Pilegrimsfrokost på Folden gård

En dag låste Ludo Vande Woestyne fro Kortrijk i Belgia døra bak seg og gikk. Han snudde ikke før han kom til St. Peterskirken i Roma. – Å være pilegrim er mer en sinnstilstand enn noe annet, mener vandreren, som nå er i Norge.

Praten går lett rundt frokostbordet på Folden gård. Der steller Bernt Folden Kvam i stand frokost til tre stykker som snart skal videre. Martin Mulholland som også bor på gården, hjelper til. De tre er paret Sabine Kaing og Guido Kranzhott fra Køln i Tyskland og Ludo Vande Woestyne fra Kortrijk i Belgia. Over frokosten blir man kjent, før man går videre hver til sitt. Slik er det å gå pilegrim.

En sinnstilstand 

– Å være pilegrim er mer en sinnstilstand enn noe annet, mener Ludo. Han solgte gården sin for noen år siden og etter som han ikke hadde noe annet å gjøre, pakket han sekken, låste døra bak seg og gikk hjemmefra, hele veien til Santiago de Compostela. Så gikk han tilbake igjen og deretter gikk han til Peterskirken i Roma, hvor han fikk høre om Nidaros og St. Olavsleden. Den 1. mars låste han nok en gang døra bak seg og nådde Malvik den 27. mai. Han er på vei til Nordkapp og vet enda ikke om han skal vandre hele veien tilbake, eller om han skal ta fly. 
– Du går like mye i ditt indre landskap som i det ytre, i naturen. 

Videre: Når man går pilegrim skal man bestandig videre, men underveis treffer man mennesker å dele sine erfaringer med. Ludo Vande Woestyne fra Belgia og Sabine Kaing og Guido Kranzhoff fra Tyskland skal hver sin vei. Foto: Anne Leinum

Å være pilegrim er mer en sinnstilstand enn noe annet.

Hektisk jobbhverdag

Sabine og Guido har gått fra Stiklestad og er på vei til Trondheim, hvor de skal tilbringe en ekstra uke.
– Vi har hektiske jobber begge to og begrenset med ferie. Men vi går bestandig ett eller annet sted i Europa i ferien, sier Guido. 
– Det blir helt livsviktig for oss å komme oss bort fra byen og mas og jag. Han forteller videre at de var i Sverige i fjor hvor de fikk høre om St. Olavsleden, og dermed var planene for i år lagt.

Dobles hvert år

Bernt forteller at antallet pilegrimer som overnatter på Folden gård har doblet seg hvert år de siste fire årene. 
– Det er helt klart en trend å gå pilegrim. Det satses mye på å markedsføre St. Olavsleden og det merker vi resultatene av. Han mener imidlertid at det er et stykke igjen til at servicenivået langs særlig den norske delen av leden er på høyde med det man ser i Europa. 
– Men vi er godt i gang og stadige utbedringer blir foretatt, samtidig som at overnattingsmulighetene blir bedre, mener han.

Dobles: Pilegrimsvert Bernt Folden Kvam kan fortelle at antallet pilegrimer som overnatter på gården har doblet seg fire år på rad. Foto: Anne Leinum
Fakta
Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av autentiske, historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. De kommer fra alle himmelretninger til Olav den Helliges gravkirke, Nidarosdomen. St. Olavsleden er en del av dette nettverket og går fra Selånger i Sverige via Stiklestad og til Trondheim.

Ikke bli som Caminoen!

Ludo, som ikke vet hvor mange kilometer han har lagt bak seg til fots, mener at St. Olavsleden overgår leden til Santiago de Compostela og vel så det. 
– Jeg vet at dere ser på Caminoen som et forbilde innen turisme, men jeg håper virkelig ikke dere «lykkes» på samme måte som de har gjort der. Man går i prosesjon hele dagen og er aldri alene. Riktig nok er servicetilbudene langs ruta fantastiske, men du er sjelden og aldri alene. Jeg vil si at et å vandre i Norge er en overlegen erfaring i forhold. 

Vandre videre

Frokosten er fortært og matpakker er smurt. Det er på tide å snøre på seg skoene og gå videre. De siste timene har de vandrende delt sine livshistorier med mennesker man sannsynligvis aldri vil møte igjen. 
– Slik er det å være pilegrim, mener Ludo og Guido nikker. 
– Man er på samme bølgelengde. Som sagt er det å gå pilegrim like mye en sinnstilstand som noe annet.

Til Nordkapp: Den 1. mars gikk Ludo hjemmefra på sin vei til Nordkapp. Han nådde Malvik den 27. mai. Foto: Anne Leinum
Se kart
Se turforslag