Langsom ferd på to hjul langs Pilegrimsleden

Hva får man når man tar med sykler, tre blide damer og setter kursen for Pilegrimsleden gjennom de dype skoger en regntung dag i mai? Definitivt en sykkeltur utenom det vanlige.

Som ivrig tur- og terrengsyklist har jeg tråkket meg fram på mange rare og avsides veier og stier i Norge, det hadde aldri slått meg at Pilegrimsleden var farbar med sykkel. Men da jeg ble invitert med på en testtur her, og fikk tatt en titt på kartet, kunne jeg bare ikke si nei. Dette så ut til å kunne bli en spennende liten villmarks-ekspedisjon på svært lite trafikkerte veier.

Lett start fra Eidsvoll

Optimistiske startet vi på Eidsvoll på to hjul, med ambisjoner om å nå Tangen i Hedmark i løpet av dagen. Turen begynner med en lang slak motbakke og vi kommer snart innpå Fv.177 nordover. Fin asfalt, sikkert litt kjedelig å være vandrende pilegrim her, men desto lettere å sykle. Det går ikke mange kilometerne før de små gule pilene som markerer leden, viser at vi skal ta av østover og inn på småveier. Småveiene blir fort til gjørmete stier, og vi må av å trille og skyve sykkelen. Farten vår synker og blir bokstavelig talt rusletempo. Tiden går, vil vi virkelig nå fram til Tangen i dag med en slik framdrift?

Idyll ved Fløyta

Ved Holtdammen kommer vi innpå grusvei igjen og starter en lang slak stigning oppover den trange Holtdalen mot Fløyta. Vi merker at vi er på kurs vekk fra allfarvei nå, det er ingen bebyggelse, og her inne er det ingen andre på tur i dag, verken til fots, sykkel eller med bil.

Oppe ved innsjøen Fløyta åpner det seg fin sikt utover sjøen og åsene rundt, og små tåkedotter driver langsomt over innsjøen. Vi tar en velfortjent matpause på den idylliske rasteplassen ved nordsiden av Fløyta, her er både benker og toaletter på en stor åpen gressvoll.

asteplass ved Fløyta Foto: Alex Schøller

Langs smale stier

Med fornyet kraft fortsetter vi videre nordover og er spente på det som kommer. For litt etter Dorrsvangen viser kartet at leden på nytt går inn på sti. Hva vil møte oss her? Like etter befinner vi oss i tett granskog på en liten våt sti, mellom røtter, bregner mose, store vanndammer og lyng. Her er det bare å glemme å sykle - til gjengjeld får vi tid til å ta inn den trolske skogstemningen, og ikke minst alle de fantastisk gode luktene. Det regner og er søkkvått. Skogens bittesmå rislebekker har i regnværet vokst til små hissige buldrebekker, som lager liv og leven rundt oss. Vi har på oss lave fritidssko, men dette er dagen vi absolutt burde ha valgt gummistøvler eller høye fjellstøvler!

Smale stier ved Stange almenning. Her må det trilles Foto: Øyvind Wold

Sør for Lysjøen kommer vi inne på en vakker gresskledd kjerrevei, noe av det aller fineste underlaget, både for sykkel og vandring. I det samme slutter regnet. Etter kort tid er vi framme ved den ulåste hytta Lysjøhimet, åpen for pilegrimer og andre som trenger en hvil. I denne enkle hytta finnes peisestue med bord benker og lesestoff, og soverom med madrasser. Et høyaktuelt sted å ta en hvil, enten man er pilegrim eller ikke.

Veivalg ved Lysjøen

Endelig oppe ved Lysjøen må vi ta et valg. Det har gått fire timer siden vi startet, og vi har bare syklet 17 kilometer. Pilegrimsleden videre går over Granerud, Eriksrud, Romsetra og opp i nesten 500 meter høyde øst for Badstuberget. Det vil innebære nærmere en halv mil på ukjent sti, og mye motbakke, med sykkel frister det lite. Vi bestemmer oss for heller å følge den alternative Mjøstråkkruta, (nasjonal sykkelrute nummer 7), fra Lysjøen og nordover til Nilsberg, der vi igjen vil møte leden.

