Kulturminne

Øyer kirke

Øyer kirke er en laftet og utvendig panelt korskirke som ble innviet i 1725 under navnet ”Den Hellige Treenighets Tempel”.

Kirken fra 1725 er bygget på stedet der en stavkirke en gang stod. Den har korsplan og 300 sitteplasser. Gamle Øyer kirke er første gang nevnt i 1323, men det er usikkert når den ble bygget. Dette skal være den første laftede korskirken i Gudbrandsdalen. Altertavle, prekestol og løveornament er skåret av Bjørn Bjørnson Olstad, den første gudbrandsdøl som skar i akantus–stil.

Dagens kirke ble bygget på tomten ved stavkirken som brant ned i 1722, i det gamle bygdesentrumet, et stykke opp i åsen nord i Øyer tettsted. Kirken ble innviet i 1725 under navnet "Den hellige Treenighets Tempel". Tårn og spir ble først reist mellom 1748 og 1775. Man antar at kirken var tjærebredd og hadde skifertak. I senere år har kirken vært rød, og den ble trolig malt hvit under restaureringen i 1875

Foto: Asgeir Enersen / Wikimedia Commons

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.