Om pilegrimsleden

Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av autentiske, historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. Veien kommer fra alle himmelretninger til Olav den Helliges gravkirke, Nidarosdomen, som var det nordligste pilegrimsmål for kristenheten gjennom hele middelalderen. I dag vokser igjen betydningen av dette målet for de mange som følger pilegrimsleden helt fram til det vakre høyalteret i Europas nordligste gotiske katedral.

  • Foto: Håvard Johansen

  • Foto: Håvard Johansen

  • Foto: Håvard Johansen

Pilegrimsleden slynger seg gjennom bygder og byer, krysser fjell og fosser og snor seg langs de eldgamle stiene i møte med historie, kultur og lokale tradisjoner. Mennesker som bor langs leden kan fortelle historier knyttet til gamle hus, kirker og landskap, samtidig som de kan by på lokale mattradisjoner og spennende overnattingssteder.

I middelalderen var de fleste pilegrimene religiøst motivert, selv om sikkert mange var preget av eventyrlyst eller andre beveggrunner for å vandre avgårde. I dag er det mange ulike motivasjoner for å legge ut på pilegrimsferd. Spennende landskaper, ren natur og gode vandringsstier frister de fleste som legger ut på pilegrimsleden. Møte med historien og andre mennesker er også en sterk motivasjon. I tillegg til alle disse sterke opplevelsene som preger den ytre vandringen, byr pilegrimsleden på en indre vandring. Pilegrimsvandring gjør noe med mennesket, uansett tro og religiøs bakgrunn er det få som ikke gjennomgår en mental forandring på denne turen.

Det å vandre i fotsporene til mennesker som har gått denne veien i sorg og glede, håp og fortvilelse, gjennom hundrevis av år, det preger den som våger å gå den samme veien.  Å komme frem til målet, den mektige Nidarosdomen, etter å ha vandret i dagevis er en mektig og uforglemmelig opplevelse som pilegrimene bærer med seg på veien hjem og videre gjennom livet.

Siden arbeidet med merking av pilegrimsleden begynte i 1994 er mer enn 500 mil led gjennom Danmark, Sverige og Norge merket med pilegrimslogoen.

Logoen langs pilegrimsleden er lett å kjenne igjen. Den kombinerer severdighetssymbolet valknuten med en form av Olavskorset. Logoen er mønsterbeskyttet og forvaltes av Nasjonalt pilegrimssenter (NPS). 

NPS er organisert som en avdeling i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider som er en etat under Kulturdepartementet. NPS har overordnet ansvar for den offentlig støttede pilegrimsvirksomheten i Norge og særlig for de godkjente ledene.

Alle godkjente pilegrimsleder på St. Olavsvegene må ha Nidarosdomen i Trondheim som mål og være knyttet til historien om St. Olav.

Pilegrimsleden gjennom Danmark, Sverige og Norge, fikk status som Europeisk Kulturveg gjennom Europarådets kulturveiprogram i mai 2010.