Kirke

Stikelstad kirke

Ligger langs St. Olavsleden
Stiklestad kirke er en langkirke i stein fra andre halvdel av 1100-tallet, og skal i følge tradisjonen være bygd over stedet der Olav den hellige falt under slaget på Stiklestad i 1030.

Adresse

Stiklestad alle, 7650 Verdal

Åpent

11-18 i sommersesongen

Web

https://no.wikipedia.org/wiki/Stiklestad_kirke

Kirkeskipet ble forlenget mot vest i senmiddelalderen og er uvanlig stort. I 1927-30 gjennomgikk kirken en større restaurering; Utvendig kalkpuss ble hugget av, tårnet ombygget og et nytt våpenhus mot vest ble bygget. Vest- og sørportalen er rikt dekorert med søyler, ornamenter og bladverk.

Ved restaureringen i 1927-30 ble kalkmaleriene på langveggene i skipet fra slutten av 1500-tallet avdekket. På begge sider er det figurscener under vinduene og på sørveggen er det to store våpenskjold mellom vinduene. Brystpanelet er malt av Barach Bogarth i 1688. Koret har et steinhvelv båret av fire hjørnesøyler og dekorert med fresker av Alf Rolfsen i 1927-30. Av middelalderinventar er den rikt dekorerte døpefonten med skål av kleberstein og fot av marmor.

Kilde: Ekroll, Ø. og Stige, M. (2000) Kirker i Norge, bn. 1, Oslo

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.