeider i hovedsak på kirkegården gjennom sommeren, han kan åpne kirken. For grupper som ønsker å se kirken, ta kontakt på 66 10 81 45.
Avstand:Ved leden
Les mer