Egersund - Bergen

Første etappe på Kystpilegrimsleia. Selve leia går fra Egersund langs Jæren til Stavanger, videre nordover via Mosterøy, Karmøy, Haugesund, Bømlo og videre i Sunnhordland til Bergen.

Kystpilegrimsleia – Egersund til Bergen

Totalt  ca. 285 km

Transport: Offentlig:  Tog, buss, hurtigbåt – På en-tur.no finner man offentlig reiseinformasjon med tider, og kart.

Deler av strekningen kan utføres til fots.

Kystpilegrimsleia strekker seg fra Egersund til Trondheim – på denne delstrekningen fra Egersund til Bergen, vil man oppleve spennende historiske steder og nydelig kystlandskap.  Selve leia går fra Egersund langs Jæren til Stavanger, videre nordover via Mosterøy, Karmøy, Haugesund, Bømlo og videre i Sunnhordland til Bergen.

For å komme til enkelte av nøkkelstedene så må man reise litt utenom leia,  noe som er mer beskrevet under.

Nøkkelstedene på denne delstrekningen er:  

Egersund,, Obrestad Fyr/Hå Gamle Prestegård, Stavanger/Stavanger Domkirke,  Utstein Kloster / Utstein Pilgrimsgard, Avaldsnes, Moster, Halsnøy Kloster,  Bergen med Bryggen, Holmen / Bergenshus, Lyse Kloster
 

Forslag til tur:
Dag 1 - Vi begynner med tog fra Stavanger til Egersund for å starte turen derfra.   Togturen tar ca. 1 t 10 min. Besøk Egersund kirke, deretter fortsetter man langs den gamle Jernbaneveien (rallarveg) fra Egersund til Hellvik ca. 2 timers fottur. Man kan vandre helt til Hå Gamle Prestegård totalt. 7 timer, men det anbefales å ta toget fra Hellvik til Vigrestad. Eventuelt kan man ta toget fra Egersund til Vigrestad. Tog fra Hellvik til Vigrestad 20 min, og så til fots ut mot havet til Kongeveien som starter ved Varhaug Gml. Kirkegård ca. 30 min. Så vandrer man langs Jæren i det typiske Jærlandskapet til Obrestad Fyr / Hå Gamle Prestegård, turen tar ca. 2 timer. Her er det mulig å få seg en matbit og en flott omvisning på stedet. Fra Hå gamle Prestegård til Nærbø stasjon ca. 1 time til fots.  Deretter med tog tilbake til Stavanger Sentrum.  30 min. Besøk i Stavanger Domkirke 1100,  Et besøk i Gamle Stavanger (1700/1800) og gjerne også Sverd i Fjell (et monument over slaget i Hafrsfjord 872 e.kr.) anbefales. Dette er en god dags økt, og overnatting finnes i Stavanger.
 

Dag 2 – Her kan man reise til Kvitsøy.  Buss til Mekjarvik 30 min. og ferje til Kvitsøy 40 min.  – til fots fra kaia til korset ca. 40 min. Her finner man Korset på Kvitsøy fra ca. 900 e.kr. som er hugget ut i den spesielle steinsorten Granittglimmerskifer på Hyllestad i Sogn og Fjordane. Korset som er 4 meter høyt, er et av de største og best bevarte steinkorsene langs leia,  og står på samme sted som det engang var reist.  Man regner med at disse korsene ble brukt som seilingsmerke. Ferje tilbake til Mekjarvik og videre med buss langs E39 til Finnesand Kai ca. 40 min. En liten tur til fots på 10 min. og så er man på Utstein Kloster.  Dette er Norges best bevarte middelalderkloster.  Her er det kirke, museum, og også hotelldrift.  Det finnes også et rimeligere overnattingsalternativ her på Utstein Pilegrimsgard like ved klosteret. Deretter tar man buss tilbake til E39, 15 min. og fortsette med buss videre til Haugesund og Avaldsnes (1 ferje) totalt Ca. 1 time. Her ved Olavskirken ligger også Norvegen Senteret med utstillinger og vikinglandsbyen Bukkøy. Videre med buss til Haugesund 20 min. og til fots til Haraldshaugen ca. 20 min. – monument og steinkors. Dette er en god dags økt, og overnatting finnes i Haugesund.
 

Dag 3 - Deretter fortsetter ferden med buss fra Haugesund til Mosterhamn ca. 90 min. Her ligger Moster Gamle kirke og Moster Amfi. Når man så tar buss videre til Stord, så kan man også ta en avstikker til Halsnøy Kloster med ferje fra Lervik på Stord til Ranavik. 40 min. og videre 1 km gange til Klosteret.   Deretter kan ferden gå videre med buss til Rosendal, med Baroniet i Rosendal som er et fantastisk sted å besøke og eventuelt overnatte på. Man kan også reise fra Moster med buss til Rubbestadneset ca. 50 min. og så med hurtigbåt til Bekjarvik ca 25 min., som er en gammel handelsted langs leia. Her er det mulighet for overnatting.  Eventuelt kan man ta båten videre helt til Bergen ca. 2 timer.   I Bergen foreslås det et besøk på Bryggen i Bergen, Mariakirken,  Lyse Kloster, og tusenårsstedet Fana kirke. Overnatting i Bergen etter en lang dag og mange inntrykk.

Turen foreslås gjennomført med minimum 2-3 overnattinger.


Kontaktinformasjon overnattingssteder:
Egersund Grand Hotell Egersund (historisk) booking@grand-egersund.no
Varhaug Huset ved Havet 51 43 03 83
Obrestad Obrestad Fyr 51 79 16 60
Sola Sola Strand Hotel (Historisk) booking@sola-strandhotel.no
Sandnes Kronen Gaard Hotell (historisk) salg@kronen-gaard.no
Stavanger Best Western Victoria Hotell victoria@victoria-hotel.no
Stavanger Stavanger Bed & Breakfast post@sbb.no
Stavanger Stavanger Vandrerhjem St. Svithun stavanger.stsvithun@hihostels.no
Mosterøy Utstein Kloster Hotell post@utsteinklosterhotell.no
Mosterøy Utstein Kloster -på selve Klosteret post@utsteinklosterhotell.no
Mosterøy Utstein Pilegrimsgård retreat@utsteinpilegrimsgard.no
Karmøy Høyevarde Fyrhotell post@lothesmat.no
Haugesund Hotell Neptun 52 86 59 00
Haugesund Scandic Maritim post@hotelmaritim.no
Haugesund Banken Hotel www.banken-hotel.no
Haugesund Thon Hotel Saga saga@thonhotels.no
Bekjarvik Bekjarvik Gjestgiveri (Historisk) post@bekjarvikgjestgiveri.no
Rosendal Baroniet i Rosendal info@baroniet.no
Rosendal Rosendal Turisthotell post@rosendalturisthotell.no
Os Solstrand Hotell og Bad hotel@solstrand.no
Bergen Hotell Grand Terminus (Historisk) booking@grandterminus.no
Bergen Hotell Augustin (Historisk) booking@augustin.no
Bergen Marken Gjestehus post@marken-gjestehus.com
Sotra Glesvær Rorbu www.glesvær-rorbu.no