Mjøstråkk-ruta viser seg å ha en god del stigninger til Spitalvegen, men er derfra ganske flat og rask gjennom på ganske flat skogsbilvei mot Nilsberg. Langs denne veien ligger tusenvis av nyfelte gran- og furustokker i store stabler og sprer godlukt.

Siste etappe til Tangen

Nå gjenstår bare desserten – lange nedoverbakker til Espa og trivelige småveier, til dels helt nede ved Mjøsa. Det er fine utsiktspunkter over Mjøsa flere steder her, og underlaget er en lett blanding av asfalt og grus. Trafikken på E6 merker vi ikke noe til. Etter en siste kneik opp til Korsødegården får vi fin asfalt til Tangen stasjon. Vi klarte det!

Alltid fint å slappe av i skyggen etter en lang tur Foto: Laila Haugen Trøen

Vi har tatt det helt med ro, stoppet eller gått litt der vi har følt for det og brukt seks timer på de snaue milene. Vi kommer fram i godt humør, akkurat passe slitne og sultne. Som trillende test-pilegrimer sitter vi igjen med sterke naturinntrykk, og en følelse av akkurat denne turen er det ikke så mange andre som har prøvd før oss. Noe som preger turen er at selv om leden innimellom går bare noen få kilometer i luftlinje fra E6, er likevel stillheten og roen underveis total.

Hvem passer turen for?

Den beskrevne ruta er 39 kilometer og har drøye 800 meter stigning totalt. Det er lett å tro at den er svært krevende på grunn av stipartiene, men vi tok det med ro, trillet syklene der det trengtes, og kom fram selv om det for flere i følget var sesongens første sykkeltur. Det er nok ingen nybegynner-tur, men heller ingen ekstrem-tur.

Turen kan passe for litt eventyrlystne og normalt spreke syklister, som synes ødemark, motbakker, stipartier og ujevnt underlag bare piffer opp dagen. Turen er gjennomgående godt merket med piler og pilegrims-symboler, og man trenger ikke å være lokalkjent for å finne veien. Et oversiktskart med leden tegnet inn, er imidlertid lurt å ha med, for eksempel «Mjøstråkk»-kartet i målestokk 1:100 000. Det er utgitt av Statens vegvesen i samarbeid med Akershus, Oppland og Hedmark fylkeskommune.

Det bør ellers nevnes at det ikke er noen butikker, kiosker eller kafeer langs denne ruta, og at både drikke og en solid matpakke bør være med fra start. Ved Shell-stasjonen på Espa kan man få kjøpt diverse mat og drikke, men det innebærer en avstikker på en drøy halv kilometer sør for leden, langs E6.

Mulig forlengelse - veien videre mot Hamar

Er du først kommet til Tangen, er de neste 26 kilometerne gjennom Stange til Hamar mye lettere. Her går leden i all hovedsak på grus- og asfaltveier nordover via Ekeberg, Store Re, Sakslund og Fjetre, inn til Hamar sentrum.

Stangeveg Foto: Laila Haugen Trøen

Denne etappen starter med en del småkuperte skogspartier, før den går gjennom et mer lettsyklet åpent og tradisjonsrikt kulturlandskap, blant noen av Østlandets største og flotteste gårder.

Blant severdighetene er Stange kirke, flere fine alleer, foruten utsikt til Mjøsa. Korte avstikkere til flere gårdsovernattings-steder, blant annet Fokhol, Gillund, Staur og Fjetre.

Ekeberg Herberge Foto: Laila Haugen Trøen

OBS: Vi ønsker å gjøre oppmerksom på at hele Gudbrandsdalsleden ikke er egnet til sykling på grunn av variende terrreng en kan møte på leden fra Oslo til Trondheim. For hver eventyrlystne syklist som ønsker å gjøre en pilegrimsreise på sykkel anbefaler vi å bruke nasjonal sykkelrute nummer 7 som ble utviklet av Samferdselsdepartementet for dette formålet. For mer informasjon sjekk nettsiden på: http://www.cyclingnorway.no/nasjonale-sykkelruter/8

Se kart
Se Turforslag