Dovre kirke - Kongsvold fjeldstue

Følg leden over Dovrefjell, et av Norges flotteste fjellparti. Drøm deg bort i et eventyrlig landskap i krysningen av den mektige fjellheimen.

  • Foto: Hans-Jacob Dahl

Vandringen starter ved Dovre kirke og passerer da Olavskilden ved tuften av den tidligere stavkirka i Dovre. Videre går pilegrimsleden forbi Tofte, en kongsgård som er kjent fra Snorres kongesagaer, og som har tatt imot reisende gjennom mange århundrer. Du kan også starte fra gården Budsjord som er fra middelalderen og var eid av erkebiskopen i Nidaros. Deretter går veien opp gjennom skogen og opp på snaufjellet. Her finner du omgivelser som virkelig innbyr til refleksjon og ro.

På veien over Hardbakken går leden forbi Allmannrøysa, 1210 moh. Herfra får du vakker utsikt ned mot Fokstugu og utover viddene på Dovrefjell, med Snøhetta og Svånåtind i bakgrunnen. Her ligger blant annet Fokstumyra, det første fredede området i landet, som er kjent for sitt rike fugleliv. Området er også et rikt fjellbotanisk område hvor mange av de norske fjellplantene vokser. Dagen avsluttes med overnatting på Fokstugu Fjellstue eller Furuhaugli. Fokstugu har bakgrunn i et sælehus som ble reist tidlig på 1100-tallet av Kong Eystein Magnusson. Han riste sælehus på begge sider av Dovrefjell for å hjelpe pilegrimenes ferd over fjellheimen.

På vandringens andre dag forlater du Fokstugu eller Furuhaugli og gå mot Hjerkinn. På Hjerkinn finner du Dovrefjell Pilegrimssenter, som er samlokalisert med Norsk Villreinsenter. Pilegrimsleden passerer tuftene til et sælehus på Vesle-Hjerkinn og går videre til Eysteinkyrkja. Overnatt på enten Hageseter turisthytte eller Hjerkinn fjellstue.

Den tredje og siste vandringsdagen går på leden langs Kongeveien over Hjerkinnhø. Fra toppen kan du se nordover mot Drivdalen og Oppdal. Da er du snart fremme på Kongsvold fjeldstue, som også har bakgrunn i et av sælehusene som Kong Eystein reiste.

Anbefalt turperiode

  • Juni, juli, august, (september).

Ankomst

  • Fly: Gardermoen eller Værnes
  • Tog: Dovrebanen til Dombås stasjon og videre transport til overnattingssted på Toftemo eller Budsjord (Avtales med overnattingssted).
  • Opphold: Reserver overnattingssted i god tid

 

Dag Strekning Km Overnatting
1 Dovre Kirke/Budsjord - Fokstugu/Furuhaugli

3

12

 

Fokstugu eller Furuhaugli

2 Fokstugu/Furuhaugli - Hageseter/Hjerkinn

 

15

 

 

Hageseter Turisthytte eller Hjerkinn Fjellstue

3 Hageseter/Hjerkinn - Kongsvold fjeldstue

 

12

 

Kongsvold

Avreise

  • Tog fra Kongsvold stasjon nordover mot Trondheim eller sørover mot Oslo (Dovrebanen).

Informasjon

  • Været i fjellet kan enkelte ganger være hardt også om sommeren, så husk riktige klær og proviant.
  • På pilegrimssenteret Hjerkin og i Eysteinkyrkja tilbys informasjon om pilegrimsleden på strekningen Otta – Trondheim.
     
53 km 3 dager
Fokstumyra naturreservat

Fokstumyra naturreservat

Åpent:Hele året
Merk:Ferdselsforbud utenfor sti i hekkesesongen 01.05 - 01.08
Les mer