Trondheim

Trondheim har vært destinasjonen for pilegrimmer i nesten 1000 år.

Mer info

www.visittrondheim.no

Trondheim (tidligere Nidaros og Trondhjem) er en bykommune i Sør-Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen og byen i Norge med sine 176 348 innbyggere. Byen ble ifølge sagafortellinger etablert av Olav Tryggvason i 997, og var Norges hovedstad mellom 1030 og 1217. Byen feiret sitt tusenårsjubileum i 1997.

Trondheim er administrasjonssentrum for Sør-Trøndelag fylke, og et etablert regionssenter for hele Midt-Norge. Trondheim huser blant annet landets nest største universitet; NTNU, Nidarosdomen, Kristiansten festning, St. Olavs hospital og Rockheim. Flere kulturminner forteller om byens historiske betydning. Men Trondheim har mer å by på enn fortidsminner.

Byen ved Nidelva er en moderne universitetsby og et sentrum for maritim, teknisk og medisinsk forskning. I Midtbyen – sentrum av Trondheim – finner du mange av byens severdigheter. Legg gjerne veien over Gamle Bybro til Bakklandet, en bydel med hyggelige kafeer og restauranter, spesielle butikker og gamle trehus.

Byens historie
Man regner med at byen ble grunnlagt i år 997 av Olav Tryggvason. Arkeologiske funn tyder på at det også har vært bosetninger rundt Nidelvas utløp også før den tid utover gårdsbruk, trolig sjøbuer for handelsvirksomhet. Ved slutten av 1000-tallet vokste byen meget raskt. Det ble blant annet anlagt ei steinkirke ved St. Olavs gravplass, hvor Nidarosdomen ligger i dag. Det ble også anlagt bro over elva omtrent der hvor dagens Elgeseter bru ligger.

I 1219 opplevde Trondheim den første kjente bybrannen, og noen år senere; i 1295 ble store deler av byen lagt i aske av en annen brann.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.