Kulturminne

Rokoberget

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Rokoberget har vært et hellig sted siden hedensk tid, et offersted. Da kristendommen kom ble et stort antall kirker viet til erkeengelen Mikael reist i Norge.

St. Mikael fremstilles som både ondskapens bekjemper og nådens engel. Det kan være mange grunner til at det ble bygd en slik kirke her. En av grunnene kan være at den korteste veien mellom Oslo og Trondheim gikk gjennom Løten, og i den katolske perioden overnattet pilegrimer på Rokoberget på sin vandring videre til Nidarosdomen. Dette har også vært et valfartssted med gudstjenester på visse dager i året, som Mikkelsmessen (29. september). Det finnes også merker etter en gammel bygdeborg. Det var også her samlet bygdefolket seg til Jonsok-fest, og i dag holdes det Olsok-messe på det gamle kirkestedet. Stien ned til høyre bak klokketårnet fører til et fint utkikkspunkt. Her kan vi se ned på Rokosjøen med Løtenbygda bakenfor og helt opp til søndre Hedmarksvidda. Østover ser vi Vesle Rokosjøen med våtmarksområdene og videre mot Glommadalføret. Rokoberget er også kjent for sin artsrike flora. Her skal fortsatt finnes arter som hjertegras, marianøkleblom, bakkemynte og smalfrøstjerne.

Rokoberget ligger cirka 28 kilometer fra Gudbrandsdalsleden. Guidet sykkel- vandrertur kan arrangeres for grupper fra minimum seks personer. Ta kontakt med Pilegrimssenter Hamar for mer informasjon.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.