Sjøveien fra Tautra til Trondheim

Ved Munkeby Herberge deler St. Olavsleden seg i to. Herfra kan du velge å gå videre via enten den ytre eller den indre leden. Velger du den ytre, kan du ta båt fra Tautra inn til Trondheim og Nasjonalhelligdommen.

Det gjorde Kai, Jonas og Hali.

Sola gløtter så vidt gjennom skylagene over Trøndelag og på bryggekanten nedenfor Klostergården på Tautra, møtes 3 pilegrimer. Selv om fjorden er krapp, blir det opphold mellom de lette regnbygene og de tre skal de ta båt fra klosterøya og inn til Trondheim

Fakta
Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av autentiske, historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. De kommer fra alle himmelretninger til Olav den Helliges gravkirke, Nidarosdomen. St. Olavsleden er en del av dette nettverket og går fra Selånger i Sverige via Stiklestad og til Trondheim.

Jonas, som ikke vil ha sitt fulle navn på internett, er en ung ingeniørstudent fra Dortmund. Han er ferdig med eksamen for i år og ønsket å koble av før livet går videre i den tyske storbyen. 
– Dette ble det perfekte valget for meg, sier han og forteller at han fløy til Værnes. Derfra gikk han til Stiklestad langs den indre leden, hvor han snudde og gikk den ytre tilbake på veien mot Trondheim. 
– Når jeg har sett byen skal jeg gå tilbake til flyplassen, før jeg flyr hjem på lørdag. Han forteller at han har hatt et fantastisk inntrykk av St. Olavsleden. 
– Jeg har brukt telt og når jeg har blitt trøtt har jeg ganske enkelt slått det opp der det har føltes naturlig. Det kan du ikke gjøre i Tyskland, forteller han og sier at det har vært aleneheten som har gjort det største inntrykket. 
– På en del av strekningen gikk jeg i fire dager uten å treffe mer enn tre mennesker. Det er helt utenkelig hjemme. 

På en del av strekningen gikk jeg i fire dager uten å treffe mer enn tre mennesker. Det er helt utenkelig hjemme. 
-Tysk pilegrim

Lang historie: Tautra har en lang historie som klosterøy, noe den gamle ruinen vitner om. Foto: Anne Leinum

Kontemplasjon

Kai Hansen kommer gående mot brygga og slår seg ned. Han er også tysk og kommer fra Sleiscwig i Nord-Tyskland. Han er lutheransk prest og har bodd noen netter i Mariaklosteret. 
– I Tyskland er det slik at når du har jobbet som prest i ti år, har du krav på en to måneders sabbatsperiode for å fornye deg selv. For meg ble det naturlig å gå pilegrim da jeg fikk denne muligheten, forklarer han og forteller at han gikk fra Sundsvall for om lag en måned siden. 
– Jeg fikk oppleve viktigheten av å kunne ha fred med seg selv, naturen og gud, da jeg, etter å ha vandret en uke, fikk melding om at en av mine beste venner brått og uventet hadde gått bort. Han ser ut over fjorden mot den vesle båten som nærmer seg brygga. 
– Det var en tøff beskjed å få. Jeg er glad jeg var hvor jeg var da jeg fikk vite dette, sier han. Han skal til Trondheim og derfra ta toget tilbake til Sverige hvor familien nå er på speiderleir. 

Alene sammen: Jonas, Hali og Kai møtes flyktig for å ta båten fra Tautra til Trondheim. Når de når målet, vil de igjen gå hver til sitt. Foto: Anne Leinum

Konstant vandrer

Hali Liddell er den tredje pilegrimen som skal ta sjøveien til Trondheim denne ettermiddagen. Hun er den mest erfarne pilegrimen blant dem. 
– Jeg begynte å gå pilegrim for noen år siden, sier Hali, som kommer fra en mindre by utenfor Malmø og jobber med konfirmanter for den svenske kirken. 
– Min far og jeg hadde planer om å gå caminoen til Santiago di Compostela. Han bodde i Australia og jeg bodde i Sverige, så vi tenkte at denne turen ville gi oss muligheten til bedre kjent igjen, etter mange år fra hverandre. Jeg ville bare utsette det litt, for barna mine var enda såpass små. Da han plutselig døde, innså jeg i sorgen at vi ikke skal utsette ting vi har lyst til, særlig ikke sammen med folk vi er glad i. Så da gikk jeg, sier hun tankefullt. Hun har fortsatt å gå. 
– Det begynte med 1400 kilometer på Caminoen og deretter har jeg gått så ofte jeg har hatt mulighet. Jeg var på en tur til Åre med konfirmanter og der fikk jeg vite at vi hadde vår egen rute som gikk helt fra Sundsvall til Trondheim. 

Sjøveien: Bookingansvarlig Stian Vik og kaptein Odin Hopmo bringer Pilegrimer fra klosterøya Tautra til målet; Trondheim og Nidarosdomen. Foto: Anne Leinum

Tankerom

Også Hali er slått av det vakre i aleneheten langs St. Olavsleden. 
– Jeg er faktisk helt lamslått av skjønnheten og av mulighetene for kontemplasjon og refleksjoner som gis langs en pilegrimsled der du ikke må gå i prosesjon med mange andre mennesker, sier hun. Kai er enig. 
– For noen kan det sikkert være fint å gå langs mer trafikkerte ruter. En kan ønske å ha noen å dele opplevelsene med og å diskutere det man opplever, sier han. 
– For meg ble skjønnheten i skaperverket og det å komme tilbake til det basale, viktig. Det å innse hva du trenger og ikke her i livet.

Stian Vik, som er bookingansvarlig for pilegrimsbåten, kommer ruslende ned på brygga i det kaptein på den beskjedne skuta, Odin Hopmo, legger til kai. Vandrerne løfter opp sine respektive sekker, går ned mot båten og stiger om bord. Som så ofte skjer med pilegrimer, har de blitt litt kjent. Før de igjen går hver til sitt, skal de dele båtturen mot målet som for mange markerer slutten på en indre reise.

Idyll: Mange som går den ytre leden, overnatter på idylliske Klostergården på Tautra. Foto: Anne Leinum
Se kart
Se turforslag