Bergen - Selje

Andre etappe på Kystpilegrimsleia. Selve leia går fra Bergen gjennom straumane nordover Nordhordland, Gulen, krysser Sognefjorden og videre langs kysten til Florø og videre til Selje.

Kystpilegrimsleia – Fra Bergen til Selje

Totalt  ca. 380 km

Transport: Offentlig:  Hurtigbåt, buss – På en-tur.no finner man offentlig reiseinformasjon.

Deler av strekningen kan utføres til fots

Kystpilegrimsleia strekker seg fra Egersund til Trondheim – på denne delstrekningen fra Bergen til Selje, vil man oppleve spennende historiske steder og nydelig kystlandskap.  Selve leia går fra Bergen gjennom straumane nordover Nordhordland, Gulen, krysser Sognefjorden og videre langs kysten til Florø og videre til Selje.  På denne delstrekningen kan man reise med båt hele veien.

For å komme til enkelte av nøkkelstedene så må man reise litt utenom leia,  noe som er mer beskrevet under.

Nøkkelstedene på denne delstrekningen er:  Bergen med Bryggen, Holmen/Bergenshus, Lysekloster. Kongshaugen på Seim, Kongsgarden Lygra, Gulatinget, Kvernsteinsparken på Hyllestad, Svanøy Hovedgård, Kinn kirke, Selja Kloster.

Forslag til tur:
Dag 1 - I Bergen anbefales et besøk på Byggen, Mariakirken, Lyse Kloster og Tusenårstedet Fana Kirke før turen går videre med Hurtigbåt fra Bergen til Sollibotn ca. 90 min. I Sollibotn er det ca. 2 km å gå til Eivindvik.  Her kan man besøk Krossteigen med flere steinkors og også en gammel Tingplass.  Videre til fots til Flolid og Gulatingplassen.  Deretter kan man gå tilbake til kaien i Sollibotn og ta neste båt videre eller man kan komme seg videre langs veien på følgende måte. Taxi til hovedveien eventuelt til fots 5 km, og videre med buss til Rutledal ca. 50 min. for å ta ferje over Sognefjorden til Rysjedalsvika (ca. 40 min.).  Fra Rysjedalsvika tar man buss videre til Staurdal, herfra må man gå til fots ca. 5 km til Hyllestad og Kvernsteinsparken.  På Hyllestad er de store steinkorsene som man finner mange steder langs Kystpilegrimleia tatt ut i steinbrudd på slutten av 900 tallet og i flere hundre år.   Noen av disse steinbruddene er fremdeles synlige. Den spesielle steinsorten som finnes her heter Granittglimmerskifer. Deretter går ferden tilbake til Staurdal ca. 5 km til fot og videre med buss til Rysjedalsvika igjen. Herfra med hurtigbåt videre nordover til Florø. Etter en lang dag anbefales en overnatting i Florø.
 

Dag 2   Mindre rutegående fartøy til Svanøy. Her besøker man Svanøy Hovedgård,  på kirkegården finner man nok et steinkors som er flyttet fra skipsleia og opp på kirkegården.  En nydelig øy som ser ut som en flyvende svane fra oven.  Guidet omvisning tilbys på hovedgården og kirkegården. Så tar man båten tilbake Florø for så å ta rutegående båt til Kinn Kai. Til fots fra kaien til Kinn kirke ca. 30 min.. Her er vi på vandring på den såkalte Sunnivaleia ca. 2 km. Kinn kirke er en liten steinkirke på ei øy langt ute i havgapet. Her holdes Kinnaspelet hver sommer og øya besøkes av tusenvis av mennesker. Deretter går turen tilbake fra Kinn til Florø og videre med hurtigbåt til Selje ca. 2 timer. Overnatting i Selje etter en lang dag anbefales.
 

Dag 3.  I Selje går det i sesongen liten hurtigbåt ut til øya Selja og på Selja kloster får man omvisning og høre historien om Sunniva.  Også her er det et historisk spel om sommeren. Når man kommer tilbake til Selje anbefales en tur til Dragseidet (denne kan gjøres til fots), og videre ut til Stadlandet til den ville, vakre naturen,  eventuelt kan man dra til St. Jetmund kirke på Åheim. På Åheim kan man overnatte på St. Jetmund pensjonat og reise videre nordover med buss til Ulsteinvik og Fosnavåg dagen etter. Eller man kan reise med buss tilbake til Selje og ta nok en overnatting der for deretter å ta hurtig-båten tilbake sørover til Bergen.


Kontaktinformasjon overnattingssteder:
Bergen Hotell Grand Terminus booking@grandterminus.no
Bergen Hotell Augustin booking@augustin.no
Bergen Marken Gjestehus post@marken-gjestehus.com
Bergen Det Hanseatiske Hotell 
Skjerjehamn Skjerjehamn Handelsstad (hotell, leiligheter) post@skjerjehamn.no
Kilstraumen Kilstraumen Brygge (hotell) www.kilstraumen.com
Lygra Lygra Gjestegård 40491398
Smørhamn Smørhamn Handelstad smorhamn@gmail.com
Rugsund Rugsund Handelstad post@rugsund.no
Eivindvik Solodden Hyttgrend solodden@solodden.no
Eivindvik Gulating Hotell post@eivindvik-fjordhotell.no
Hyllestad Lavik Fjordhotell info@lavikfjordhotell.no
Hyllestad Lavik Bed & Breakfast 412 56 175
Askvoll Askvoll Fjordhotell post@askvollfjordhotell.no
Florø Kinn Hotell Florø booking@efinor.no
Florø Florø Rorbu flo-as@online.no
Florø Quality hotell Florø q.floro@choice.no
Kinn Skolehuset på Kinn (DNT hytte) floraturlag@gmail.com
Reskta Rognaldsvåg Gjestehus vivian.norstrand@sjf.no
Svanøy Svanøy Selg Inn ( narbutikken.svanoy.handel@narbutikken.no
Svanøy Svanøy Hovedgård booking@svanoy.com
Selje Doktorgarden Selje anna@selja.no
Selje Selje Camp og Hyttesenter post@seljecamping.no
Selje Hanne Buda leiligheter 909 19 202
St. Jetmund St. Jetmund Pensjonat www.jetmundgjesteheim.no
 

380 km 3 dager